20:21, 01/10/2026, Perşembe
Fon vurguncularına son çağrı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve TMSF, borsa ve yatırım fonlarında manipülasyonla fahiş kazanç elde edenler için "İsteğe Bağlı İade Hesapları" açtı. Kulağa "gönüllü adalet" gibi gelse de sistem vicdana değil, yasaya dayanıyor: SPK Kanunu’ndaki etkin pişmanlık hükmü gereği, haksız kazancının 2 katını bu hesaplara yatırıp mağdurların zararını karşılayan şüpheliler, ağır hapis cezalarından ve yargılanmaktan kurtulabilecek.
Vurguncular bu parayı yatırır mı, sistem mağduriyeti çözer mi?
Bu adımı bir "iyi niyet çağrısı" değil, köşeye sıkışan manipülatör için bir pazarlık ve kaçış kapısı olarak okumak gerekir:
Parayı Yatırırlar mı? Evet, ancak sadece yakalanma riski kesinleştiğinde ve adli süreç kapıya dayandığında. Hapis yatmak istemeyen veya tüm varlığına el konulacağını anlayan manipülatörler, özgürlüklerini satın almak için kazandıklarının bir kısmını (2 kat ceza oranını) feda edecektir.
Sistem mağduriyeti çözer mi?
Kısmen çözebilir fakat yetersiz kalma riski yüksektir. Toplanan paralar mağdurlar arasında dağıtılacak olsa da; parayı çoktan yurt dışına kaçıran, izini kaybettiren veya ceza almayı göze alan failler bu hesaba tek kuruş yatırmayacaktır. Dolayısıyla adalet, "sadece yakalanıp paçayı kurtarmak isteyenlerin insafına ve cüzdanına" endekslenmiş olur.










