|
Turizmin laiklik ve başörtü sorununu çözmek gibi bir misyonu da varmış

"Turizmin en yoğun olduğu Manavgat'ta ortaokul son sınıf öğrencisi kız çocukları bile başörtüsü ile okumak istiyorlarsa ötesini sen düşün abi" diyor Tayfun Talipoğlu, Emin Çölaşan'a telefonda. Niceleri geldi, neler istediler;

Sonunda dünyayı bırakıp gittiler;

Sen hiç gitmeyecek

gibisin, değil mi?

O gidenler de hep senin gibiydiler.

Ömer Hayyam

Türkiye'nin en büyük gelir kaynaklarından biri olan ve cari açığı daraltan turizm sektörünün laiklik ve başörtü sorununu da çözmesini bekleyenler hayal kırıklığına uğramış. Turizmin böyle bir misyonu olduğunu da yeni öğrendik.

Manavgat gibi bir turizm beldesinde rafting ve turizmin, bölgedeki insanları inanç, örf ve adetlerinden ve geleneksel çizgiden koparmaması NTV'de Bam Teli programını yapan Tayfun Talipoğlu'nu şok etmiş ve karamsarlığa sürüklemiş.

Bu programdan Emin Çölaşan'ın Hürriyet Gazetesi'ndeki Cuma günkü köşe yazısını okuduğumda haberim oldu. Çölaşan yazısında programı herkesin izlemesini istiyerek şöyle diyordu:

"Bam Teli'nin yapımcısı, gazeteci arkadaşım Tayfun Talipoğlu dün telefonla aradı. Anlattıkları korkunçtu: "Manavgat'ın Beşkonak beldesinde ilköğretim öğrencileri ile çekim yaptım. Bir turizm beldesinde rafting ve turizmin yöreyi nasıl değiştirdiğini göstermek istiyordum. Programın bir amacı da 'Türkiye'nin çocukları ne düşünüyor'u anlatmaktı. Cin gibi, akıllı çocuklar vardı karşımda. Onlara 'Nasıl bir Türkiye istersiniz, ülkemizin en büyük sorunu sizce nedir' sorusunu sorduğumda, verilen yanıtlar beni hem üzdü, hem de karamsarlığa sevk etti. 'Dinimizi özgür yaşayamıyoruz, başımızı örtmek istiyoruz' diye yanıtlar aldım. Abi, burası yabancı turistlerin yoğun olarak geldiği bir belde. Ötesini sen düşün!"

ÇEKİRDEK

Nur-u fikir, ziya-yı kalb ile ışıklanıp mezcolmazsa, zulmettir, zulüm fışkırır.

(Fikrin aydınlığı ile kalbin ışığı birleşmezse adaletsizlik meydana gelir)

Rafting yapan kız çocuğun özgürlük anlayışı

Tavsiye üzerine cumartesi sabahı saat 10'da NTV'de yayınlanan Bam Teli programını seyrettim.

Yüzleri aydınlık cin gibi akılllı 5 tane kız çocuğu Talipoğlu'nun sorularını cevaplıyorlar:

İki tanesi diş doktoru, bir tanesi de polis olmak istiyor ancak başörtülü okumak istediklerini, yasağı anlayamadıklarını, isteyerek örtündüklerini söylüyorlar.

Ablalarının başı örtülü okumalarının engellenmesini ise bir türlü anlayamıyorlar.

Kız çocuklarımız cin gibi akıllı olduğu için turizm bölgesinde rafting yapmakla inançların değişmeyeceğini, başörtüsü ile eğitimin birbiriyle çelişmediğini anlamışlar ama koca koca adamlar hala anlamamış.

Helal olsun bu kız çocuklarına.

Turizm yoluyla ülke insanının geleneklerinden kopup batılılaşacağını düşünenlere de yazık.

Her zaman beğenerek izlediğim Talipoğlu'nun dünkü Bam Teli programının izlenme oranlarının yüksek olduğu bir saatte tekrar yayınlanmasını isterim.

İş'in sırrı O'nda

Kendi yemediğini fakire veremezsin

Bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Hz Muhammed'e bir arkadaşı yemesi için bir keler (Çölde yenilen yiyecek) hediye eder.

Fakat alışkın olmadığı için hediye edilen keleri yemez.

Bunu bilen eşi Hz. Ayşe, keleri o sırada kapıda yiyecek isteyen bir fakire vermek için O'nun iznini ister.

O ise izin vermez ve şöyle der: Kendi yemediğinizden fakirlere veremezsiniz.

Örnek şirket

Çalışanın tamirat işleri şirketten

Ambalaj malzemeleri üreten bir ABD firması Wilton Conner Packaging, çalışanlarının evlerindeki tamirat işlerine yardım etmesi için bir usta istihdam etti. Maaşı şirket tarafından ödenen bu bakım ustası, personelin boya, badana, musluk tamiri gibi işlerini görüyor. Şirketin çamaşırhanesinde personelin bir kazan çamaşırı 1 dolar karşılığında yıkanmakta, kurutulmakta ve katlanarak teslim ediliyor.

Atamalar sürüyor

İş Yatırım Genel Müdür Yardımcılığı görevlerine Banu Taşkın ve Mert Erdoğmuş atandı.

Otokar'da Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na Ali Rıza Alptekin getirildi.

Karland Otomotiv Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. genel müdürlüğü ve yönetim kurulu üyeliğine Kudret Ünal getirildi.

Tayfun Bayazıt Fortis Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı oluyor, İcra Kurulu Başkanı (CEO) görevini Yvan De Cock devralacak.

Prof. Dr. Noyan Arsan, Koç Üniversitesi bünyesindeki İşletme Enstitüsü'nün Direktörlüğünü üstlendi.

AJANDA

8 Mayıs Pazartesi günü İÜ Rektörlük Binası'nda, İstanbul Üniversitesi tarafından, Borusan Holding Kurucu Başkanı ve Asım Kocabıyık Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kocabıyık'a fahri doktora unvanı verilecek. Forum İstanbul, sosyolojiden siyasete, ekonomiden iş dünyasına, konunun uzmanlarını Swiss Otel'de 10-11-12 Mayıs tarihleri arasında 5'incisi düzenlenecek olan "Forum İstanbul" çatısı altında bir araya getiriyor.

İŞ İMKANLARI

Fransız BNP Paripas ile birleşen Türkiye Ekonomi Bankası TEB, deneyimsiz ama yüksek potansiyelli gençleri gruba kazandıracak. Toplam 9 bin başvuru aldıklarını belirten TEB İK'dan sorumlu Nilsen Altıntaş, "2006'da 20 şube açmayı planlıyoruz. İlk etapta 300 kişi işe alacağız. Hedefimiz bu elemanları yıldızlaştırmak" dedi.
18 yıl önce
Turizmin laiklik ve başörtü sorununu çözmek gibi bir misyonu da varmış
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi