|

Eski Suriye Cenevre’de

Cenevre görüşmeleriyle bir dönem Suriye siyasetinde rol oynayan isimler yeniden sahneye çıktı. Daha önce ABD ve Ürdün'e sığınan eski siyasiler, yeni fotoğrafta yer almaya çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/02/2016 Salı
Güncelleme: 01:58 - 2/02/2016 Salı
Yeni Şafak

enevre görüşmeleriyle beraber bir dönem ülkedeki politik arenada boy gösteren isimler de yeniden ortaya çıktı. Bu isimlerden en çok öne çıkanlar, 2012 yılında Başbakanlık koltuğundayken muhaliflerin korumasında ülkeden kaçarak Ürdün'e sığınan Riyad Hicab ile aynı yıl kaçarak ABD'ye sığınan Dışişleri Sözcüsü Cihad Makdisi oldu.



ÜRDÜN'E SIĞINDI


Geçtiğimiz Aralık'ta Riyad'da bir araya gelen Suriyeli muhalifler, Cenevre görüşmelerine katılacak bir Yüksek Müzakere Heyeti kurdu. Heyetin başına ise eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab getirildi. 2012'de hükümet kurmakla görevlendirilen Hicab, Suriye'de savaşın şiddetlenmesiyle 2012'de Ürdün'e sığındı.



REJİMİN FİGÜRÜYDÜ


Eski Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi ise Suriye'de iç çatışmalar ilk başladığı dönemlerde en çok görünen ve ismi en çok bilinen rejim figürüydü. İç çatışmaların ilk başladığı dönemlerde sürekli canlı yayınlarla dünya medyasına beyanat veren Makdisi, 2012'de ABD'li istihbaratçıların yardımıyla ülkeden çıkarak ABD'nin başkenti Washington'a gitmişti.



MAKDİSİ YİNE SAHNEDE


Makdisi Suriye'nin yeni döneminde yer almak için bazı girişimlerde bulunuyor. Cenevre görüşmelerine katılmayacağını açıklayan Makdisi, BM'ye ilginç bir mektup yazarak “Benim geçici yokluğum var olan ihtilafları yatıştırmakta yardımcı olabilir” dedi ve görüşmelerin diğer etaplarına katılacağını açıkladı.







RUSYA'NIN KOZU KADRİ CEMİL


Eski Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil de “Rusya piyonu” olarak politik arenaya girmek için çaba sarf ediyor. 2013'e kadar Ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olarak görev yapan ancak bu yıl Esed tarafından görevden alınan Cemil, görevden alındığında yurt dışındaydı ve “mazeretsiz şekilde görevi başında bulunmamak” iddiasıyla görevine son verilmişti. Sürekli Rusya ile temaslarda bulunan Cemil'in, Rusya'nın “suni muhalif üretme” stratejisinde en önemli kozu olduğu belirtiliyor ve Rusya'nın müdahalesiyle Cenevre'ye dahil edilmeye çalıştığı ifade ediliyor.



Rusya sabote etmek istiyor


Suriye muhalefeti, Cenevre-3 ile politik sürecin başlaması gerektiğini aksi takdirde soruna siyasi çözüm bulma umudunun kalmayacağını vurguluyor. Cenevre'de bir geçici hükümet ve geçici anayasa kurulması talepleri muhalifler tarafından vurgulanıyor. Muhalifler Yeni Şafak'a Rusya'nın Cenevre'yi sabote etmek için elinden geleni yapacağını düşündüklerini aktardı. Muhalif kanada göre Rusya bu amaçla bombardımanlarını sürdürecek. Muhalif delegeler, Cenevre'de bir süreç bulunduğunu ve bu süreci koruma görevinin BM'ye ait olduğunu vurguluyor ve BM'nin gerek Rusya'ya gerekse de rejime bu konuda baskı yapması gerektiğini savunuyor.


#Kadri Cemil
#Rusya piyonu
#Cenevre görüşmeleri
#Cenevre-3
#0
8 yıl önce