|

Mahkemelik filme yapımcılardan açıklama

İftarlık Gazoz'un yapımcılarından Elif Dağdeviren mahkemeye taşınan 'Cibar Kemal' karakteriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Yeni Şafak
09:23 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 07:23 - 10/02/2016 Çarşamba
DHA

Geçen haftalarda vizyona giren ve başrolünde Cem Yılmaz'ın oynadığı 'İftarlık Gazoz' filminin 'Cibar Kemal' karakterinin gerçek bir kişi olduğu iddia edilerek açılan dava hakkında, İftarlık Gazoz'un yapımcılarından Elif Dağdeviren bir açıklama yaptı.



Dağdeviren'in açıklaması şöyle:



“Cibar, sözlük anlamı olarak eski Türkçe'de bebeklikten çıkmış çocuk anlamına geliyor. Aynı zamanda da eski Anadolu geleneksel tıp literatüründe bel ağrılarına iyi gelen bir yakı anlamına da geliyor. Bu, kavram olarak da kimsenin tekelinde değildir ve anonim bir sözcüktür."







Cem Yılmaz'a jest


Yüksel Aksu filmdeki baş karakterini sık sık 'Cibar' olarak tanımlasa da, Dağdeviren'in jest olması amacıyla önerdiği fikir, Cem Yılmaz'ın henüz bebeklikten yeni çıkmış oğlu Kemal'in adını da baş karaktere vermek olduğunu söyledi. Dağdeviren sözlerine şöyle devam etti:



"TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderilmiş senaryonun aslında da olan Erbil Usta ismini değiştirerek önce Kemal, sonra da sık sık tanımladığı gibi Cibar Kemal olarak değiştirdik"



Cibar Kemal'in iddia edildiği gibi kötü örnek olamayacağını, zira usta-çırak ilişkisi bağlamında Anadolu'nun kadim etik ahlak değerlerini anlatan erdemli bir karakter olduğunu söyleyen Dağdeviren, "bu anlamda örnek bir kahramandır. Son olarak da kendi bölgesi ve memleketi ile ilgili tanıtımı ve anlatımı ile ilgili neredeyse sinemasal bir akım başlatan ve hatta kendisine gelen tüm teklifleri bu hedefle bölgesine yönlendiren yönetmenimiz Yüksel Aksu ile ilgili kendi hemşehrisinden teşekkür beklerken böyle bir durumla karşılaşmak da ayrıca üzüntü verici" şeklinde konuştu.




#Cem Yılmaz
#İftarlık Gazoz mahkemelik oldu
#Cibar Kemal
#Elif Dağdeviren
8 yıl önce