|

Türkmenistan'da benzin de bedava

Doğalgaz, elektrik ve suyun bedava olduğu Türkmenistan'da şimdi de benzinin vatandaşlara ücretsiz verilmesi teklif edildi.

Cihan
00:00 - 12/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 13:55 - 12/01/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkmenistan'da benzin de bedava
Türkmenistan'da benzin de bedava

Doğal gaz, elektrik ve suyun bedava olduğu Türkmenistan'da şimdi de benzinin vatandaşlara ücretsiz verilmesi teklif edildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, teklifi onaylayarak aşamalı olarak bu sisteme geçilmesi konusunda hazırlıkların yapılması talimatını verdi.

Türkmenistan'da Bakanlar Kurlu toplantısında, Pertol ve Gazdan sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Taçberdi Tagiyev, vatandaşlara belirli miktarda benzinin bedava verilmesine ilişkin teklifte bulundu. Berdimuhamedov, halkın çıkarına olacak bu teklifi onaylayarak, aşamalı olarak bu sisteme geçilmesi konusunda hazırlıkların yapılmasını istedi. Yeni sistemin uygulamaya konulması ile Türkmenistan vatandaşları belli bir limite kadar benzini bedava, fazlası için ise piyasa fiyatından ücret ödeyerek alabilecekler.

Öte yandan Bakanlar Kurulunda 2007 yılının değerlendirilmesi yapan Maliye Bakanı Geldimurat Hocamuradov, Türkmenistan'ın dış ticaretinin geçen yıla kıyasla yüzde 26 oranında artarak, 13 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Maliye Bakanı ayrıca 2007 yılında ihracatın ithalattan iki kat daha fazla arttığını ve 8,5 milyar dolara ulaştığını belirtti. Toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Geldimurat Abilov ise, Türkmen manatının dolar karşısında tek kura geçiş için hazırlıkların yapıldığını kaydederek, ülke genelinde 138 döviz bürosunun hizmete açıldığını belirtti.

Son yıllarda dünya piyasalarında petrol fiyatlarının artmasına rağmen, Türkmenistan vatandaşlarına benzin fiyatını piyasa değerinde çok aşağıda vermeye devam ediyor. Yaklaşık 1 dolara 50 litre benzinin alınabildiği Türkmenistan'da doğalgaz, elektrik enerjisi ve su bedava olarak veriliyor.

Son 40 yılın en etkili kışı Ayrıca, toplantıda son 40 yılın en etkili kışını yaşayan Türkmenistan'da alınabilecek tedbirler ele alındı. Türkmenistan Devlet Başkanlığı'na bağlı Meteoroloji Komitesi Başkanı Kakamurat Yazıyev, ülkedeki dondurucu soğukların Ocak ayının sonuna kadar etkisini sürdüreceğini kaydetti.

Berdimuhamedov, günlük hava durumunun halka basın aracılığıyla düzenli olarak duyurulması gerektiğini söyleyerek, bu dondurucu soğuk kış günlerinde halka kesintisiz olarak gaz, su ve elektrik verilmesi konusunda talimatlar verdi.

16 yıl önce