|

Diriliş Ertuğrul'da Sadettin Köpek'in ölüm sahnesinde 'tarihi' hata

TRT'nin reyting rekorları kıran dizisi Diriliş Ertuğrul'da bir hata daha bulundu. Dizinin son bölümünde Ertuğrul Bey, Emir Sadettin Köpek'i ormanda pusuya düşürerek öldürüyor. Fakat tarihi kaynaklar Sadettin Köpek'i öldürenin Ertuğrul olmadığını söylüyor.

Yeni Şafak
23:53 - 18/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:45 - 19/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Saddetin Köpek'in öldürüldüğü sahne
Saddetin Köpek'in öldürüldüğü sahne

TRT'nin reyting rekoları kıran dizisi Diriliş Ertuğrul, 115. bölümle ekranlara geldi. Dizinin bu bölümünde tarihi bir hata yapıldı.

Dizinin son bölümünde Ertuğrul Bey, Emir Sadettin Köpek'i ormanda pusuya düşürerek öldürüyor.Fakat tarihi kaynaklar Sadettin Köpek'i öldürenin Ertuğrul olmadığını söylüyor.

Tarihi kaynaklara göre, Emir Sadettin Köpek'in ölümü Kubadabad Sarayı'nda gerçekleşiyor.

Tarihi kaynaklara göre Emir Sadettin Köpek'in ölümü şu şekilde:

Saltanat naibliği ve pervanecilik görevlerine getirilen Sadeddin Köpek, gücünü kanıtlamak için Melikü'l Ümera ünvanıyla sefere çıkmıştır ve 1238 yılında Eyyubiler'in denetiminde bulundurdğu Samsat Kalesi ve diğer bazı kaleleri ele geçirmiştir. Anadolu Selçuklu tahtına geçmek isteyen Köpek, tahtta hak iddia edebilmek adına I. Gıyaseddin Keyhüsrev'in annesi Şehnaz Hatun ile gayri meşru ilişkisi olduğu ve annesinin iki aylık hamileyken bir başkasıyla evlendiğini, kendisinin de bu evlilikten yedi ay sonra dünyaya geldiğini yani I. Gıyaseddin'in gayri meşru çocuğu olduğu yönünde iddialar ortaya attı.

Gözü tahtta olan Köpek, tüm bu iddiaların yanı sıra devletin kötü gidişinden de Sultanı sorumlu tuttu ve Sultanın Abbasi halifelerinin sancağını değiştireceği, Abbasileri tanımayacağı söylentisini yaydı. II. Gıyaseddin Keyhusrev, Köpek'in gücünün artmasından endişelenince 1238 senesinde Köpek ile birlikte Kubadabad Sarayı'na geldi ve Köpek'i bertaraf etmek için güvendiği hassa kölelerinden birini Sivas Subaşısı Hüsameddin Karaca'ya gizlice gönderip Köpek'i ortadan kaldırmasını emretti.

Bu emri duyan Hüsameddin Karaca, Kubadabad Sarayı'nda bulunan sultanın yanına gitmeden önce Köpek'e misafir olup güvenini kazanmaya çalıştı ve sultanın hizmetine girmek istediğini kendisine bildirdi. 1239 yılında Hüsameddin Karaca kendisine güvenmeye başlayan Köpek'i bir ziyafet sırasında öldürmeye çalıştı fakat başarılı olamadı. Fakat bu sırada Emir-i Alem Togan'ın kılıç darbesiyle yaralanan Sadeddin Köpek kendini sultanın şaraphanesine attı ve burada şarabdar ve adamları tarafından öldürüldü. Cesedi ise demir bir kafes içine konulup sarayın kale burcuna asıldı.



#Diriliş Ertuğrul
#Emir Saddetin Köpek
6 yıl önce