|

Öğrenciler sınavla değil yetenekleriyle ölçülecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un üç yıllık eğitim planına dair detaylar ortaya çıkmaya başladı. Bakanlık tarafından hazırlanan eğitim planının ana hedefinde sınavın, eğitimin merkezinden çıkarılması var. Öğrencilerin temel eğitimden ortaöğretime geçiş ve üniversiteye giriş sınavlarında temel becerileri ölçülecek.

Ahmet Fatih Erturan
04:00 - 16/09/2018 Pazar
Güncelleme: 04:07 - 16/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Programla herkesi tek düze yetiştiren eğitimden, çeşitlilik sunan eğitim modeline geçilmesi planlanırken yeni dönemde sınavların da farklılaşması bekleniyor.
Programla herkesi tek düze yetiştiren eğitimden, çeşitlilik sunan eğitim modeline geçilmesi planlanırken yeni dönemde sınavların da farklılaşması bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un '2 ay içinde 3 yıllık hazırlayacağız' dediği ve Ekim ayında açıklanması beklenen programın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Programla herkesi tek düze yetiştiren eğitimden, çeşitlilik sunan eğitim modeline geçilmesi planlanırken yeni dönemde sınavların da farklılaşması bekleniyor. Bakanlık, hayata geçireceği eğitim reformlarıyla öğrencileri geleceğe hazırlayacak.

ŞAİR VE SPORCU ÇOCUKLAR AYRIŞTIRILACAK

Bakanlık tarafından hazırlanacak olan eğitim planının ana hedefinde sınavın, eğitimin merkezinden çıkarılması var. Bunun yerine öğrencilerin bireysel nitelikleri göz önüne alınarak yetenekleri doğrultusunda yönlendirme politikaları uygulanacak. Okullar ise sınav merkezli yarışma alanları olmaktan çıkarılıp öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal, edebi, akademik ve sportif yönlerini keşfeden kurumlar olacak.

ERKEN YAŞTA KEŞFEDİLECEK

Bakanlık diğer bir önemli değişikliğe ise kademeli eğitim sisteminde yapacak. Öğrenci erken yaşta yani ortaokuldan itibaren yetenekleri keşfedilmeye başlanacak. Buna bağlı olarak öğrenci ortaokuldan liseye geçiş sınavlarında ve üniversiteye giriş sınavlarında temel becerileri ölçülecek ve kendi yeteneğine göre alanlarda bölümlere yerleştirilmesi sağlanacak.

GELECEĞİN OKULLARI TEMA OKULLAR OLACAK

Öte yandan Bakanlık okulların çeşitliliğini de artırmaya gidecek. Spor, sanat gibi yetkinlik gerektirecek alanlarda orta öğretim kurumları bünyesinde ortaokullar açılacak ve öğrencilere bu dallarda nitelikli eğitim almaları sağlanacak. Özellikle belirli bir spor, sanat veya meslek alanında eğitim ve öğretim yapan özel ihtisas alanlı tematik lise uygulaması da yaygınlaştırılacak. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı okullarda yetenek taraması yapacak. Bu taramalarda yüksek zekâlı olarak tespit edilen çocuklara özel eğitim sağlayacak bilim ve sanat merkezleri kurulacak.

#Eğitim
#Öğrenci
6 yıl önce