|

Esed ayrılacak

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, Suriye krizinin siyasi bir süreçle çözüme kavuşturulması gerektiği konusunda mutabakata varıldığını açıkladı. Sinirlioğlu, “Esed, yeni hükümet kurulup tüm yürütme yetkilerini devraldıktan sonra bu 6 aylık geçiş döneminde, üzerinde mutabık kalınan bir şekilde ve tarihte ayrılacak. Seçimlerde aday olmayacak” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/11/2015 Salı
Güncelleme: 01:16 - 17/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, önümüzdeki sürreçte Beşşar Esed'in Suriye'den ayrılacağını söyledi. Sinirlioğlu, Türkiye'nin evsahipliğinde Antalya'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nde gazetecilerle bir araya geldi. Viyana'da yapılan Suriye toplantısı hakkında bilgi veren Sinirlioğlu, Suriye konusunun siyasi bir süreçle çözüme kavuşturulması gerektiği konusunda mutabakat oluştuğunu kaydetti. Sinirlioğlu, toplantıda sürecin 1 Ocak'ta başlaması ve 6 ay sürmesi konusunda anlaşmaya varıldığını aktararak, 6 ayın sonunda Suriye'de yeni bir hükümet kurulmasının öngörüldüğünü, bu hükümetin Cenevre bildirisinde yer aldığı üzere tüm yürütme yetkilerini de devralacağını söyledi.



18 AYLIK BİR SÜREÇ


“Yeni hükümetin kurulmasından itibaren 18 aylık bir süreç öngörülüyor. Bu süreçte yeni bir anayasa yapılacak. O anayasaya göre seçimlere gidilecek" diyen Sinirlioğlu, mutabakatta 1 Ocak'tan itibaren yeni hükümetin kurulmasının öngörüldüğünü hatırlattı. Esed'in seçimlerde aday olduğunu dillendirenlerin bulunduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, şöyle devam etti:



ADAY OLMAYACAK


“Böyle bir opsiyon söz konusu değil. Esed yeni hükümet kurulup tüm yürütme yetkilerini devraldıktan sonra bu 6 aylık geçiş döneminde, üzerinde mutabık kalınan bir şekilde ve tarihte ayrılacak. Seçimlerde aday olmayacak. Ondan sonra ne olacağı konusu onun kişisel meselesi haline dönüşecek. Siyasi mesele olmaktan çıkacak. Bu konuda bir yol haritası ortaya çıktı ama bu yol haritasının için nasıl dolacak, müzakereler nasıl yürüyecek bunları hep birlikte bekleyip göreceğiz ama önemli olan doğru yönde atılmış bir adım olması. Yani siyasi bir süreç neticesinde Suriye sorunun çözüme kavuşturulması için uluslararası alanda geniş bir mutabakatın ortaya çıkmış olması."


Bakan Sinirlioğlu, Paris'teki terör saldırısının Viyana toplantısında konuşulanların önemini daha da artırdığını dile getirdi.





GENÇLERİ ZEHİRLİYOR


Terör örgütü IŞİD'in Paris'teki eylemi üstlenmesi ile olayın Suriye konusundaki bağlantısının kurulduğunu kaydeden Sinirlioğlu, "Bu bağlantı sadece fiziki olarak birilerinin Suriye'den kalkıp Paris'e gelmesi, bu eylemi yapması değil ama Suriye'de ortaya çıkan kaosun, umutsuzluğun, hayal kırıklıklarının ve bütün bunların neticesinde meydana gelen aşırıcılık eğilimlerinin güçlenmesi olgusunun ve terör örgütlerinin sayısındaki artışın, tüm bunların yarattığı bir iklim var. Bu iklim insanları etkiliyor, gençleri etkiliyor, gençleri zehirliyor" dedi.



Türkiye'nin Suriye'ye girmesi öngörülmüyor


Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, “Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmesinin öngörülmediğini" ifade etti. Terör örgütü IŞİD'e karşı güvenlik tedbirlerinin olduğunu kaydeden Sinirlioğlu, “Operasyon olabilir ama niteliği konusunda bilgi veremem" dedi. Bir basın mensubunun “Paris saldırılarından sonra kara harekatı gibi bir seçenek gündemde mi" sorusunu yanıtlayan Sinirlioğlu, mücadeleyi siyasi, askeri, ideolojik tüm düzlemlerde yürütmek gerektiğini vurguladı. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin daha özel bir sorumluluğu olduğunu dile getiren Sinirlioğlu, “Çünkü bu insanlık dışı eylemleri yapanlar, bu terör örgütünün üyeleri dinimizi kendi anlayışları doğrultusunda istismar etmeye, kullanmaya çalışıyorlar. Buna hiçbir şekilde meydan vermemek gerekiyor. Bunun İslam'la, insanlıkla, herhangi bir ulusla, hiçbir şeyle alakası yok. Bu yaptıkları eylemler insanlık suçudur" ifadelerini kullandı. Sinirlioğlu, "Din adına yapılan veya yapıldığı söylenen eylemlerin dinle hiçbir alakası olmadığını anlatmak bu mücadelenin bir parçasıdır" diye konuştu.



#Bakan Sinirlioğlu
#ışid
#g20 zirvesi
#Feridun Sinirlioğlu
8 yıl önce