Ev hanımıydı, şimdi onlarca kadına maaş ödüyor: Her şey beş çadırla başladı, şimdi talebe yetişemiyorlar

21:51, 21/05/2026, Perşembe
AA
Ev hanımıydı, şimdi onlarca kadına maaş ödüyor: Her şey beş çadırla başladı, şimdi talebe yetişemiyorlar

Hatay Yayladağı'nda kadınların öncülük ettiği mantar kooperatifi, ev kadınlarını birer üretim uzmanına dönüştürdü. Belediye ve kaymakamlık desteğiyle sadece 5 deneme çadırıyla başlayan mantar serüveni, tam 130 çadıra ulaştı.

Yayladağı Belediyesi ve Kaymakamlığın desteğiyle bir araya gelen girişimciler, 2022'de uzman kişilerden kurs alarak kültür mantarı yetiştirilmesinden hasadına kadar olan tüm süreci teknik olarak öğrendi.


Eğitim alan girişimciler daha sonra 1000 metrekare kapalı alanda oluşturdukları tesiste kültür mantarı yetiştiriciliği yapmaya başladı. Tesisle aynı anda Yayladağı Mantar Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni de kuran girişimciler, talep eden yöre halkı için burada eğitimler düzenledi.


Yayladağı Belediyesi ve Kaymakamlığın desteğiyle bir araya gelen girişimciler, 2022'de uzman kişilerden kurs alarak kültür mantarı yetiştirilmesinden hasadına kadar olan tüm süreci teknik olarak öğrendi.Eğitim alan girişimciler daha sonra 1000 metrekare kapalı alanda oluşturdukları tesiste kültür mantarı yetiştiriciliği yapmaya başladı. Tesisle aynı anda Yayladağı Mantar Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni de kuran girişimciler, talep eden yöre halkı için burada eğitimler düzenledi.

Mantarın her aşamasıyla ilgili aldıkları eğitimler sayesinde ilçe halkından kimisi kendi çadırını kurarak yetiştiricilik yapmaya kimisi de bakım ve hasat süreçlerinde kalifiye olarak çalışmaya başladı.


İlçede farklı noktalarda yer alan 130 çadırda yıl boyunca üretimi gerçekleştirilen mantar, kooperatifte bu işin inceliklerini öğrenen 150'ye yakın kişiye de istihdam kapısı oluyor.

Mantarın her aşamasıyla ilgili aldıkları eğitimler sayesinde ilçe halkından kimisi kendi çadırını kurarak yetiştiricilik yapmaya kimisi de bakım ve hasat süreçlerinde kalifiye olarak çalışmaya başladı.İlçede farklı noktalarda yer alan 130 çadırda yıl boyunca üretimi gerçekleştirilen mantar, kooperatifte bu işin inceliklerini öğrenen 150'ye yakın kişiye de istihdam kapısı oluyor.

"Kooperatifin amacı para kazanmak değil"


Kooperatif başkanı Muhammed Hadi Sohta, Bayırbucak Türkmeni olduğunu ve 14 yıldır Türkiye'de yaşadığını söyledi.


İlçede ilk mantar çadırının 2018'de kurulduğunu ve bugün 130 çadıra ulaşıldığını anlatan Sohta, şöyle konuştu:


"İlçede ilk 5 çadırda başlandı, sonra insanlar baktılar bu işte para var ve istihdam yaratıyor sonrasında çadırlar çoğaldı. 2022 temmuzda da kooperatif kuruldu. Kooperatifin amacı para kazanmak değil, asıl amaç insanları çalıştırmak, istihdam sağlamak ve işi bilmeyene öğretmek. İşi öğretip süreklilik sağlıyoruz. Teknik bilgi isteyene teknik bilgi desteği sağlıyoruz."



"Kooperatifin amacı para kazanmak değil"Kooperatif başkanı Muhammed Hadi Sohta, Bayırbucak Türkmeni olduğunu ve 14 yıldır Türkiye'de yaşadığını söyledi.İlçede ilk mantar çadırının 2018'de kurulduğunu ve bugün 130 çadıra ulaşıldığını anlatan Sohta, şöyle konuştu:"İlçede ilk 5 çadırda başlandı, sonra insanlar baktılar bu işte para var ve istihdam yaratıyor sonrasında çadırlar çoğaldı. 2022 temmuzda da kooperatif kuruldu. Kooperatifin amacı para kazanmak değil, asıl amaç insanları çalıştırmak, istihdam sağlamak ve işi bilmeyene öğretmek. İşi öğretip süreklilik sağlıyoruz. Teknik bilgi isteyene teknik bilgi desteği sağlıyoruz."

