|
Hizmet kurumsallaşırsa kişiye bağımlılık kalkar

Kartal’da yenilenme ve değişim rüzgarı önce belediye yönetiminden başladı. Müdür yardımcılık unvanları kaldırıldı. Tek merkezden hizmet yerine hizmetler vatandaşın ayağına gidecek şekilde yapılandırıldı.

Bulunduğun makamda hizmeti esas alırsan yapacakların herkesi memnun eder ve kalıcı olur. Hizmetini yap takdir Allah’ın.

Cuma günü öğle saatlerinde Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar’ın davetine icabet ettik. Başkan Dağlar, belediye olarak hizmeti nasıl yaptığını göstermek için yaptığı davete icabet ederek Cuma günü öğle saatlerinde Kartal’a gelerek başkanla biraraya geldik.

Belediye binasındaki sohbetimiz öğleden sonra Cuma namazı sonrasında da devam etti. Kartal’ın çarşısını, sahil boyunu gezdik. Vatandaş Başkan’ı kendisinden biri gibi görüyor.

Yol boyunca derdini dile getirenler, hizmet talep edenler, teşekkür eden onlarca insanla görüşen Başkan’ı halk seviyor. Başkan da onlarla ilişkisinde çok rahat.

Kartal’ı sistemle yönetmenin (herkeste olması gereken dürüstlüğün bile erdem haline geldiği ülkede) kolay olmadığı da açık.

Bu sistemde kayırmacılık yapmayacaksın, siyasiler ve güçlü isimlerin hatırlarını kıracaksın, birilerine hoş görünemeyeceksin kıracaksın hatta düşman edineceksin.

Şimdi bunlar kolay gibi geliyor ama öyle değil. Çünkü vatandaşından, işadamına, bürokratından siyasetçisine kadar en alttan en üst kademelere kadar biz “yakinimdir” kartı ile iş yapmaya alışmışız. “Dayısı” olan iş yapmış. Sırtını dayayacak sağlam birini bulamayan devletin ve özel sektörün hiç bir imkanından faydalanamamış. Yani ülkenin zencisi olmuş.

Şimdi sen kalkıp hizmette zenci-beyaz ayrımına son vermek istiyorsun. Türkiye’de bugüne kadar yapılanları hatırlayınca işin zorluğu gözüküyor. Allah, Başkan ve ekibine kolaylık versin.

TRAFOYU KAÇAK VİLLA ZANNETMİŞLER

Kartal Belediyesi yaptığı hizmetle diğer belediyelere de örnek olmuş. Kuru kafa iskelet resmi ile kötü bir görüntüsü olan elektrik trafolarını, eski Türk evleri şeklinde boyayarak sevimli bir hale getirmiş. Hatta vatandaşın biri belediyeye şehrin ortasında bulunan boyanmış trafoyu, “meydana kaçak villa yapılmış” diyerek şikayet etmiş.

Kalite Yönetim, Çevre, İş Sağlığı, Stratejik Yönetim, Zaman ve Süreç Yönetimi, Risk ve Acil Durum Yönetim Sistemi ve Performans Yönetim Sistemi adında belgeli 7 ayrı sistemle Kartal’ı yöneten Belediye Başkanı Arif Dağlar, yanında bulunan ekibiyle beraber geçmiş birçok belediye başkanının yaptığı gibi yapmayacak. Kendisinden sonraki yönetime ve nesillere enkaz yerine güzel bir miras bırakacak.

ÇEKİRDEK

Şöhret, insanın malı olmayanı dahi insana maleder.

Kartallar yüksek uçar

2008 yılına kadar 7 farklı bölgede daha kurulacak olan Kartal Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde çok amaçlı salon, sağlık merkezi, çocuk oyun kulübü, banka şubesi, postane, muhtarlık, kafeterya, kameriye oturma odaları, misafirhane, bilgi işlem odaları, kütüphanenin yanısıra kapasite geliştirme merkezleri yer alıyor

5 milyar dolara gerçekleştirilecek olan Irak asıllı İngiliz Mimar Zaha Hadid’in hazırladığı geometrik şekillerden oluşan proje, karayolu ve demiryolunu, konut alanlarıyla birbirine bağlayacak.

Kartal da oluşturulacak yeni merkezle 2 milyon kişi, bölgeye yönelecek. 100 bin kişiye de istihdam yaratılacak.

Yat Limanı, belediye plazası, kapalı pazar ve otopark projeleri hızlandırıldı.

İnsanı düzeltirsen dünya da düzelir

Adam, bir haftanın yorgunluğundan sonra pazar sabahı kalktığında, bir haftalık yorgunluğunu çıkartmak için koltuğuna oturdu ve eline gazetesini aldı. Bütün gün evde tembellik yapmayı düşünüyordu.

Tam bunları düşünürken, oğlu koşarak geldi ve parka ne zaman gideceklerini sordu.

Baba oğluna söz vermişti; bu hafta onu parka götürecekti. Ama canı dışarı çıkmak istemediğinden bir bahane aramaya başladı.

Birden gazetenin promosyon olarak dağıttığı dünya haritası gözüne ilişti. Önce haritayı küçük parçalara ayırdı ve oğluna; “Eğer bu haritayı düzeltebilirsen seni parka götüreceğim” dedi.

Oğlunun akşama kadar haritayı düzeltemeyeceğini düşünerek rahatladı.

Aradan henüz 10 dakika geçmişti ki oğlu babasının yanına koşarak geldi.

- “Baba haritayı düzelttim; artık parka gidebiliriz” dedi.

-Baba inanamadı ve görmek istedi. Gördüğünde hayret içinde kalıp bunu nasıl yaptığını sordu.

Çocuk şöyle cevap verdi:

-Bana verdiğin haritanın arkasında bir insan resmi vardı. İnsanı düzelttiğim zaman, bütün dünya düzeldi.”

İş'in sırrı O'nda

Bir halkın efendisi ona hizmet edendir

Mescidde arkadaşlarıyla beraberdir. İçeriye yabancı bir ulak (postacı) girer. Elinde önemli bir diplomatik mektup bulunmaktadır. Medine’nin yabancısı olan ulak soluk soluğa oradakilere sorar.

-Bu halkın efendisi kimdir?

O sırada Hz. Muhammed ayaktadır ve oturmakta olan arkadaşlarına elleriyle ikramda bulunmaktadır.

Ulağın sorusunu duyunca hiç düşünmeden cevap verir.

-Bir halkın efendisi ona hizmet edendir.

Bu cevapla hem soruyu cevaplamış, hem nezaket dersi vermiş hem de siyasetin en önemli prensibini açıklamıştır.

Örnek şirket

Ford’dan, çalışana araba alacak ücret

Henry Ford, çalışanlarına kendi ürettikleri arabaları satın alabilmelerine yetecek bir ücret ödenmesi gerektiğine inanıyordu. Bu yüzden fabrikalarında sağladığı ücretler ve iş güvencesi o dönemdeki otomobil sektöründe standartların çok üstündeydi. Fakat bu kararı sonuçta onu cazip bir işveren haline getirerek ve ürünlerine olan talebi artırarak Ford Motor şirketine büyük yarar sağladı.

TAVSİYE: Özel başarılar için şirkete özgü bir ödül tasarlayın
18 yıl önce
Hizmet kurumsallaşırsa kişiye bağımlılık kalkar
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak