|

Koronavirüs dünyayı kapattı: Lüks kenara bırakıldı temel ihtiyaç maddeleri için kavga başladı

Küresel pandemi, aşırı üretim-tüketim döngümüzden uzaklaşmak için eşi görülmemiş bir fırsat meydana getirdi. Yeryüzünün kaynaklarını tüketen ve gerçek bir ihtiyaç duymadan çevresel hasara neden olan aşırı tüketim ürünlerinin gerekliliğini yeniden düşünmenin zamanı geldi. Koronavirüs salgını öncesi dönemde büyük markalar, tüketicileri eski ancak yine de kullanılabilir ürünleri atmayı ve bunun yerine daha sonra tekrar atılmak üzere yenilerini almaya çağırıyordu. Lüks yaşam tarzlarını sergilemek için taşıdıkları arzularını birdenbire kaybeden insanlar bunun yerine temel ihtiyaç maddeleri için birbirleriyle kavga etmeye başladı. Basit bir tuvalet kağıdı için kıyasıya mücadele veren insanlar dünya sahnesinde yerini aldı.

09:50 - 6/04/2020 Pazartesi
Güncelleme: 16:18 - 6/04/2020 Pazartesi
Yeni Şafak
Üzgünüm kapattık. Lütfen sonra tekrar gelin!
Üzgünüm kapattık. Lütfen sonra tekrar gelin!

Küresel pandemi, aşırı üretim-tüketim döngümüzden uzaklaşmak için eşi görülmemiş bir fırsat meydana getirdi.

Covid-19 salgını bir salgın olarak kabul edildiğinden insanlar bu yeni gerçekliğe uyum sağlamak zorunda kaldı.

İnsanlık, modern tarihte eşi görülmemiş bir sessizlik aşamasına girdi. Fabrikalar faaliyetlerini durdurdu; otoyollarda trafik sıkışıklığı sona erdi, uçak trafiği bitti, hava kirliliği dünya çapında ciddi oranda azaldı ve kaosun merkezi şehirleri, kırsal bölgenin huzuru kapladı.

Middle East Eye'de salgının insanlığa getirdiği fayda üzerine yayınlanan makale, krizi nasıl fırsata çevirmemiz gerektiğine dair ışık tutuyor.


Huzur ve yansıması

2019 yılında iklim değişikliğine karşı harekete geçme çağrısı yapanlara dünya yanıt vermedi. Ekolojik karmaşayı durdurma ve karbondioksit emisyonlarında azalma çağrısı yapan uluslararası sözleşmelere karşı kış uykusuna benzer bir duruş sergilendi.

Koronavirüs salgını insanlığı, son derece zararlı hale gelen tüketici yaşam tarzından vazgeçmeye zorladı.

Toplumlar, küresel olarak gelecek nesiller üzerinde derin bir ahlaki ve felsefi etkiye sahip olacak yeni bir deneyim yaşıyor, özellikle bu süreç aylar boyunca devam ederse çok farklı sonuçlar doğuracak.


Önceki yaşam tarzımız vicdani miydi? Asi tüketim kültürü ve aşırı üretim faydalı oldu mu? Maalesef hayır, her gün kötü bir sona doğru insanlık bir adım yaklaştı.

Dünya üretimi ve tüketim kültürü açısından radikal reformlara ihtiyaç duyuyordu. Bu, koronavirüsten çok önce ortaya çıkan ekonomik, sosyal ve ekolojik krizlerle kendisini belli etmişti. Ancak itirazlar ve uluslararası anlaşmalar önemli bir değişikliğe yol açmadı.

Her seferinde başarısızlıkla sonuçlanıyordu

Birleşmiş Milletler tarafından 2000 yılında başlatılan Bin Yıllık Kalkınma Hedeflerine ulaşılamamış ve 2015 son teslim tarihine kadar başarısız olunduğu açıklanmıştı.

2019 yılında uluslararası topluluk iklim sorununu ele alma konusundaki eksiklikleri fark etti. Ekonomik çıkarlar, mevcut tüketici kültürünün korunmasına yol açan reformları engelledi.


Yararsız lüksler

Pandemi karşısında toplumlar, bugün maddi zenginliklerini gösterdikleri üst düzey markalar, lüks yaşam tarzlarını sergilemek için taşıdıkları arzularını birdenbire kaybetti. En çok peşinden koştukları ürün sadece bir tuvalet kağıdına dönüştü.

Lüks malların satıcıları "dünyayı kapatmaya" yol açan son dönemdeki salgın sebebiyle görmezden gelinmeye başlandı. İnsanlar bunun yerine temel gereksinimleri için kavgaya girişti. Bugün lüks eşyalardan kim gerçekten faydalanıyor? Hiç kimse.

"Korona döneminden" önceki geleneksel tüketici yaşam tarzının, yeryüzüne ve insanlık adına bir yük olduğu açık. İnsanlık, satın almaları gerekmeyen şeyleri almaya itildi.


Onlar olmadan da mümkün

Tüketiciler, pazarlara, reklam panolarına, televizyonlara ve internet bannerlarına uzun zamandır hakim olan birçok marka olmadan hayatın sürmesinin mümkün olduğunu hızlı bir şekilde keşfetti.

Kim bu markalar olmadan bir dünya hayal ederdi ki? Bu markaların birçoğunun tüketicilerin ceplerine ve ekosisteme yüklediği zarar kabul edilmeli.

İnsanoğlu şimdi "eski düzenin" yansımasını, tefekkürünü ve gerekli değişimi yaşamak için benzeri görülmemiş, olağanüstü bir fırsata sahip.

Gezegenin kaynaklarını tüketen ve gerçek bir ihtiyaç duymadan çevresel hasara neden olan aşırı tüketim ürünlerinin gerekliliğini yeniden düşünmenin zamanı geldi.


Uydurma talepler

"Korona öncesi dönemde" büyük markalar, tüketicileri eski ancak yine de kullanılabilir ürünleri terk etmeye ve bunun yerine daha sonra terk edilmek üzere yenilerini almaya çağırdı. Ürünlerin "nesiller" in kısır döngüsü, tüketicileri daha fazla satın almaya yönlendirmek için kullanılan yerleşik bir yöntemdi.

  • Moda, mobilyalarda sürekli değişen trendler, elektronik ve otomobil sektörü, sezon sonrası ürünler ile neredeyse tüm alanlarda
    yeni sezonda bir üst model ürün ile değiştirilmesi için tüketiciler özendirildi. Büyük şirketler uydurma talepten yararlanmak için bu yanılgı hissettiren ihtiyaç duygusunu yarattı. Ve işe yaramaz eşyalara daha fazla para harcandıkça, çevreye verilen zarar da arttı.

Şu anda, toplumlar tüketim kültüründe reform yapmak, kendilerini markalardan ve etiketlerden kurtarmak ve yeryüzüne ve gelecek nesillere zarar veren sorumsuz yaşam tarzı seçimlerini gözden geçirmek için nadir bir fırsata sahipler.

İçinde bulunduğumuz süreç, tüketim, yaşam tarzı alışkanlıkları ve üretim kalıplarındaki temel reformlar için mükemmel fırsat.

#tüketim
#pandemi
#lüks tüketim
#etiket
#marka
4 yıl önce