|

İhanet merkezinde darbeyi yönettiler

FETÖ’nün sivil imamları, 15 Temmuz 2016’da Akıncı Üssü’nden terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in direktifleri doğrultusunda darbe girişimini yönetti. Darbenin kilit ismi firari Adil Öksüz dışındaki 4 FETÖ imamı, Akıncı Üssü davasında 79’ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Abdullah Sarica
04:00 - 15/07/2022 Cuma
Güncelleme: 22:08 - 14/07/2022 Perşembe
Yeni Şafak
İhanet merkezinde darbeyi yönettiler.
İhanet merkezinde darbeyi yönettiler.

FETÖ’nün sivil imamları Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş, Akıncı Üssü’nden darbe girişimini yönetti. Kalkışmadan sonra ismi “Mürted” olarak değiştirilen Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, FETÖ’nün ihanet girişiminin yönetildiği ana karargah olarak kullanıldı. Örgütün sivil imamları Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş, elebaşı Gülen’in talimatının ardından darbe planını uygulamak için Akıncı Üssü’ne gitti. Söz konusu sivil imamlar, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine kaçmaya çalıştıkları sırada yakalandı. Gözaltına alınan darbe girişiminin kilit ismi Adil Öksüz, mahkemece serbest bırakılmasının ardından sırra kadem bastı. Batmaz, Çiçek, Oruç ve Biniş ise yargılandıkları Akıncı Üssü davasında yönetici sıfatıyla bütün eylemlerden sorumlu tutularak 79’ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. İşte sivil aktörler ve kalkışmadaki rolleri ile akıbetleri:

Telekulakçı

Akıncı Üssü’nde yakalan sivillerden Harun Biniş, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) çalıştı. Biniş, örgüt tarafından darbe teşebbüsünü organize edecek sivil yöneticilerden biri olarak görevlendirildi. Yargılandığı usulsüz dinleme davası kapsamında aranması olduğundan yurt dışına çıkış yapamayan Biniş, firari Adil Öksüz’ün Pensilvanya’dan aldığı talimatlar doğrultusunda darbeye hazırlık toplantılarının düzenlendiği evlerde görevlendirildi.

RADAR İZ KAYITLARINI İNCELEDİ

Akıncı Üssü 143. Filo güvenlik kamera görüntülerinde Biniş’in FETÖ’cü askerlerle birlikte hareket ettiği belirlendi. Biniş’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının bulunması için radar iz kayıtlarını incelediği ortaya çıktı. 16 Temmuz sabahı Akıncı Üssü’nden kaçarken tarlada yakalanan Biniş, ilk ifadesinde “arsa bakmaya” geldiğini iddia ederek, “Bende vertigo var. Ankara’daki bombaları duymadım” dedi.

Elebaşı Gülen’le görüştü

Darbe girişimini Akıncı Üssü’nden yöneten sivil imamlardan Kemal Batmaz, darbe girişimine kadar FETÖ’nün “Hava Kuvvetleri imamı” olarak faaliyetlerine devam etti. Ankara Başsavcılığınca yapılan soruşturmada, Batmaz’ın darbe girişimiyle ilgili hazırlıklar kapsamında birçok kez ABD’ye giderek elebaşı Gülen ile görüştüğü tespit edildi. 1 Ocak 2016’da ABD’ye girişi sırasında Newark Havaalanı gümrük görevlilerince şüphe üzerine mülakata alınan Batmaz, Pensilvanya’da Fetullah Gülen’in yanında kalacağını belirtmesi üzerine serbest bırakıldı.

GÜLEN’DEN TALİMATI ALDILAR

Batmaz, darbe girişiminden hemen önce Adil Öksüz ile ABD’ye gitti. 11 Temmuz’da İstanbul’dan New York’a aynı uçakla seyahat eden Batmaz ve Öksüz, örgütün elebaşı Gülen’den son talimatları alıp 13 Temmuz’da yine aynı uçakla Türkiye’ye döndü. Darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü’nde vurulacak hedeflerin belirlenmesi ve bu yerlerin bombalanması yönünde diğer sivil imamlarla birlikte FETÖ’cü askerlere emirler verdi.

ÜS KOMUTANINDAN BAŞ SELAMI

Batmaz’ın faaliyetleri, Akıncı Üssü’ndeki güvenlik kameralarına da yansıdı. Üs komutanı eski tuğgeneral Hakan Evrim’in baş selamı vermesi, Batmaz’ın yapılanmadaki konumunu göz önüne serdi. Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Akıncı Üssü’nden diğer sivil imam Harun Biniş ile kaçarken yakalanan Batmaz, savcılık ifadesinde tıpkı Öksüz gibi “arsa bakmaya” gittiğini iddia etti.

