|

Koyun saymak uyku getirmiyor

Psikolog Göktaş, uyku için koyun saymak yerine ılık süt ya da ıhlamur içmeyi önerdi. Göktaş, uykusuzluğun panik ataklara yol açabileceğini söyledi.

00:00 - 13/01/2007 Cumartesi
Güncelleme: 00:08 - 13/01/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Koyun saymak uyku getirmiyor
Koyun saymak uyku getirmiyor

Sık görülen psikolojik rahatsızlık olan uykusuzluk sorununa yaygın kanıya uyularak “koyun saymak”la çözüm bulunamayacağı, bunun yerine ılık süt ya da ıhlamur içilmesinin tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

Psikolojik danışmanlık merkezi uzmanı psikolog Göksu Göktaş, uykusuzluğun yaygın yaşanan sorunların başında geldiğini belirterek, düzenli uykunun kişinin hem fiziksel hem de ruhsal gelişiminin sağlıklı olması açıdan önemine dikkat çekti. Göktaş, bireyin yorgunluğu atarak yeni güne hazırlanması ve uyku hijyeni açısından gereken ortamın yaratılmasının önemini vurgulayarak, yatılan yerin ne çok sıcak ne çok soğuk olmaması ve uygun nem koşullarının sağlanması gerektiğini kaydetti. Göktaş, uyku düzenini sağlamak için basit bazı kurallara uyulmasına dikkat edilmesini isteyerek, şu uyarılarda bulundu:

“Yatmadan önce ılık süt ya da ıhlamur içmek tercih edilmelidir. Hayati öneme sahip uyku düzenini sağlamak için yatağa çok aç ya da tok girilmemeli, gerginlik uyandırıcı düşüncelerden uzak durulmalıdır. Saat 19'dan sonra fazla tuzlu yiyecekler yenmesi, çay ve kahve içilmesi de uykusuzluğa yolaçabilir.”


GENÇLERDE SINAV KAYGISI

Göktaş, uyku bozukluğuyla psikolojik yardıma başvuran kişiler arasındaki en belirgin özelliğin stres verici bir durumun varlığının ortaya çıkması olduğunu belirterek, “Sınav kaygısı gibi durumlar, büyük stres yaratır ve uyku bozukluklarına neden olur” dedi.


17 yıl önce