Girişimci olun diyenler, ahlaklı olun demiyor

00:0015/04/2012, Pazar
G: 5/09/2019, Perşembe
Yaşar Süngü

İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), ahlaki girişimciliği temsil ettiğini söyleyerek unutturulan değerleri tekrar hatırlatıyor.İGİAD''ın Başkanı Şükrü Alkan, misyonlarını şöyle anlatıyor; ''Ahlaki girişimciliği temsil ediyoruz. İş adamlarını çalışanlarını teşvik ediyoruz. Eğitim faaliyetleriyle de desteklediğimiz derneğimiz aynı zamanda ahlaklı olmanın yanında girişimci olun da diyor.Geçtiğimiz yıl iş ahlakı raporu, girişimcilik raporu ve 2011''de iş ortaklıkları neden bitmiyor gibi araştırma

İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), ahlaki girişimciliği temsil ettiğini söyleyerek unutturulan değerleri tekrar hatırlatıyor.

İGİAD''ın Başkanı Şükrü Alkan, misyonlarını şöyle anlatıyor; ''Ahlaki girişimciliği temsil ediyoruz. İş adamlarını çalışanlarını teşvik ediyoruz. Eğitim faaliyetleriyle de desteklediğimiz derneğimiz aynı zamanda ahlaklı olmanın yanında girişimci olun da diyor.

Geçtiğimiz yıl iş ahlakı raporu, girişimcilik raporu ve 2011''de iş ortaklıkları neden bitmiyor gibi araştırma raporları yaptık.

İş dünyasında İGİAD, sosyal adaletin barışın refahın yaygınlaşmasını hedefliyoruz.

Her yıl ahlaklı girişimin ödülünü veriyoruz. Yani hak yemeden gasp etmeden kazanç. 2009''dan beri bu ödülü veriyoruz.''

Dernek önemli bir misyon yüklenmiş.

* * *

İstanbul düzenlenen İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneğince (İGİAD) ile Durham Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezi, tarafından düzenlenen ''İş Ahlakı ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk'' konulu sempozyumda da iki gündür bu konu tartışıldı.

Tartışmacılar iş dünyasında kaybolan moral değerleri, kazanma hırsının getirdiği ekonomik krizleri ve ahlaki kazancı masaya yatırdılar.

Politik olarak yeni dünya düzeninden bahsedenlerin yeni ekonomik dünya düzenini tartışmadığına dikkat çektiler. Her siyasi değişim beraberinde ekonomik düzeni de değiştirmiştir.

Bunu 1960, 1980 ve 28 Şubat deneyimini yaşayan bizler kadar bilen yoktur herhalde.

Ancak halen geçici tedbirlerle günü kurtarma çabaları bütün dünyaya hakim durumda.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat''ın sözleri mevcut durumu özetliyor; Dünya tarihinin en büyük üretim mekanizmalarının kurulduğu sanayi toplumunda kapitalist sistem ahlak ve din dışı bir temel üzerine oturtulmaya çalışıldı.

Serbest piyasa ekonomisi tüketimi hedefleyen, rekabetin önünü tamamen açan bir yapıya oturtuldu.

Bugün dünya, hiçbir dönemde olmadığı kadar çok üretim yapıyor.

Dünya bugün hiçbir dönemde olmadığı kadar ahlaki problemle karşı karşıya.

* * *

İslamiyet''in doğuşundan sonra dünyaya yayılmasında en büyük etken Müslüman tüccarlardı.

Bu tüccarların dürüstlüğü hak yemezliği, helal ve haram konusundaki hassasiyetleri, gittikleri her ülkede insanları din değiştirecek kadar etkiledi.

Demek ki iş ahlakı insanları din değiştirecek kadar etkiliyor.

Türkiye demokrasi ve özgürlük yolunda ilerlemek istiyorsa, düzelmeye ekonomiden başlamalı.

Günün sözü: Günü yakala, yarına olabildiğince az güven Quintus Horatius Flaccus