|

Tekel işçilerinden eylem

Aa
00:00 - 15/02/2008 Cuma
Güncelleme: 15:03 - 15/02/2008 Cuma
Yeni Şafak
Tekel işçilerinden eylem
Tekel işçilerinden eylem

Adana'da, Tekel'in özelleştirilmesini protesto etmek amacıyla D-400 kara yolunu trafiğe kapatmak isteyen işçilere polis müdahale etti.


Tekel'in özelleştirilmesine ilişkin teklif verme süresinin 18 Şubat 2008 tarihinde sona ermesi nedeniyle Adana Tekel Sigara Fabrikası önünde “iş yerini terk etmeme” eylemi yapmak amacıyla toplanan işçiler, ellerinde pankart ve dövizlerle, hükümet aleyhine slogan atarak Tekel'in özelleştirilmesini davul-zurna eşliğinde halay çekerek protesto etti. Grup adına konuşan Tekgıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık, Tekel fabrikalarının zarar etmediğini, Tekel'in özelleştirilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olmadığını ileri sürdü. Diliçıkık, 20 yıldır Tekel'in kapatılmaması için mücadele ettiklerini belirterek, Tekel'in özelleştirilmesinde hiçbir haklı gerekçenin bulunmadığını iddia etti.


AK Parti'nin, iktidara gelmesinden buyana Tekel işçileri ile uğraştığını ileri süren Diliçıkık, şunları söyledi: “AK Parti iktidarı halkın gözünün içine bakarak yalan söylüyor. 'Türkiye'nin refah seviyesini yükselteceğiz' diyorlar. Refah seviyemizi özelleştirmelerle mi düzelteceksiniz? Bu özelleştirmeler insanları açlığa yoksulluğa terk ediyor. İş yerlerimizin kapatılmamasını istiyoruz. Bizler üreterek ülke ekonomisine katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Ama iş yerlerimizi kapatarak bizleri asalak bir toplum haline getirmek istiyorlar. Tekel işçisinin mücadelesi hiçbir zaman bitmeyecek.”


Diliçıkık'ın konuşması devam ederken bir grup işçi, fabrika önünden geçen Adana-Mersin D-400 Karayolu'nu trafiğe kapattı. Sivil polislerin uyarılarına rağmen yolu açmayan işçilere polis müdahale etti. Yolu açmamakta direnen işçilerle polisler arasında arbede yaşandı. Bu sırada yola çıkan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ile Tekel, işçileri yolu açmaları için ikna etmeye çalıştı. Eylem nedeniyle trafik kilitlenirken, arbede sırasında astım hastası olduğu öğrenilen işçi Sevinç Erdoğan baygınlık geçirdi. Erdoğan, daha sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı.


Daha sonra konuşan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Tekel'in özelleştirilmesinin yanlış olduğunu, buna karşı mücadele eden işçilerin her zaman yanında olduğunu vurgulayarak, “Özelleştirmeler devam ederse Türkiye ABD'den sigara ithal eden, üretmeyen bir ülke haline gelecek” dedi.


Yol tekrar trafiğe açılırken, olaylar üzerine fabrikaya gelen çevik kuvvet ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.

16 yıl önce