Kantinci olarak başladı

Sivil imamlardan Hakan Çiçek, Gülen’in Türkiye’den kaçmadan önce hem ev hem de ofis olarak kullandığı kapatılan FEM Dershanesinin Altunizade şubesinin kantinini işletiyordu. Çiçek’in, yıllar içinde milyonlarca liralık mal varlığı edindiği MASAK raporlarıyla ortaya çıktı. Kapatılan Anafartalar Kolejini satın alan Çiçek, örgütsel faaliyetlerini kamufle edebilmek için Balyoz ve Ergenekon davalarında yargılanmış kimi askerlerin çocuklarını bu okulda burslu olarak okuttu.

PENSİLVANYA’DAN ONAY

Çiçek, darbe hazırlıkları kapsamında ilk olarak 28 Aralık 2015’te ABD’ye gitti ve 6 Ocak 2016’da İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye döndü. 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü’nde olan Çiçek, darbe girişimi başarısız olunca kaçmaya çalışırken tarlada yakalandı. Yargılama devam ederken darbe planının Pensilvanya’da hazırlatılıp onaylatıldığına dair yeni deliller dava dosyasına girdi. Çiçek’e ait cep telefonunun dijital analizini içeren raporda, Çiçek’in ABD numaralı GSM hattının ilk kez 7 Mart 2016’da Gülen’in kaldığı çiftlik evinde aktive edildiği ortaya çıktı.

Darbedeki rollerini bildirdi

FETÖ’nün jandarmadan sorumlu sivil imamı Nurettin Oruç, darbeye hazırlık kapsamında kendisine bağlı bölge imamlarına Pensilvanya’dan aldığı talimatları iletti. Oruç, Ocak 2015’ten Haziran 2016’ya kadar 7 defa ABD’ye gitti. Ankara’daki villada yapılan darbeye hazırlık toplantılarında aktif görev alan Oruç, toplantılara katılan jandarma personeline darbe girişimi sırasındaki görevlerini anlattı.

BELGESEL YALANI

15 Temmuz gecesi Oruç’un da Akıncı Üssü’nde bulunduğu filonun kamera kayıtlarına yansıdı. Darbe girişimi başarısız olunca üsten kaçarken tarlada yakalanan Nurettin Oruç, “Hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili belgesel çekimi için görüşme yapmaya gittim” yalanına sarıldı.

GÖRÜNTÜLERDE TESPİT EDİLDİ

Adli Tıp uzmanları, 143. Filo koridorundaki görüntüler ile Oruç’un jandarma karakolunda kaydedilen görüntülerini inceledi ve koridorda görülen şahsın Nurettin Oruç olduğunu kemer ve ayakkabılarına varıncaya kadar tespit etti.

PENSİLVANYA’DAN AKINCI ÜSSÜ’NE Adil öksüz

Örgütün “TSK imamı” Adil Öksüz, örgütle 1985’te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde eğitim gördüğü sırada tanıştı. FETÖ elebaşı Gülen’in özel olarak ilgilenip yetiştirdiği Öksüz, “Namık” kod adıyla örgütün askeri mahrem yapılanmasının her kademesinde faaliyet yürüttü.

HAZIRLIK FAALİYETLERİ

Öksüz, terörist başı Gülen tarafından darbeyi organize edecek kişilerin başında görevlendirildi. Öksüz’ün darbeye hazırlık faaliyetleri kapsamında yaptığı seyahatler ortaya çıkartıldı. Buna göre Öksüz, 34 SIR 49 plakalı aracıyla 27 Aralık 2015, 9 Ocak, 16 Ocak, 30 Ocak, 20 Şubat, 29 Şubat, 14 Mart, 30 Mart, 5 Mayıs, 27 Mayıs, 4 Haziran ve 15 Haziran 2016’da Ankara’ya geldi. Öksüz’ün, 27 Aralık 2015’ten itibaren Ankara’da Türkiye’nin her yerinden gelen örgüte bağlı üst düzey askerlerin katıldığı darbe toplantılarına liderlik ettiği belirlendi.

DARBE ÖNCESİ ABD’YE GİTTİ

Öksüz ile örgütün Akıncı Üssü çevresinde yakalanan bir başka mahrem imamı Kemal Batmaz’ın darbe teşebbüsünden hemen önce 11 Temmuz 2016’da aynı uçakla ABD’ye gittiği, 13 Temmuz 2016’da yine aynı uçakla Türkiye’ye döndüğü tespit edildi. 15 Temmuz’da Akıncı Üssü’nde FETÖ’cü askerlere talimatlar veren Öksüz, darbenin başarısız olduğunun anlaşılması üzerine kaçarken tarlada yakalandı.

“TARLA BAKMAYA GİTTİM” YALANI

Gözaltına alındığında jandarmaya “tarla satın almak” için bölgede bulunduğunu söyleyen Öksüz, 16 Temmuz gecesini Kışla Jandarma Karakolunun nezaretinde geçirdi. Mahkemece serbest bırakılan Öksüz’ün, darbe girişiminden 3 gün sonra Ankara’dan uçakla İstanbul’a gittiği, 19 Temmuz’da Sakarya’ya geçtiği belirlendi. Öksüz, “Terörden Arananlar Listesi”nde “kırmızı” kategoride yer alıyor.

#15 Temmuz
#FETÖ
#Adil Öksüz
2 yıl önce