|

"İslamda Bedeni Yazmak"

Yazar İrvin Cemil Schick'in konuşmacı olarak katılacağı "Bedenin Anlamı ve Sınırları" isimli konferans dizisinde bu akşam "İslâmda Bedeni Yazmak" konusu masaya yatırılacak.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 16/11/2013 Cumartesi
Güncelleme: 10:03 - 16/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
"İslamda Bedeni Yazmak"
"İslamda Bedeni Yazmak"

Bilhassa Türkiye, İran ve Hindistan''da yaygın olan yazı-resim sanatı genellikle tasvir yasağını atlatmaya yönelik bir hîle-i şeriyye olarak nitelendiriliyor. Bu sunumda konuya alternatif bir bakış önerilecek, yazı ile oluşturulan resimlerin özgül bir dil ve anlatı teşkil ettiği ve Allah''ın hilkatteki âyetlerini görünür kılmak işlevini yerine getirdiği ileri sürülecek.

Bu bağlamda gerek tasavvuf ehlinin, gerekse dîvân şairlerinin insan bedenini çeşitli mazmunlar aracılığıyla yazıya benzetmesi gözden geçirilecek, böylece kâinatın ''hâme-i emr-i kün'' ile yazılmış bir metin olduğu, müminin bu metinle Kur''ân''ı birlikte okuyarak Rabb''ini tanıması gerektiği fikrinin nasıl desteklendiği anlatılacak.

Konuşmacı : İrvin Cemil Schick

Yer : İLEM Konferans Salonu

Tarih : 16.11.2013

Saat : 18:00

İrvin Cemil Schick

1955''te İstanbul''da doğdu. Yüksek öğrenimini A.B.D.''de tamamladı, uzun yıllar orada kaldı, 2009 yılında Türkiye''ye döndü. Halen İstanbul Şehir Üniversitesi''nde öğretim üyesidir. Batının Cinsel Kıyısı ve Bedeni, Toplumu, Kâinatı Yazmak gibi kitapların yazarı, M. Uğur Derman 65. Yaş Armağanı ve Calligraphy and Architecture in the Muslim World gibi kitapların editörüdür.


10 yıl önce