|

TBMM Başkanı Şentop: Biz Kırım için sesimizi yükseltirken Avrupa sustu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Rusya-Ukrayna krizinden şikâyetçi olan Avrupa ülkelerinin, Kırım’ın ilhakına ses çıkarmadıklarına dikkat çekerek, “Türkiye tutumunu açıkça ifade etti” dedi. Macaristan ziyaretinin ardından Yeni Şafak’a konuşan Şentop, Kırım’ın ilhakına tepki koyulsa, Rusya-Ukrayna çatışmasında bu noktaya gelinmeyebileceğini söyledi.

Fazlı Şahan
00:00 - 1/10/2022 السبت
Güncelleme: 21:59 - 30/09/2022 الجمعة
Yeni Şafak
Mustafa Şentop
Mustafa Şentop

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Macaristan ziyaretinin ardından Yeni Şafak’a özel açıklamalar yaptı. Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan ABD’nin Yunanistan’a silah sevkiyatına kadar bir çok konuda değerlendirme yapan Şentop, özetle şunları söyledi:

EN BÜYÜK ZARARI AVRUPA GÖRÜYOR

(RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI):
Benim kanaatim AB’nin önde gelen ülkeleri, zengin, birliği domine eden ülkeler çok doğru okuyamadılar sahayı, gelişmeleri. Neler olacağı konusunu. Yanlış hesap üzerine adımlar attılar. Bunun ortaya çıkaracağı birçok etki var. En başta enerji krizi, bununla bağlantılı birçok alanda, süreç uzadıkça etkileri görülecek. Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanımızın girişimleri var. Bunlar Ukrayna’nın kendi normal akışı içerisinde sonuç verebilecek şeyler aslında. Fakat dünya kamuoyuna her ne kadar bunlar sona ersin, savaş sona ersin şeklinde açıklama yapsalar da bazı ülkelerin gerçekten bu çatışmanın sona ermesini istemedikleri kanaatindeyim. Sürecin uzaması için çatışmanın, gerginliğin uzaması için gayret ülkeler de var aslında maalesef. Bunun başta Avrupa olmak üzere bütün dünyaya zararları var. En büyük zararı başta Ukrayna’ya komşu olan ülkeler olmak üzere Avrupa ülkeleri görüyor. Öyle gözüküyor.

KIRIM’A SES ÇIKARMADINIZ!

Rusya-Ukrayna çatışması bağlamında değerlendirme yaparsak yanlış olur. Ona bakmak lazım daha genel bir değerlendirmede dünyada uluslararası hukukun fazla dikkate alınmadığı, çiğnendiği, uluslararası hukuka itibar edilmediği süreçlerden geliyoruz. Afganistan’da, Irak’ta, Irak’a saldırdığı zaman ABD, BM çatısı altında olan kimyasal silahların varlığı üzerinden bir konuşma yapılmıştı. Daha özel olarak bölgeden Rusya’nın Gürcistan’a karşı 2008’de yapmış olduğu hamleler 2014’te Kırım’ın işgaliyle ilgili hususlarda ciddi bir şekilde itiraz yükselmedi. Türkiye bu konularda Rusya ile olan ilişkilerinin olumlu seyrine rağmen bu konulardaki tutumunu, ne düşündüğünü açıkça belli etti. İtirazlar etkili bir şekilde dile getirilmiş olsaydı bugün belki bu noktaya gelinmeye bilirdi.

YUNANİSTAN TÜRKİYE’NİN MUHATABI DEĞİL

(ABD’NİN YUNANİSTAN’A SİLAH SEVKİYATI):
Yunanistan eskiden beri biraz AB biraz ABD tarafından fevkalâde müsamaha gösterilen bir ülke, şımartılan bir ülke Türkiye’ye karşı bu tutumlarını mesajlarını uzun yıllardır biliyoruz. Yunanistan Türkiye’nin bu anlamda dengi muhatabı olabilecek bir ülke değil. Türkiye, kendisine yönelik açık bir tehdit gördüğü zaman bertaraf edebilecek güce her zaman sahip.

Meclis’te yeni dönemde 1600 fezleke olacak

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, parlamento muhabirleriyle bir araya gelerek sona eren 27. Dönem 5. Yasama Yılı’nı değerlendirdi.

Şentop, “27. Dönem 6’ncı yasama yılı 1 Ekim’de (bugün) başlıyor. Meclisimiz 1 Ekim 2021 tarihinde başladığı 5’inci yasama yılını sonlandırmış ve tarihinde ilk defa 6’ncı yasama yılına başlamış olacak” ifadesini kullandı. Geçen yasama yılında TBMM Başkanlığına 317 yasama dokunulmazlığı tezkeresi geldiğini belirten Şentop, “Bunlardan Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında düzenlenen 2 tezkerede TBMM Genel Kurulu tarafından yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verildi, 1 tezkere ise istem üzerine Cumhurbaşkanlığı’na iade edildi. 5. Yasama Yılı’nda sunulanlarla birlikte 27. Yasama Dönemi’nin tamamında Meclis Başkanlığı’na sunulan tezkerelerin toplamı ise maalesef 1600’ü geçmiştir. Milletvekilinin 5 dosyası hakkında düzenlenen Karma Komisyon raporları da 6. Yasama Yılı’nın başında Genel Kurul tarafından görüşülerek karara bağlanacaktır” diye konuştu.



#TBMM
#Mustafa Şentop
#Rusya
#Ukrayna
#Avrupa
#Kırım
#ABD
#Yunanistan
٪d سنوات قبل