|

Okullardaki yığılmaya üçlü formül

Yeni model Liseye Kayıt Sistemi'nde öğrencilerin evine en yakın okula gitmesinin önü açılırken, okullarda oluşabilecek yığılmalar için de önlemler alınacak. Okula ek bina, yeni okul yapımı ve sabahçı-öğlenci modeli alınacak tedbirler arasında.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 07:10 - 7/11/2017 Salı
Yeni Şafak
 Liseye Kayıt Sistemi (LKS) modeliyle liseye geçişlerde iki önemli değişiklik yapıldı
Liseye Kayıt Sistemi (LKS) modeliyle liseye geçişlerde iki önemli değişiklik yapıldı
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) modelinin kaldırılmasının ardından yerine getirilen
Liseye Kayıt Sistemi
(LKS) modeliyle liseye geçişlerde iki önemli değişiklik yapıldı. Birincisinde liseye geçişte sınav zorunluluğu kalkarken ikincisinde ise öğrencilerin evine en yakın okula gitmelerinin önü açıldı.
LKS
ile birlikte öğrencilerin evine en yakın okula gitmesinin de önü açılmış oldu. Buna bağlı olarak bakanlık bazı okullara yığılmanın olacağını düşünerek çalışma başlattı. Bakanlık özellikle nüfusun yoğun olduğu ve çok tercih edilen okulları belirleyerek önlem alacak. Alınacak önlemler arasında, okula ek bina, yeni okul yapımı ve ikili eğitim yani sabahçı-öğlenci modeline geçiş olacak.
DERSLİK İHTİYACI ARAŞTIRILIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı bir taraftan yeni sistemi hayata geçirirken diğer taraftan da il müdürlüklerine gönderdiği yazıda adrese dayalı olarak yerleştirmeden kaynaklı yığılmaların olacağını düşünerek çalışma başlattı. Milli Eğitim Müdürlükleri sahada yaptığı çalışma neticesinde özellikle nüfusun yoğun olduğu ve çok tercih edilen okulları belirleyerek rapor hazırlayacak. Bu sayede bakanlık bölgede ne kadar temel liseye, ne kadar imam hatip lisesi, ne kadar meslek lisesi ve buna bağlı olarak ne kadar dersliğe ihtiyaç var bilecek. Bakanlık buna göre planlamalarını yapacak.Konuyla ilgili çalışmaları masaya yatıran Bakanlık, birkaç tasarrufta bulunacak. İnceleme raporları sonrası eğer okul çok tercih edilen bir okul ise ilk etapta öğrencileri mağdur etmemek için geçici olarak ikili eğitime yani sabahçı-öğlenci modeline geçilecek. Sonrasında okulun arazisi yeterli büyüklüğe sahipse okula ek bina yapılacak. Ancak yeterli alana sahip olmazsa mahalleye yeni bir okul yapılması planlanacak.

OKULLAR BELİRLENİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı LKS’ye göre yaptığı hazırlıklarda Milli Eğitim Müdürlüklerine talimat vererek puanla alınacak okulları belirlemelerini de istedi. Bu kapsamda fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje okullarını diğer okullardan ayırarak buralara puanla öğrencilerin yerleştirilmesi sağlanacak.


#Eğitim
#Sistem
6 yıl önce