|

Maduro’ya suikast girişimi

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, başkent Karakas’ta ulusal ordunun kuruluşunun 81. yıldönümü törenlerinde konuşurken suikast girişimine maruz kaldı. Maduro, bomba yüklü iki drone ile düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtulurken 7 asker yaralandı. Olayla ilgili 6 kişi gözaltına alındı. Maduro saldırganların Bogota (Kolombiya) ve Miami (ABD) bağlantılı olduklarını söyledi. Saldırıyı adı duyulmamış “T-shirt Giyen Askerler” grubu üstlendi. Maduro, Türkiye’ye yakınlığıyla tanınıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Maduro’ya Twitter’dan “Güçlü kal dostum” diye destek verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 6/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:30 - 6/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Başkent Karakas’taki askeri tören sırasında düzenlenen bombalı saldırıda, Maduro’nun korumaları hızla hareket ederek Başkanı korumaya aldı.
Başkent Karakas’taki askeri tören sırasında düzenlenen bombalı saldırıda, Maduro’nun korumaları hızla hareket ederek Başkanı korumaya aldı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro dün başkent Karakas’ta iki dronela düzenlenen suikast girişiminden yara almadan kurtuldu. Saldırı bir yıl içinde Maduro yönetimini hedef alan üçüncü girişim olarak kayda geçti. Saldırı sonrası ulusa seslenen Nicolas Maduro ABD’yi sorumlu tuttu. Saldırıyı ise “T-shirt Giyen Askerler” adlı bir grup üstlendi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ulusal ordunun kuruluşunun 81. yıldönümü törenlerinde düzenlenen suikast girişiminden yara almadan kurtuldu.

Nicolas Maduro’ya başkent Karasas’taki törende bomba yüklü iki dronela düzenlenen saldırıda 7 asker yaralandı. Drone saldırısı son bir yılda Maduro iktidarını hedef alan üçüncü darbe veya suikast girişimi olarak kayda geçti.

Suikast girişiminin, Maduro’nun büyük farkla kazandığı devlet başkanlığı seçimlerinden hemen sonra gelmesi dikkat çekti. Nicolas Maduro, Mayıs ayında, kendisini 6 yıl daha yönetimde tutacak seçimlerini büyük farkla kazanmıştı. Venezuela’da Maduro yönetimi uzun süredir ABD yaptırımlarının hedefinde ve ülke ekonomik krizle mücadele ediyor. ABD’de Donald Trump’ın başa gelmesiyle Venezuela’ya yönelik politikada darbe ve suikast gibi seçeneklerin de konuşulmaya başlanması dikkat çekiyordu.


ARDI ARDINA İKİ PATLAMA

İletişim Bakanı Jorge Rodriguez, saldırı sonrası yaptığı açıklamada “patlayıcı yüklü iki insansız hava aracı protokol sıralarının yanında infilak etti,” ifadesini kullandı. Maduro da saldırı sonrası gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında, “Uçan bir cisim yanımda patladı, büyük bir patlamaydı. Hemen saniyeler sonra bir patlama daha gerçekleşti.” dedi.

‘BOGOTA VE MIAMI BAĞLANTILI’

Maduro, konuşmasında, “Bu, beni öldürme girişimiydi. Bugün bana bir suikast girişimi düzenlediler.” dedi. Şu ana kadar toplanan delillerin, saldırının “aşırı sağcı”lar tarafından yapıldığını gösterdiğini belirten Maduro, saldırganların Bogota (Kolombiya) ve Miami (ABD) ile bağlantılı olduklarını söyledi. Maduro, “Canıma kasteden saldırının sorumlularından bazıları yakalandı”açıklamasını yaptı. Maduro, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un “saldırının arkasındaki isim olduğundan hiç şüphesi olmadığını” da açıkladı. Komşu Kolombiya ise bu suçlamanın “temelsiz” olduğunu savundu ve iddiaları reddetti.


‘TERÖR SALDIRISI’

Venezuela İçişleri Bakanı Nestor Luis Reverol iki drone’u kullandığından şüphelenilen 6 kişinin gözaltına alındığını, ilerleyen saatlerde daha fazla gözaltı olabileceğini söyledi. Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Diosdado Cabello ise Twitter paylaşımında, olayı “terör saldırısı” olarak nitelendirerek, “Seçimleri kazanamayan sağcılar, toplu alanlarda şiddeti sürdürmede ısrarcı.” değerlendirmesinde bulundu.

“T-SHİRT GİYEN ASKERLER”

Öte yandan, kendilerine “T-shirt Giyen Askerler” adını veren grup, Twitter’da yaptıkları paylaşımda saldırının sorumluluğunu üstlendi. Grup, Maduro’nun patlayıcı yüklü iki drone ile hedef alındığını ancak bu insansız hava aracının askerler tarafından düşürüldüğünü açıkladı.


Zehirli yılan PENCE

Maduro yönetimi uzun süredir ABD tehdidiyle karşı karşıya. ABD Başkanı Trump geçen yıl Ağustos ayında Oval Ofis’te danışmanlarına “Hızla dağılan bir Venezuela bölgesel güvenliği tehdit ederken, neden ABD bu sorunlu ülkeyi işgal etmesin?” diye sorduğu ortaya çıkmıştı. Dönemin CIA Başkanı Mike Pompeo geçen yıl yaptığı bir konuşmada, ülkesinin bölgedeki iki ülkeyle birlikte, Venezuela’da olası bir iktidar değişimi için çalıştığını üstü kapalı olarak itiraf etmişti. Başkan Yardımcısı Pence Maduro yönetimine yönelik sertlik yanlısı politikalarda başı çeken isim. Pence haziran ayında çıktığı Latin Amerika turunda, açık olarak Maduro yönetimi hedef aldı ve diğer bölge ülkerine Karakas yönetimini “yalnızlaştırma” çağrısında bulundu. Venezuela’ya yönelik sert yaptırımların en önde gelen savunucusu Pence için Maduro, “zehirli yılan” tabirini kullanmıştı.

Bir yılda üçüncü başarısız deneme

Venezuela Devlet Başkanı Maduro’yu iki dronela hedef alan suikast girişimi, geçen yıl ülkede meydana gelen iki saldırı ve darbe girişimini de yeniden gündeme getirdi. 27 Haziran 2017 tarihinde eski bir polis memuru olan Oscar Perez kaçırdığı polis helikopteriyle başkent Karakas’taki Yüksek Mahkeme ve İçişleri Bakanlığı binalarına bombalı saldırı düzenlemişti. Saldırı sonrası firar eden Perez, Ocak 2018’de güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonla öldürülmüştü. Maduro iktidarına yönelik ikinci girişim 6 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleşti. Yüzbaşı Juan Caguaripano’un başını çektiği bir grup asker, okudukları bildiri ile ülkede askeri darbe girişimde bulundu. Darbe girişimi saatler içinde bastırıldı.


Türkiye’den ilk tepki: GÜÇLÜ KAL AMİGO

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, suikast girişiminden kurtulan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro için destek mesajı paylaşarak, “Güçlü kal dostum” ifadesini kullandı. Saldırının ardından Twitter hesabından açıklama yapan Kalın, Maduro’yla çektirdikleri bir fotoğrafı, ‘Stay strong mi amigo’ (Güçlü kal dostum) mesajıyla paylaştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da olayı kınayarak Venezuela halkı ve Maduro’nun yanında olduklarını bildirdi. Türkiye ile Venezuela arasında son dönemde gelişen ilişkiler dikkat çekiyor.



#Venezuela
#Maduro
#Kolombiya
#ABD
6 yıl önce