|

Tarih bilincinden birileri rahatsız

Başbakan Davutoğlu, Selçuklu, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti çizgisini dile getirdiklerinde birilerinin rahatsız olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Bu önemli bir tarih bilincidir. Bazı tarihten kopuk aydınlar bizi tarihten koparmak için tarih yazıyor. Bu bilinç gelecek nesillere hiç aksamadan aktarılacak” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:06 - 11/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Merkezi’nde düzenlenen Dede Korkut Kitabı Baskısı Tanıtımı’nda konuştu.

Dede Korkut’un büyük geçiş döneminin öncü kişiliği olduğunu, İslami tasavvuru anlattığında, sentezin, yeni iman halinin bütün unsurlarının görüleceğini dile getiren Davutoğlu, Dede Korkut’un eserlerinden örnekler okudu. “Helal eş, ana anlatımını Kadınlar Günü’nde, bizim kültürümüzden böyle damıtılmış şekilde, daha güzel anlatmak mümkün mü” diye soran Davutoğlu, “Şimdi Sünni, Alevi diye ayrım yapıldığı bir dönemde, Hazreti Ali’yi, Hazreti Hasan’ı, Hazreti Hüseyin’i, Hazreti Osman’ı aynı anda böyle güzelce ifade eden bir kültür parçalanabilir mi, ayrılabilir mi? Dedem Korkut okuyanları, şu veya bu mezhep temelinde bölmek mümkün olabilir mi” ifadesini kullandı.

RASTGELE BİR DEVLET İSTİYORLAR

Davutoğlu, “Biz Selçuklu, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti çizgisini dile getirdiğimizde birileri rahatsız oluyor. Birileri Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihin belli bir şartında konjonktür içinde çıkmış rastgele bir devlet diye görmek istiyor. Biz Osmanlı dediğimizde neredeyse rahatsız olup, Osmanlı karşıtları gibi bu milletin evlatları varsa bir sıkıntı var bir yerlerde” dedi.

KÜLTÜRÜMÜZÜN IŞIĞI

Bunun önemli bir tarih bilinci olduğuna işaret eden Davutoğlu, “Tarihte sizin olmadığınız bir dönem kalmıyor. Şimdi Türkiye’de bazı maalesef tarihten kopuk aydınlar bizi, bizim milletimizi tarihten koparmak için tarih yazıyorlar. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, Dedem Korkut’un o ali sesi, o derin irfanı yaşadıkça, bu tarih süreklilikle yaşayacaktır. Bu tarih bilinci gelecek nesillere hiç aksamadan aktarılacaktır. Dede Korkut kültürümüzün ışığıdır” diye konuştu. 

HOCA’NIN DUASI

“Her yerde bu irfandan beslendikçe yürümeye devam ederiz” ifadesini kullanan Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttüğü dönemde bir salona girerken, bir sert müzakereye başlarken, “Kaldırdığını göğe eriştiren güzel Tanrı, kızdığını yok eden kahhar Tanrı, birliğine sığındım Rabbim kadir Tanrı, medet senden kara elbiseli kafire at tepiyorum, işimi sen yoluna koy” duasının hep aklına geldiğini söyledi. 

BAŞINIZ DİK OLUR

Davutoğlu, “Müzakereye başlarken, eğer köksüz bir devlet anlayışının mensubu ve temsilcisi olarak oturduğunuzda başınız eğik girersiniz. Ama arkanızda böyle bir duayı size aktarmış bir Dedem Korkut’un kulağınıza gelen esintisi varsa ve o duayla sizin dedenizin, babaannenizin ya da nesillerinizin duaları örtüşmüşse her yere başı dik girer, başı dik çıkarsınız elif gibi” diye konuştu. Başbakan Davutoğlu, sözlerini Dede Korkut’un bir duasıyla bitirdi.

18 sanatçı 13 ayda tamamladı

Her sene önemli eserleri hazırlayarak basımını yaptırdıklarını hem yurtiçi hem de yurtdışında dağıtarak Türk kültürünün tanınmasına katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, daha önce Yunus Emre ve Necip Fazıl’ın eserlerinin basımını yaptıklarını anlattı. Bu yıl da Türk edebiyatının en önemli örneklerinden birinin basımını gerçekleştirdiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Oğuz Türklerinin büyük destanı Dede Korkut Destanı'nı kitaplaştırdık” dedi. Bin 492 sayfadan oluşan kitabı 18 sanatçı 13 ay çalışarak tamamladı.

#Ahmet Davutoğlu
#TOBB
#Dede Korkut Kitabı
9 yıl önce