|

Apple şimdiye kadarki en kötü rekorunu kırdı!

Apple çeyreklik mali raporunu yayımladı. Rekor geldi gelmesine ama büyümede yavaşlama söz konusu.

Yeni Şafak ve
08:08 - 27/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:17 - 27/01/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Apple, 2016 yılının ilk mali çeyreğini (normal takvimde 2015'in son çeyreği) esas alan faaliyet raporunu yayımladı. Geçtiğimiz yılın Ekim, Kasım ve Aralık aylarını baz alan rapor iki taraflı değerlendirilmeye açık veriler içeriyor.



Eğer bardağa dolu tarafından bakacak olursak bu çeyrek Apple için yeni bir rekor anlamına geldi. Şöyle ki satılan toplam 74.8 milyon iPhone ile 2014'in son çeyreğindeki (mali 2015 ilk çeyreğine karşılık geliyor) 74.5 milyon adetlik satış rekoru kırıldı.



Bardağın boş tarafında ise satışlardaki bu büyümenin şimdiye kadarki en yavaş büyüme olduğu ortaya çıkıyor. Ki bu bağlamda Wall Street'in 75.5 milyon adetlik satış öngörüsünün de gerisinde kalındığını görüyoruz.







iPad cephesinde ise işler kötüye gitmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl bu çeyrekte 21.4 milyon adet iPad satışı gerçekleştiren Apple'ın şimdiki karnesinde ise 16.1 milyon adet satış yazılı. Üstelik bu çeyrek, iPad Pro'nun satışa sunulduğu çeyrek idi.



Apple Watch hakkında raporda bir ayrıntı yok ama muhtemel durumunu

paylaşmıştık onun da.



Netice itibarı ile Apple'ın çeyrek dahilinde toplam geliri 75.9 milyar dolar olarak şekillenirken yine benzer şekilde geçtiğimiz yılı geçtiğini (74.6 milyar dolar) ama tahminlerin gerisinde kaldığını (76.4 milyar dolar) gördük. 18.1 milyar dolardan 18.36 milyar dolara çıkan net kar ise tahmin edeceğimiz gibi yine rekor demek. Keza bu doğrultuda hisse başına düşen kazanımda da, hem geçtiğimiz yıla ($3.06) hem de Wall Street'in tahminlerine ($3.23) oranla artış ($3.28) söz konusu.



Bu arada Apple'ın en önemli pazarı haline gelen Çin'de ise yıl bazlı %14'lük bir büyüme ile 18.37 milyar dolarlık toplam satışa erişildiğini not olarak düşelim.



Halihazırda sürmekte olan mali ikinci çeyrekte ise (Ocak, Şubat, Mart 2016) 50-53 milyar dolar arasında bir gelir bekleniyor. Bununla birlikte neredeyse tüm analizciler bu çeyreğin Apple için yıl bazlı ilk düşüşü yaşayacağı çeyrek olacağı konusunda hemfikir. Keza Tim Cook da iPhone satışlarındaki başarının artarak sürmesi konusunda kendilerini oldukça zor bir çeyreğin beklediğini belirttiği konuşmasında ikinci çeyrekte durumu toparlamayı beklediklerini ifade etti.



Son olarak da raporu yayımlanması ertesinde Apple hisselerinin görece kötü tablodan pek de etkilenmediğini belirtelim. Sadece %0.79'luk bir gerileme ile $99.24 ile

.

#Apple
#tim cook
#iphone
#akıllı telefon
8 yıl önce