|

Eğitim bölgeleri yığılmayı önleyecek

MEB, liseye kayıt sisteminde nüfusun yoğun olduğu illerde yığılmanın önüne geçmek için ‘Eğitim Bölgeleri’ kuracak. Bu bölgelerde sadece adrese dayalı yerleştirmeler olacak. Sınavla yerleştirmeleri yine bakanlık yapacak. Ayrıca, sınava giren öğrencinin puanı 2 yıl geçerli olup, okullarda boşalan kontenjan olduğunda, puanına göre yedekte bekleyen ve okula en yakın adreste bulunan öğrenci yerleştirilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:23 - 16/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Yerleştirmeler en geç Temmuz'da gerçekleşecek.
Yerleştirmeler en geç Temmuz'da gerçekleşecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG’un kaldırılmasının ardından hayata geçirilen Liseye Kayıt Sistemi (LKS) modelinde, nüfusun yoğun olduğu illerde öğrencileri yerleştirmek için ‘Eğitim Bölgeleri’ kuracak. Bu bölgeler oluşturulurken bölgenin genel nüfus verileri, ortaokul öğrenci nüfusu, okulların türleri ve konumları dikkate alınacak. Ayrıca, sınava giren öğrencinin puanı 2 yıl geçerli olacak. Böylece sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre, sınavsız okullarda ise öğrenciler ikamet ettiği liselere nakil yapabilecek.

YATAĞA GÖRE KONTENJAN

Bakanlığın kuracağı Eğitim Bölgeleri’nin asli görevi ise öğrencilerin tercihleri doğrultusunda mahalledeki okulların türünü, okulların planlamasını, yerleştirme ve yığılmanın önüne geçmek olacak. Ayrıca bu bölgeler sadece adrese dayalı yerleştirmeleri yapacak sınavla yerleştirmeler Bakanlık tarafından yapılacak. Adrese dayalı sisteme göre öğrenci mahallesinde Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Meslek Lisesi, Güzel Sanat Lisesi ve Spor Lisesini tercih edebilecek. Sınavla yerleşme yapacak olan öğrenci ise Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Proje Okullarını tercih edecek. Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak sayısı kadar kontenjan, il içinde farklı eğitim bölgelerinden tercihe açılacak. Pansiyonlu okulları tercihlerde pansiyona en uzak öğrenciler avantajlı olacak.

PUAN 2 YIL GEÇERLİ

Sınava giren öğrencinin puanı 2 yıl geçerli olacak. Böylece sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre, sınavsız okullarda ise öğrenciler ikamet ettiği liselere nakil yapabilecek. Örneğin sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjan olduğunda puanına göre yedekte bekleyen ve okula en yakın adreste bulunan öğrenci yerleştirilecek. Mahallinde meslek lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, 10. sınıfın sonundan itibaren il genelinde özel bölümleri olan (Sağlık Meslek Lisesi, Gemicilik Meslek Lisesi gibi) meslek liselerine il genelinde tercihleri doğrultusunda nakil yapabilecek.

  • TEOG'la yerleşene nakil
  • Milli Eğitim Bakanlığı TEOG’la yerleşen öğrencilere de birtakım kolaylıklar sağladı. Buna göre TEOG sonucuna göre yerleşen yani halen liselerde eğitim almakta olan öğrenciler, yine o dönem yerleştikleri taban puana göre nakil başvurusunda bulunabilecek. Böylece bu öğrencilere de mahallesindeki okullara gitme olanağı sağlanmış oldu.
#Eğitim
#Sınav
#TEOG
6 yıl önce