|

Dinlemede yeni dalga

Emniyetteki paralel yapıya yönelik ''yasadışı dinleme'' operasyonlarına bir yenisi daha eklendi. Haklarında yakalama kararı verilen 17 polisten 15''i, 7 ayrı ilde yapılan baskınlarla gözaltına alındı

Mustafa Sait Özkan
00:00 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:50 - 12/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Dinlemede yeni dalga
Dinlemede yeni dalga

Paralel ihanet çetesi mensupları olduğu iddia edilen emniyet personeline yönelik daha önce yapılan çok sayıda operasyona dün bir yenisi daha eklendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''nca yürütülen soruşturma kapsamında, 2008-2012 yılları arasında çok sayıda yasadışı dinlemeye imza atıldığı iddiasıyla 17 polis hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy''un yürüttüğü soruşturmada, sözkonusu dönemde Edirne ve Tekirdağ istihbarat şube müdürlüklerinde görev yapmış bazı görevliler, ''yasadışı dinleme''nin dışında ''evrakta sahtecilik'' ve ''özel hayatın gizliliğini ihlal'' ile suçlandı. Polis ekipleri mahkemenin kararı sonrası, aralarında Edirne ve Tekirdağ''ın da bulunduğu 7 ilde baskınlar yaptı, Operasyonlarda emniyet müdürleri Halil Hilal Seyfi ile Özgür Nikbay dışında şu emniyet görevlileri gözaltına alındı: Burhan Akyüz, Oktay Gümüş, Vedat Akyüz, Onur Topal, Ülker Selvi, Fatih Atalay, Barış Doğrul, Hüseyin Kütükçüoğlu, Yusuf Engingör, Ünal Yıldırım, Osman Duru, Çetin Onaran, Kazım Özdemir, Ahmet Özdil ve İbrahim Arslan. Özgür Nikbay'a annesi rahatsız olduğu için izin verildiği öğrenilirken, bir polis memuruna ise henüz ulaşılamadı.

KİLİS''TE SAVCILARIN İTİRAZI

Öte yandan Kilis Sulh Ceza Hakimliği, ''yasadışı dinlemelere'' ilişkin soruşturmada 8 polisin adli kontrol kararıyla serbest bırakılmasına itiraz üzerine, dosyayı bir üst mahkeme olan Gaziantep Sulh Ceza Hakimliği''ne gönderdi. Soruşturmayı yürüten 2 cumhuriyet savcısı, aralarında eski Kilis İstihbarat Şube Müdürü Kenan G''nin de bulunduğu 8 polisin serbest bırakılmasına itiraz etti. İtirazı görüşen mahkeme heyeti, dosyayı Gaziantep Sulh Ceza Hakimliği''ne gönderdi.

Hepsi kayıtta

Şüpheli polislerin, aralarında milletvekili, hakim-savcı, üst düzey bürokrat, emniyet personeli ve basın mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişiyi sahte belgeler kullanarak hayali gerekçelerle dinledikleri anlaşıldı.

9 yıl önce