|
Başarının anahtarı: Takım ruhunu canlandırmak

Bir takım ruhunun oluştuğunun en iyi göstergesi "Biz" sözcüğünün "Ben" sözcüğüne oranla daha fazla kullanılmasıdır.

ABD'nin dev firmalarından biri olan Unıted Technologies Corporation şirketinin felsefesine göre, hiçbir şey, ortak bir hedefe ulaşmak amacıyla gayretle, hevesle çalışmakta olan insanlar kadar güçlü değildir.

3 tane bir sayısının ayrı ayrı değer olarak topladığında 3 ettiğini yanyana koyduğunda ise 111 gibi büyük bir rakama ulaştığını gören şirketler, işyerlerinde takım ruhunu oluşturarak dünyada dev şirketler listesine girdiler.

Microsoft, Toyota, Dell, Motorola, Honda, Hewlett Packard gibi uluslararası şirketler çalışanları arasında takım kültürü oluşturarak zirvede kalmayı başarıyorlar.

Takım kültürünü oluşturarak başarılarını kalıcı hale getiren yüzlerce şirket var. Her şirket kendi yapısına uygun motivasyonla çalışanlarının şirketi sahiplenmelerini sağlayabilir. İki örnek: New York City merkezli güçlü medya kuruluşu Bloomberg'in resepsiyon bölümünde hertürlü içecek ve meyvenin bulunduğu bir açık büfe bulunuyor.

Ünlü oteller zinciri Marriott International'da personelin meslek ve özel hayatları arasındaki dengeyi sağlamak için çocuk yuvası kurulmuş. Çocukların bakım masrafları için de ek destek sağlanmış.

ÇEKİRDEK

İnsanları canlandıran emeldir (arzu-istek); öldüren yeis. (ümitsizlik)

1200 dolarla işe başladı bugün 3 mermer ocağı var

Parasız başarının canlı örneklerinden biri de Zuhal Mansfield. 23 yıl önce cebinde 1200 dolar ile Güney Afrika'da iş hayatına başladı. Afrika, İsveç, Avustralya ve Hong-Kong'da çalıştı. 1990 yılında Hong -Kong'da madencilik şirketi kurdu. 1995 yılında Türkiye'de tesisler kurdu. TMG firması bugün 2 tanesi Erzincan'da, 1 tanesi Bilecik'te olmak üzere 3 tane mermer ocağı işletiyor. Başka Çin olmak üzere Uzakdoğu'ya mermer ihracatı gerçekleştiriyor.

Zuhal Mansfield; 2000 yılındaki Dünya Türk İşadamları Kurultayı'nda Yurtdışında Yaşayan Başarılı Girişimcilik ve 2002 yılında Dünya Gazetesi tarafından Başarılı Madenci Ödülü'nü aldı. Her lastiğin içine çalışanların isimleri yazılıyor! ABD'de otomobil lastiği üreten Cooper Tyres of Findly firmasında çalışanlara katkılarının göstergesi olarak her lastiğin iç yüzüne üretim hattında çalışanların isimleri yazılır.

TAVSİYE

Çalışanlara sadece bilgi göndermeyin. Onların fikirlerini dinlemek için de çeşitli yöntemler geliştirin ve zaman ayırın.

e-postası olmadığı için lağımcı olamadı ama patron oldu

Bir adam Microsoft şirketine lağımcı olmak için başvuruyor. Tıkanmış bir lavaboyu temizleyerek testten geçiyor.

Şirket yöneticileri adama, "İşe başlama tarihini e-posta yoluyla göndereceğiz" deyince, adam, bilgisayarı olmadığı için e- posta kullanmadığını söylüyor.

Adamın e-postasının olmadığını öğrenen şirket yöneticisi, "Üzgünüm! Biz bilgisayar firmasıyız. e- postanız yoksa sizi işe alamayız" deyince adamcağız bulduğu lağım temizleme işini e-posta yüzünden kaybetmenin üzüntüsüyle çaresiz dışarı çıkıyor.

Bilgisayar sahibi olmak için ne yapsam ne etsem derken, cebindeki 10 dolar ile süper marketten 10 kilo kiraz alıp bunları kapı kapı dolaşarak 2 saat içinde satıp sermayesini ikiye katlıyor.

Sermayesini kiraz satarak büyüten adam önce küçük bir kamyon bir süre sonra da büyük bir kamyonla küçük birkaç tane kamyonet alıyor.

Aradan 5 yıl geçiyor.

Adam Amerika'nın en büyük nakliye şirketlerinden birine sahip oluyor.

Ailesinin geleceği için sigorta şirketine başvurarak sigorta yaptırmak istiyor.

Sigorta şirketi sorumlusu sigorta poliçesini doldururken e- posta adresini istiyor. Adam e- posta adresinin olmadığını söyleyince sigortacı şaşırıyor; "e-posta adresiniz olmadığı halde böyle büyük bir holding kurmuşsunuz bir de e-postanız olsaydı kimbilir ne yapardınız" deyince adam da "e- postam olsaydı Microsoft şirketinde lağımcı olacaktım" karşılığını veriyor.

(Bu hikayeyi gönderen Sibel Kurt'a teşekkürler)

İŞ İMKANLARI

BSF Akademi'de farklı bir Arapça eğitimi

BSF Akademi'de Arapça eğitimi alan öğrenciler bu yıl Suriye ve Ürdün'de pratik Arapça eğitimi alacak. Öğrenciler ayrıca Zerka Üniversitesi'nin imkanlarından da yararlanacaklar. www.bsfakademi.net

Konut sektörüne çimento mühendisleri

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen Bilimleri Ensitüsü'nde Çimento Mühendisliği Yüksek Lisans Programı'nı başlatıyor. Ön kayıtlar 28 Nisan'a kadar sürecek. Bilgi:www.metu.edu.tr/enlish/application/grapro.html

ATAMALAR

Filiz Karagül Tüzün, Nisan 2006 tarihinden itibaren Turkcell İletişim Hizmetleri'nde Kurumsal İletişim Bölüm Başkanlığı'na atandı.

Uluslararası Reklamcılık Derneği yeni dönem seçimlerinde, Pınar Kılıç üçüncü kez Dünya Genel Sekreterliği'ne seçildi.
18 yıl önce
Başarının anahtarı: Takım ruhunu canlandırmak
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset