|

Bizim bulgur İtalya'da Risotto olmuş

İstanbul Aşçılar Derneği'nin düzenlediği zirvede konuşan başkan Güney, Türk yemeği Bulgur Pilavının İtalya'ya gidip Risotto olarak geri döndüğünü söyledi

Ömer Çakkal
00:00 - 28/08/2007 Salı
Güncelleme: 01:10 - 28/08/2007 Salı
Yeni Şafak
Bizim bulgur İtalya'da Risotto olmuş
Bizim bulgur İtalya'da Risotto olmuş

İstanbul Aşçılar Derneği, önceki gün Cevahir Otel'de düzenlediği gastronomi zirvesinde, İstanbul'un çeşitli otel ve restoranlarında görev yapan yüzlerce aşçıyı Türk mutfağının sorunlarını masaya yatırmak üzere bir araya getirdi. Aşçılar adına konuşan İstanbul Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney, zengin bir menüye sahip olan Türk mutfağının tüm dünyada ilgiyle izlendiğini söyledi. Ülkemize gelerek yemeklerimizi öğrenen yabancı aşçıların gidip kendi ülkelerinde yemeklerimizin değişik versiyonlarını yaptıklarını anlatan Güney, “Örneğin geçtiğimiz günlerde adı tartışmalara neden olan Risotto aslında Türk yemeği Bulgur Pilavının İtalya'daki adıdır.” dedi.

YEMEKLERİMİZ ÇALINIYOR

“Yunanistan yüzlerce yıllık baklavamızı sahiplenmeye kalktı. Fransa ise dönerimizi başka bir isimle satıyor.” diyen Güney, yabancı aşçıların Pirinç Topkapı, Hünkârbeğendi ve Karnıyarık gibi yapımı zor olan yemeklerimize büyük hayranlık beslediğini, bunun en önemli handikabının ise yemeklerimizin çalınması olduğunu anlattı.


Risotto'nun tek fazlası beyaz şarap

Risotto bir İtalyan yemeği. İtalyan pilavı olarak bilinen Risotto ile Bugur Pilavı'na katılan malzemeler ise hemen hemen aynı. Tereyağı, kuru soğan, pirinç, et suyu, beyaz şarap ve peynir. Ve bir fark daha; Risotto'nun pirinci İtalya'da yetiştiriliyor.





17 yıl önce