|

ABD Suriye ve Irak’tan da çıkmalı: Bölgede kalmasının anlamı yok

New York’ta CBS televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Suriye’den de çıkması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Suriye’deki 900 ABD askerinin kalmasını mı yoksa gitmesini mi istiyorsunuz?” sorusuna "Tabii ki benim burada tasarrufum olursa Suriye’den çıkmalarıdır, Irak’tan çıkmalarıdır. Afganistan’dan çıktıkları gibi çıkmalarıdır. Eğer barışa hizmet etmeyi istiyorsak, barış için o bölgelerde kalmanın hiçbir anlamı yok." cevabını verdi.

00:00 - 27/09/2021 Pazartesi
Güncelleme: 01:51 - 27/09/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul görüşmeleri için bulunduğu New York’ta Amerikan CBS televizyon kanalına verdiği mülakatın tamamı yayınlandı. Margaret Brennan’ın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’daki gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“ABD’nin Afganistan’dan ayrılmasının bölgeyi daha emniyetsiz hale getirdiğini düşünüyor musunuz?”
sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle cevapladı:
“20 yıldır Amerika’nın burada kalışıyla bölge güvenli bir hale gelmedi ki… Tam aksine, bölge her geçen gün ciddi manada kan kaybetti.”

TERÖRE DESTEĞE SON VERİLMELİ

  • “Şu anda da Taliban orada Amerika’nın silahlarıyla hareket ediyor. Bu gerçekleri de tabi görmek gerekir.
    Fakat biz bazı şeylere de alıştık. Aynı şekilde Türkiye’ye saldıran terör örgütleri de maalesef Amerika’dan çok ciddi silah, mühimmat desteği aldı.
    Bu, geçmiş hükümette de aynı şekilde oldu, şu anda da aynı şekilde oluyor. Öncelikle PKK/YPG/PYD terör örgütlerine bu tür silah desteklerinin verilmemesi gerekir.”

O MÜHİMMATI NE YAPACAKSINIZ?

“Biden yönetimi size Suriye ve Irak’taki müttefiklerine yönelik politikasında değişikliğe gitme niyetinde olduğunu söyledi mi?” şeklindeki sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan,
“Bu konulara girme fırsatımız olmadı, çünkü üzerinde durduğumuz konu ağırlıklı olarak Afganistan’dı. Ama ben her zaman Amerika’daki lider dostlarıma PKK, PYD, YPG terör örgütlerine karşı duruşumuzu anlattım. Bunu Trump döneminde de yaşadık. Dedik ki ‘Bunların Türkiye’ye taşıdıkları binlerce tır silahı, mühimmatı ne yapacaksınız?’ Olumlu cevap alamadık”
dedi.

SURİYE’DEN DE ÇIKMALILAR

  • “Suriye’deki 900 ABD askerinin kalmasını mı yoksa gitmesini mi istiyorsunuz?”
    sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan,
    “Tabi ki benim burada tasarrufum olursa Suriye’den çıkmalarıdır, Irak’tan çıkmalarıdır; Afganistan’dan çıktıkları gibi çıkmalarıdır. Çünkü eğer dünyada biz barışa hizmet etmeyi istiyorsak barış için o bölgelerde kalmanın hiçbir anlamı yok. Bırakalım o bölge halkı, o bölgedeki yönetim kararını kendisi versin”
    diye konuştu.

ORTA DOĞU’DA KENDİ KARARIMIZI VERİRİZ

“Amerikan halkı ABD’nin Orta Doğu’da askeri dahli olmasına siyasi irade göstermediğine karar verdi. Bu sizin ve ülkeniz için ne anlama geliyor?” sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle cevapladı:
Bu, Amerika’nın kendi takdiridir, bunu biz belirleyemeyiz. Orta Doğu’da ne yapacağımızın kararını biz veririz. Ben sadece bir şey söylüyorum; Amerika NATO ülkesidir, Türkiye NATO ülkesidir. Amerika, bölgedeki PKK, PYD, YPG gibi terör örgütleriyle beraber mi hareket edecek yoksa NATO’da beraber olduğu dostuyla, Türkiye’yle mi beraber mi hareket edecek? Bunun kararını vermesi lazım. Ben ikincisini tercih ediyorum.
#ABD
#Suriye
#Irak
#CBS
#NATO
3 yıl önce