|

Merkez Bankası'nın kararı piyasaya nefes aldırdı

Merkez Bankası döviz zorunlu karşılıklarının tüm vadelerde 50 bp düşürüldüğünü ve bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlanmış olacağını açıkladı. Kararla birlikte dolarda gerileme olurken, altının gramı 142 liraya düştü.

Yeni Şafak
14:31 - 10/01/2017 Salı
Güncelleme: 15:28 - 10/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildiğini, bu değişiklikle finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar ilave likidite sağlanacağını duyurdu. Bununla birlikte dolarda hafif bir gerileme oldu. Kararla birlikte bankacılık endeksi de olumlu etkilendi. Endeks, artıya geçti. Altının gramı ise 142 liraya geriledi. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın bu adımının doğru bir adım olduğunu değerlendirirken, bundan sonrasında dolarda daha sert düşüşler görülebileceğinin altını çizdi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın kararının ardından faizlerle ilgili bir açıklama yaptı. Zeybekci, "TCMB'nin Döviz satarak piyasaya müdahale etmesi yanlış olur" dedi. Faiz artışının ekonomiye kalıcı zarar verebileceğini söyleyen Zeybekci, döviz riskini azaltmak için tedbirler üzerinde çalışıldığını kaydetti.



"Dolarda düşüş sürecek"

AA Finans Analisti İslam Memiş, Merkez Bankası'nın böyle bir adım atmasını beklediklerini söyleyerek, "Bundan sonrasında dolar kurunda sert düşüşler görülecek. Bu düşüşlerin devam etmesi için de yapısal reformların ve teşviklerin hızlıca hayata geçmesi gerekiyor. Yabancı yatırımcılar Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tartışıyor ve bunu görmek istiyor. Merkez Bankası bu kararla bağımsız olduğunun da mesajını verdi. Merkez Bankası'nın ayrıca hükümetle de çok sık diyalog halinde olması gerekiyor. Atılan bu adım ayrıca faizlerin yükseleceğinin de bir işareti" dedi. Memiş, dolar ve eurodaki yükselişlerin kalıcı olmayacağını belirterek, "Bundan sonrasında dolar 3,65 bandına gerileyecektir. PPK toplantısı sonrasında da 3,60 seviyelerini görebiliriz. Dövizin düşmesini bekleyen yatırımcılar 3,60 seviyesini beklemeli" diye konuştu.


Yaz aylarında teknik anlamda 3,30 seviyelerinin görülebileceğini ifade eden Memiş, "Şu anki yükseliş suni bir yükseliş. Bu yükselişler vatandaşları da döviz ve altın bozdurmaya sevk etti. Vatandaşlar bir anlamda ekonomiye katkıda bulunurken, kâra da geçmiş oldu. Merkez Bankası da olması gerekeni yaptı. Bu sayede hem yatırımcılar, hem vatandaşlar hem de dövizle ticaret yapan şirketler biraz daha nefes almış olacaklar" şeklinde görüş verdi.



"Bankalara döviz satın" mesajı

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise Merkez Bankası'nın kararını şöyle yorumladı:


Merkez Bankası bu hareketi ile hem piyasaya 1.5 milyar $ döviz likiditesi sağlıyor, hem de bankaların borç alma limitlerini düşürerek TL sıkışıklığı oluşturuyor. Yani bir yerde bankalara daha fazla TL'ye ihtiyacınız varsa dövizlerinizi satın diyor. Bu şekilde dövize satış yönlü bir eğilim oluşturmak istiyor. TCMB elindeki veri setine göre kurdaki yükselişin döviz likiditesi sorunu olduğunu tespit etmiş görünüyor. Ve bu soruna yönelik adım attı. Eğer başarılı olmaması durumunda piyasanın daha fazla döviz likiditesine ihtiyacı var demektir. Bu durumda döviz likiditesini artırıcı yeni adımlar gelebilir. Eğer kurdaki yükseliş durup yerini stabil bir seyir alıyorsa, gerekli likidite sağlanmış şeklinde algılayacağız.





Dolar iniyor

Güne yükselişle başlayan ve 3,7873 ile tarihi zirvesine çıkan dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) açıklaması ile 3,74'ün altına indi. Dolar/TL gün içinde tarihi zirvesini test etse de TCMB'den gelen açıklama ile düşüşe geçti ve 3,7391'e kadar geriledi. Euro ise 3,97 seviyesinden işlem görüyor.


#Merkez Bankası
#Dolar
#Döviz
#Faiz
7 yıl önce