|

Camiye gel bu yaz Kur’an-ı gönlüne yaz

Diyanet İşleri Başkanlığı "Gel Bu Yaz, Kur’an-ı Gönlüne Yaz" sloganıyla çocuklar için yaz Kur'an kurslarını geçtiğimiz ay hizmete açtı. Kurslarda çocukları dini sevdirmek için imamlar birbirinden ilginç etkinlikler gerçekleştiriyor. İçlerinde yarışmalar düzenleyen, dini çizgi film izlettiren, laptop, kol saati gibi hediyeler dağıtanlar var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2016 Pazar
Güncelleme: 00:48 - 7/08/2016 Pazar
Yeni Şafak

Yaz gelip okullar da kapanınca çocuklar Kur'an öğrenmek için camilerin yolunu tuttu. Erkekler başlarında babalarının takkeleri, kızlar ise annelerinin tülbentlerini örterek ellerinde cüzleriyle camilere sevinç içinde gidip geliyor. Önceleri cami yolunda oyun parkına kaçan çocuktan tutun da hoca korkusundan sesini çıkartamayan bir nesil vardı. Bu çocukların yerini artık camiye kendi isteğiyle koşarak giden çocuklar aldı. Camilerde Kur'an öğrenip cemaatle namaz kılan çocuklar için cami imamları dini kuralları sevdirerek öğretmek için adeta birbiriyle yarışıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Gel Bu Yaz, Kur'an-ı Gönlüne Yaz" sloganıyla başlayan kurslar günde üç saat olmak üzere 9 hafta devam ediyor.



KÜLTÜR MERKEZİ GİBİ


Bağcılar Çiftlik Demircan Merkez Camii, yaz kuran kursları arasında en popüler olanı. Örnek cami seçildiklerini belirten camii imam Hatibi Vahdettin Güzel, bu yıl bin 750 öğrencinin Kur'an eğitimi aldığını söylüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Camileri insanların sorunlarına toplumsal destek sağlanan yerler haline getirmek, özellikle gençler ve çocuklar için çekim merkezine dönüştürmek" amacıyla 5 yıl önce başlattığı 'yaşayan cami' projesinin İstanbul'daki pilot camisi olan bu caminin içi ve bahçesinde futbol, basketbol turnuvası, bilgi yarışmaları, palyaço, kukla gösterileri, müzik, Arapça dersleri, kermesler, kahvaltılı, yemekli toplantılar, çiğ köfte partileri düzenleniyor. Çocuklara dini içerikli çizgi filmler izlettirerek etkinliklere katılanlar için Çanakkale, Edirne gibi tarihi yerlere geziler ve yüzme kursları düzenleniyor.







DEVAMSIZLIK ETMEYENE LAPTOP VERİLİYOR


Çekmeköy'de bulunan Hacı Yusuf Cebir Merkez Camii müezzin kayyımı Erhan Ayvalı da yaz Kur'an kurslarını çocuklar için çekici


hale getirmeye çalışan hocalardan biri. Ayvalı, cami cematiyle beraber yaz Kur'an kurslarında öğrencilerin ilgisini canlı tutmak ve öğrenme becerilerine katkıda bulunabilmek amacıyla kurs sonunda öğrencileri çeşitli hediyeler veriyor. Hediyeleri kazanmanın ise belli şartları var. Kurslara eksiksiz olarak devam edip sınavlarda başarılı olanlar öğrencilere; 60 tane laptop, 60 tane tablet, 60 tane fotoğraf makinesi, 60 tane kol saati ve 60 tane MP3 çalar verilecek. Ramazan dışında da çocuklara her gün dondurma, kek, çikolata dağıtılıyor. Camiler artık çocuklar için korkutan değil cezbeden bir yer halini alıyor.



PUANINI TOPLA HEDİYENİ KAP


Kur'an kursları dışında da çocukların her zaman camide olması için uğraşıp duran Samsun'un Bafra Müftülüğü sadece çocukların değil küçük çocukları olan annelerin de camiye gelebilmeri için geçtiğimiz sene 'Hadi Anne Camiye' projesini hayata geçirdi. Camilere oyun parkı kurarak çocukların camiye hevesle gelmesi sağlanıyor. Özellikle annelere kolaylık sağlayan bu proje şuan Kaşıkçı İyi Cami, Yavuz Selim Cami, Emir Efendi Cami, Mevlana Cami ve Nuri İbrahim Cami ve Kur'an kursunda devam ediyor. Bafra Müftülüğü buna ek olarak bu yıl kurslara devam eden ve başarı gösteren öğrencilere eğitimleri bittikten sonra ödüllendiricek. Her namaz vaktini camiye gelip cemaatle namaz kılmaları için çocuklara vakit başına 2, teravih namazı için 5'er puan veren Müftülük, biriken puanlar karşısında çocukların hediye listesinde olan ürünlerden birini seçmesine izin veriyor.



Camiyi sevdirmek hedefimiz


Ankara'da Ahmet Hamdi Akseki Cami'ne aileleriyle gelen çocuklar, kendileri için oluşturulan oyun alanında vakit geçiriyor. Pilot olarak başlatılan bu uygulamanın cami cemaati tarafından beğenildiğini belirten caminin müezzini Mansur Sağır, "Çocukların Kur'anla, camiyle daha çok meşgul olmalarını sağlamak amacındayız. Onlara camiyi sevdirmek hedefimizdi. Oyun alanı sayesinde çocuklar birbiriyle kaynaşıyor " diyor.



Oyunumu oynarım namazımı kılarım





Çocukların yaz Kur'an kurslarına koşarak gittiği camilerden bir tanesi de Ataşehir Mimar Sinan Camii. Çocukların din eğitimleri sonrasında camide istedikleri gibi koşup eğlendiklerini söyeyen caminin işletme müdürü Ahmet Çapoğlu, çocukları ikaz eden kimse olursa buna izin vermediklerini belirtiyor. Çocuklarla fidan dikmek, at binmek, havuza gitmek, piknik yapmak, uçurtma uçurtmak gibi etkinlikler gerçekleştirdiklerini anlatan Çapoğlu, caminin alt katında bulunun aktivite alanı sayesinde çocukların camiyi koşarak geldiğini anlatıyor.



Önce sevgi sonra eğitim





Camiye yerleştirdiği dev akvaryumla bir anda gündeme gelen ve çocuklara camiyi sevdirdiği için ödüllendirilen Üsküdar Yusuf Dede Camii İmamı Naci Şengün, çocukları camiye davet etmeye devam ediyor. Şengün'ün en çok önemsediği şey camiye gelen çocuklara karşı büyüklerin kırıcı laf söylememesi. Bunun için büyükleri tatlı dille uyarıyor. Camiye gelen çocuklara namazı sevdirmek için çaba harcayan Şengün, 50 civarındaki öğrencisine ilk olarak oryantasyon eğitimi adı altında cami sevgisi, imam, minare, mihbar, minder gibi cami unsurlarını tanıtıyor. Sonrasında Kur'an eğitimlerine başlıyor.





#Diyanet İşleri
#Kur’an
8 yıl önce