|

Altın zirveye koşuyor

Piyasalar önce Fed sonra da ABD'nin Çin'e koyduğu gümrük vergisi yaptırımlarıyla çalkalanıyor. Doların rekor kırmasından sonra altında da yeni rekorlar gelmeye başladı. Altın fiyatları düne göre yüksek seyrediyor. Çeyrek altın kaç lira oldu? Altın fiyatları ne durumda? İşte ABD'nin içinde olduğu olayların altın fiyatlarına yansıması.

Yeni Şafak
09:48 - 23/03/2018 Cuma
Güncelleme: 10:24 - 23/03/2018 Cuma
Altın zirveye doğru yürümeye devam ediyor.
Altın zirveye doğru yürümeye devam ediyor.

Güne pozitif başlayan ve altının ons fiyatından bulduğu destekle alış ağırlıklı bir seyir izleyen altının gram fiyatı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 167,4 liraya kadar yükseldi.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı kararları öncesinde altın fiyatlarının yükseliş eğiliminde hareket ettiğini kaydetti. Fed politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Analistler de buna kesin gözüyle bakıyordu.

Analistler, Powell'ın açıklamaları ve Fed üyelerinin 2018 yılının tamamına ilişkin faiz beklentilerinin altın fiyatlarının yönü üzerinde etkili olacağını ifade ederek, teknik açıdan altının gram fiyatında 164 liranın destek, 167,5 liranın ise direnç konumunda olduğunu dile getirdi.

ABD VE ÇİN ARASINDA SOĞUK RÜZGAR PİYASAYI SALLADI

Fed kararının akabinde Mart ayı başında ithal çelik ve alüminyuma ek vergi getiren ABD Başkanı Trump, Çin’i hedef alan ikinci genelgeyi de imzaladı. Genelgeyle Çin’den ithal edilen elektronik cihazlardan ayakkabıya kadar bir çok ürüne 60 milyar doları bulan ek gümrük vergisi konuldu.

Çin'den de bu hamleye yanıt geldi. Çin, "Çin bir ticaret savaşı yapmak istemiyor ama böyle bir savaşmaktan da korkmuyor. Her türlü savaşa cevap verebilecek kabiliyetteyiz" yanıtını verdi. Dünya ekonomisine önce dolar yanıt verdi ve 4 lira seviyesine çıktı. Peki altın fiyatları ne oldu? Çeyrek altın ne kadar? Altın yatırımcısının merak ettiği fiyatlar bu sabah saatlerinde şekillenmeye başladı.

ALTIN REKOR KIRDI

Asya piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izleyen altının ons fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 1 değer kazancıyla 1.342 dolardan işlem görüyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, dolar kurundan aldığı destek ile yükselen altının gram fiyatının 172,8 lira ile rekorunu kırdığını kaydetti.

Memiş, altının gram fiyatının güçlü direnç seviyesi olan 170 lirayı yukarı yönlü kırdığını belirterek, "Altının gram fiyatı, bu yükselişi ile 180 lira seviyesinin test edebileceğinin sinyalini verdi. Ancak 170 lira seviyesinin üzerindeki fiyatlamalara dikkat etmek gerek. Çünkü yükselişi destekleyen birinci neden olan dolar kurundaki artış. Kar satışlarının başlaması altının gram fiyatında düşüşlerin hızlı olmasına neden olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Dün akşam ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamaları getirilmesini öngören genelgeyi imzaladığını ifade eden Memiş,Trump'ın bu imza ile "ticaret savaşları" endişelerini artırdığını, Çin'den konuyla ilgili gelecek haber akışının piyasaların yönü açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Memiş küresel piyasalarda azalan risk iştahının yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirdiğini belirterek, altının ons fiyatının, 1.300-1.350 dolar geniş bandı içinde dalgalı seyrini sürdürdüğünü kaydetti.


GRAM VE ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Tüm bu olaylar altın fiyatlarına da yansıdı. Gram altın haftaya 165,87 liralık satış rakamıyla başladı. Bugün de gram altın 170,74 lira seviyesinde. Çeyrek altın ise 268,59 lirayla alınırken 274,66 liradan satılıyor. Yarım altın 535,49 liraya alınırken, 549,32 liraya satılıyor. Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 1.116 lira. Düğünlerin tercih edileni 22 ayar bilezik de 154,40 liradan alınıp; 155,40 liradan satılıyor.

23 MART 2018 ALTIN FİYATLARI

#Altın
#Çeyrek altın
#Altın fiyatları
#Fed
#ABD
#Çin
#Gümrük vergisi
6 yıl önce