|

Bu ateş hepimizi yakar

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, Basra’da yaşanan olaylarla ilgili Yeni Şafak’a konuştu. Basra’da büyük bir siyasi oyun oynandığını söyleyen Salihi, “Bu oyun sadece Basra’yı kapsamayıp Irak’ın her yerinde patlak verecektir” dedi.

Aybike Eroğlu
04:00 - 11/09/2018 Salı
Güncelleme: 03:04 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
​Irak Türkmen Cephesi  Başkanı Erşat Salihi
​Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi

Irak’ın petrol zengini kentlerinden biri olan Basra’da yolsuzluk ve işsizlik gerekçesiyle başlayan protesto gösterileri, kentin adeta yangın yerine dönmesine neden oldu. Yaşanan olayların büyük bir siyasi oyun olduğunu söyleyen Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, “Bu siyasi oyun sadece Basra’yı kapsamayıp Irak’ın her yerinde patlak verecektir. Özellikle de Kerkük. Çünkü Kerkük ve Basra birbirlerine her yönden benzeyen iki şehirdir. Her iki şehir de petrol zengini olmasına rağmen ancak buralarda yaşayan halk bu petrollerden asla hayır görmüyor. Basra’da patlak veren bu olaylar aslına bakılırsa İran ile Amerika arasındaki çatışmanın bir sonucu. Irak hükümetini yönetmek çabası ve bu iki ülkenin birbirine olan düşmanlığı Basra’daki saldırıların fitilini ateşledi” diye konuştu.

PİYONLAR KAPIŞIYOR

Salihi sözlerini şöyle sürdürdü: “İran bir yandan kendi desteklediği Şii Partisinin hükümette olmasını istemekteyken, ABD ise diğer yandan kendi piyonu olan Şii partisinin hükümetin başında olmasını istiyor. Hükümetin başına geçen kim olursa olsun, Irak halkı bu gelişmelerden hayır görmeyecek. Uzun bir süredir temel yaşam ihtiyaçları olan su ve elektrik sıkıntılarını göz önüne alınarak protestolar düzenlendi. Basra’da yakılan İran konsolosluğundan ziyade orada bulunan ABD konsolosluğuna da saldırı düzenlenmesi planı vardı. Büyük güvenlik önlemleri alınıp bu olayın da yaşanması engellendi. Yaşanan olayların Irak’ın toprak bütünlüğünü de tehlikeye sokabilir. Basra ili için özel bir federal hükümet oluşması da talep edilmişti. Ancak Körfez ülkelerinin müdahalesi, Şii partilerin iç çekişmesi ve yolsuzlukları Basra halkının bu şekilde ayaklanmasını sağladı. Olayların Şii-Şii çatışmasına dönmesi için kurgulanan bu oyunda kazanan yine dış güçler olmakla beraber, kaybeden ise yine Irak halkı olacak.Bizler kendi ülkemizin toprak bütünlüğünü bozacak bu meseleye karşı dikkatli olmalıyız” diye konuştu.

#Irak
#Erşat Salihi
6 yıl önce