|

Süper Mavi Kanlı Ay tutulması 36 yıl sonra ilk kez gözlemlenecek

Ay'ın kızıl renge bürüneceği tam Ay tutulması ve "Süper Mavi Ay" bu gece aynı anda izlenebilecek. Bu üçlü görünüm en son 1982 yılında ortaya çıkmıştı. "Süper Mavi Kanlı Ay"ın bundan sonra en erken 2037'de görüleceği belirtildi.

Yeni Şafak
09:32 - 31/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:14 - 31/01/2018 Çarşamba
Süper Mavi Kanlı Ay tutulması bu gece gerçekleşecek.
Süper Mavi Kanlı Ay tutulması bu gece gerçekleşecek.

Bu gece yaşanacak tutulma ile nadir gerçekleşen bir olaya tanıklık edeceğiz. Tutulma ile birlikte 1866 yılından bu yana yaşanmayan üç ender olay “Süper Ay”, “Mavi Ay” ve “Kanlı Ay” aynı anda gözlenecek.

Mavi Kanlı Ay tutulması ülkemizden de gözlenebilecek. Ancak ülkemizde Dünya’nın gölgesi Ay’ın neredeyse yarısını kaplayacak. Tam ay tutulması en iyi ABD’nin batı yakasından ve Güneydoğu Asya ülkerinde gözlemlenebilecek. Bu özel gök olayı NASA tarafından canlı olarak yayınlayacak.

Mavi Ay

Ocak ayının ikinci dolunayı, aynı zamanda 2018’in ilk “Mavi Ay”ı olarak kayıtlara geçecek.

Astronomlar, Dünya’da meydana gelen volkanik patlamalardan ve orman yangılarından kaynaklanan toz bulutları sebebiyle Ay’ın renginin mavimsi gözükmesini “Mavi Ay” olarak adlandırmışlardır.

Süper Ay

Ay’ın yerberi (Dünya’ya en yakın nokta) konumunda olmasından kaynaklanan dolunaydır. Ay, normalden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünür.

Kanlı Ay

Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçerken Ay’ın bize dönük yüzü kızıl renge bürünür ve “Kanlı Ay” adını alır. Bu olay sonucunda gezegenimizin atmosferine ilişkin toz miktarı ve kimyasal kompozisyon gibi bilgiler elde edilebilir.

Gözlem için en iyi bölgeler

Muhteşem şölen, Güneş’in doğuşundan önce Kuzey Amerika,

Alaska ve Hawai’den görünecek. Ortadoğu, Asya, Rusya’nın doğusu, Avustralya ve

Yeni Zelanda’daki gözlemciler ise harika olaya Ay doğarken tanıklık edecek.



Tutulmanın sunduğu fırsatlar

Ocak ayının sonunda gözlenecek eşsiz gökyüzü olayı, bilim insanlarına fırsatlar da sunacak. Tutulma, Ay’ın yüzeyinin hızlı bir şekilde soğumasıyla neler olduğunu yakalama şansını sağlayacak. Bu bilgi, Dünyamızın doğal uydusunun üzerindeki regolitin (yüzeydeki gevşek kaya ve toprak karışımı heterojen yapı) bazı karakteristik özelliklerini ve zamanla nasıl değiştiğini anlamamıza yardımcı olacak.



#Mavi Ay
#Süper Ay
#Kızıl Ay
#Ay Tutulması
6 yıl önce