|

Tarihi gong

28 yıllık İMKB'nin yerini alan 'Borsa İstanbul A.Ş' Başbakan Erdoğan'ın çaldığı ilk gong ile işleme açıldı.

.
00:00 - 6/04/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:10 - 5/04/2013 Cuma
Yeni Şafak
Tarihi gong
Tarihi gong

Borsa İstanbul AŞ'nin (BİS) açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarı döneminde faiz oranlarında da tarihi düşüşler yaşandığını belirterek, 'Yüzde 63'ten aldığımız faizleri şu anda yüzde 6'lara kadar çekmiş durumdayız. Tabii ben bu yüzde 6'yı da fazla görüyorum, bunu da söyleyeyim. Ben yüzde 6'lık faizin de bir baskı olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Temenni ediyorum ki, kısa zamanda bunu da daha da düşürmek suretiyle özellikle faiz baskısını bu ülkenin tüketicileri üzerinden kaldırmış olalım' dedi.

FİNANS MERKEZİ İSTANBUL

Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, güçlü bir finansal sistemin önemli bir ayağının, güçlü bir sermaye piyasasının varlığıyla paralel olduğunu, özellikle geçen yıldan itibaren, güçlü bir sermaye piyasası altyapısı oluşturma yolunda önemli adımlar attıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, Ankara'nın siyasetin merkezi olduğunu belirterek, 'Onun için finans merkezi İstanbul diyorsak, finansın en önemli kontrol mekanizmaları olan kamu bankalarını da İstanbul'a çekmemiz gerekir. Buna Merkez Bankası da dahildir' dedi. Erdoğan, 10 yıllık süreçte borsanın da büyüdüğünü ve büyümeye ayna tuttuğunu vurgulayarak, 'İMKB 100 endeksi 2002'de göreve geldiğimizde 10 bin 369'du. Şöyle o günleri bir hatırlayalım. 10 yılda endeks yüzde 652 oranında artış ilavesini görüyoruz ve 78 bin seviyesini aştı' bilgisini verdi.

AB'Yİ SOLLADIK

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda İstanbul'un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olması yolunda, en önemli kurumlardan biri olacak Borsa İstanbul AŞ'nin faaliyete başlamasını değerlendiren Erdoğan, ekonominin, yıllık yüzde 2,2 oranında büyüme kaydettiğini ve gerek AB ortalamasının gerek tek tek büyük Avrupa ekonomilerinin çok çok üzerinde bir gelişme kaydettiğini sözlerine ekledi.

NİKAH ŞAHİTLİĞİ SÖZÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk gong törenine katıldığı Borsa İstanbul'un seans salonunda sohbet ettiği borsa çalışanı nişanlı çifte, nikah şahitliği sözü verdi. Salonda borsa çalışanlarıyla sohbet eden Erdoğan, Borsa İstanbul'un hayırlı olmasını diledi. Nişanlı olduklarını öğrendiği aracı şirket personeli Nilgün Yılmaz ve borsa çalışanı Namık Kemal Aydın ile sohbet eden Erdoğan, Nilgün Yılmaz'ın annesiyle telefonda bir süre konuştu. Erdoğan, çifte üç çocuk temennisini yineledi.

İMKB'ye veda

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 1985 yılının aralık ayında resmen açıldıktan sonra 3 Ocak 1986 tarihinde 20 hisse senedi ile Cağaloğlu'ndaki binada işleme başladı. İMKB, işlem gören 400'ü aşkın hisse senedi ile bayrağı Borsa İstanbul'a devretti. İMKB'nin en önemli ayaklarından biri olan Takas ve Saklama Merkezi ise 1989 yılında kuruldu. 1991 yılında Tahvil ve Bono Piyasası kuruldu ve Kesin Alım-Satım Pazarı faaliyete başladı. İMKB, 1992 yılında Dünya Borsalar Federasyonu'na (WFE) tam üye olarak kabul edildi. İMKB'de, 1993 yılının aralık ayında bilgisayarlı alım-satım sistemine 50 şirketle başlandı. İMKB, 1995 yılında İstinye'de şu anki binaya taşındı. İMKB 100 Endeksi, 1997 yılının ocak ayında 5 yıl süren yükseliş trendinin sonunda 174.800 puanlara kadar yükselince endeksten iki sıfır atılmasına karar verildi. 1999 yılında ilk defa Müşteri İsmine Saklama Sistemi uygulandı.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 'Sermaye piyasalarımızı, ekonomimizin büyümesini destekleyen lokomotif olarak görmek istiyoruz' dedi. Babacan, sermaye piyasaları açısından bir dönemin kapanıp yeni bir dönemin başladığı tarihi bir günde, geçmişi 140 öncesine dayanan ve bir zamanlar Avrupa'nın en büyük 4 borsası içerisinde yer alan borsayı, yeni bir hukuki statüde anonim şirket olarak düzenlediklerini kaydetti.

İlk Başkan İbrahim Turhan

İMKB'ye başkan olarak 2012 yılının ocak ayında atanan İbrahim Turhan özellikle İMKB'nin uluslararası arenada büyük bir oyuncu olması adına önemli adımlar attığını ifade etti. Turhan, şirketleşmenin tamamlanmasıyla borsanın çok hızlı bir yatırım atağına geçeceğini, bugünden itibaren daha fazla çalışarak Borsa İstanbul'un dünyada hak ettiği yere gelmesi için çaba gösterecek-lerini kaydetti.

ULUSLARARASI MARKA

Dünya Borsalar Federasyonu Üst Yönetici (CEO) Hüseyin Erkan, Neredeyse bütün gelişmiş borsalar Borsa İstanbul'la ortaklık kurmak istiyor' diyerek borsaların ve yeni araçların sermaye piyasasına kazandırılması ve tek çatı altında toplanması konusunda çok çalıştığını vurguladı. İMKB'nin uluslararası alanda kabul görmesi ve işlem hacminin artması konusunda doğru adımlar olduğunu söyledi.

Gelecek 25 yıl farklı olacak

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı ve BİST Yönetim Kurulu üyesi Attila Köksal, Borsa İstanbul'un gerçekleştireceği stratejik ortaklıklara ilişkin görüşlerini şu şekilde ifade etti: 'Borsa'ya katkı sağlayacak her türlü stratejik ortaklığa zaten açık bir zihniyet var. Bu tek bir borsayla olmayabilir. Birden fazla borsayla da olabilir. Veya bir borsayla birden fazla ülkede iş birlikleri yapılabilir.'


11 yıl önce