
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) vatandaşlar cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti. KKTC Yüksek Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "777 sandıktan 580’i açılırken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar oyların yüzde 35,27’sini, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman oyların yüzde 63,28’ini aldı." ifadeleri kullanıldı. Ersin Tatar, iki devletli çözümü savunurken, Tufan Erhürman ise federasyonu savunmakta. Peki Tufan Erhürman’ın KKTC planı nedir?

KKTC'de vatandaşlar cumhurbaşkanını seçmek için 9'uncu kez sandığa gitti. Seçimin ilk turu için 08.00 itibarıyla oy kullanmaya başlayan KKTC vatandaşları, ülke genelinde kurulan 777 sandıkta 18.00'e kadar oy kullandı. 218 bin 313 seçmenin bulunduğu KKTC'de, cumhurbaşkanı seçilebilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu almak gerekiyor. Seçimin ilk turunda herhangi bir aday yüzde 50+1 oyu aldığı takdirde cumhurbaşkanı seçilecek.

KKTC Yüksek Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "777 sandıktan 580’i açılırken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar oyların yüzde 35,27’sini, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman oyların yüzde 63,28’ini aldı." ifadeleri kullanıldı.

Tufan Erhürman seçim vaatleri neler? Tufan Erhürman’ın KKTC planı nedir?
Tufan Erhürman, Kıbrıs’ın geleceği için federasyonu çözüm olarak görmektedir.
CTP lideri, seçilmesi durumunda Kıbrıs Cumhuriyeti ile sonuncusu 2017'de yapılan resmi müzakerelere yeniden başlayacağını söylüyor.
Erhürman, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, dış politikada alacağı her kararın Türkiye ile istişare edileceğini dile getirdi.

Erhürman, iki devletli çözümün Kıbrıs Türklerinin ekonomik ve siyasi izolasyonunu sonlandırmak için gerçekçi bir yaklaşım olmadığını savunuyor. Tatar'dan önceki dönem Başbakan olan Erhürman, 2020 yılındaki seçimlerin ilk turunda oyların yüzde 21,67'sini alarak ikinci tura kalamamıştı.

Yapılan anketket, Tufan Erhürman, Kıbrıs’ın geleceği için federasyonu çözüm olarak görmektedir. “Bunu destekliyor musunuz?” sorusuna Kıbrıs Türklerinin %41,2’si destek verirken, %58,8’i federasyona karşı olduğunu belirtmişti.

Kıbrıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan Ersin Tatar, Kıbrıs’ın geleceği için iki devletli çözümü savunmaktadır. “Bunu destekliyor musunuz?” sorusuna seçmenin yüzde 58,9’u “Evet” yanıtını vermişti. yüzde 41,1’lik bir kesim ise federasyonu desteklediklerini söylemişti.

5'i bağımsız 7 adayın yarıştığı seçimin ilk turundaki oy pusulasında sıralama şöyle:
"Osman Zorba (Kıbrıs Sosyalist Partisi) 1, Tufan Erhürman (Cumhuriyetçi Türk Partisi) 2, Arif Salih Kırdağ (Bağımsız) 3, Ahmet Boran (Bağımsız) 4, Mehmet Hasgüler (Bağımsız) 5, İbrahim Yazıcı (Bağımsız) 6, Hüseyin Gürlek (Bağımsız) 7, Ersin Tatar (Bağımsız) 8."