Sohta, kooperatifte 25'i kadın 46 üyenin bulunduğunu, her bir üyenin ya kendi çadırını kurduğunu ya da kurulan çadırlarda emekçi olduğunu belirtti.


Kooperatifin kendi tesisinde ise yaklaşık 30 kişiye istihdam sağlandığını ifade eden Sohta, diğer bireysel tesislerle ilçede 150'ye yakın kişinin mantar üretiminden ekmek kazandığını dile getirdi.

Sohta, kooperatifte 25'i kadın 46 üyenin bulunduğunu, her bir üyenin ya kendi çadırını kurduğunu ya da kurulan çadırlarda emekçi olduğunu belirtti.Kooperatifin kendi tesisinde ise yaklaşık 30 kişiye istihdam sağlandığını ifade eden Sohta, diğer bireysel tesislerle ilçede 150'ye yakın kişinin mantar üretiminden ekmek kazandığını dile getirdi.

"Kooperatif sayesinde istihdam çoğaldı"


Kooperatif üyesi Aysel Çalışkan (38) da gördüğü eğitimlerle mantar yetiştiriciliğini öğrendiğini belirtti.


Kadınlar başta olmak üzere ilçedeki çok sayıda kişiye istihdam sağlayabilmek adına kooperatifi kurduklarını anlatan Çalışkan, şöyle devam etti:


"İnsanlara iş imkanı sağlamak ve eğitimler vermek üzere kooperatifi kurduk. Şu an birçok kadınla çalışıyoruz. İlk zamanlarda ilçede bu kadar mantar üretimi yoktu ancak kooperatif kurulduktan sonra birçok yerde var, kooperatif sayesinde istihdam çoğaldı."



"Kooperatif sayesinde istihdam çoğaldı"Kooperatif üyesi Aysel Çalışkan (38) da gördüğü eğitimlerle mantar yetiştiriciliğini öğrendiğini belirtti.Kadınlar başta olmak üzere ilçedeki çok sayıda kişiye istihdam sağlayabilmek adına kooperatifi kurduklarını anlatan Çalışkan, şöyle devam etti:"İnsanlara iş imkanı sağlamak ve eğitimler vermek üzere kooperatifi kurduk. Şu an birçok kadınla çalışıyoruz. İlk zamanlarda ilçede bu kadar mantar üretimi yoktu ancak kooperatif kurulduktan sonra birçok yerde var, kooperatif sayesinde istihdam çoğaldı."

Çalışkan, daha önce ev kadını olduğunu, şimdi ise mantar toplamak için kendi ekibini kurduğunu ve bu sayede çok sayıda kadının gelir elde etmesine katkı sağladığını belirtti.


Kooperatif üyesi 27 yaşındaki Safiye Bilge ise her aşamasında çalıştığı mantar sayesinde gelir elde ettiğini anlattı.

Çalışkan, daha önce ev kadını olduğunu, şimdi ise mantar toplamak için kendi ekibini kurduğunu ve bu sayede çok sayıda kadının gelir elde etmesine katkı sağladığını belirtti.Kooperatif üyesi 27 yaşındaki Safiye Bilge ise her aşamasında çalıştığı mantar sayesinde gelir elde ettiğini anlattı.

İlçedeki çok sayıda kadının kooperatif sayesinde aile bütçesine katkıda bulunduğu belirten Bilge, şunları kaydetti:


"Kadınlar kooperatif sayesinde kimseye muhtaç olmadan kendi işini yapıyor ve evine bir gelir götürüyor. Eşinin eline bakmadan çocuğunu yetiştirebiliyor, işine yetişebiliyor, her gören 'helal olsun, ne güzel' diyor. Aramıza katılmak isteyen çok fazla insan var. Kooperatif sayesinde bir devridaim oluyor ve hiçbir zaman boşluk olmuyor, tüccarlar da çalışanlar da iş veren de memnun."

İlçedeki çok sayıda kadının kooperatif sayesinde aile bütçesine katkıda bulunduğu belirten Bilge, şunları kaydetti:"Kadınlar kooperatif sayesinde kimseye muhtaç olmadan kendi işini yapıyor ve evine bir gelir götürüyor. Eşinin eline bakmadan çocuğunu yetiştirebiliyor, işine yetişebiliyor, her gören 'helal olsun, ne güzel' diyor. Aramıza katılmak isteyen çok fazla insan var. Kooperatif sayesinde bir devridaim oluyor ve hiçbir zaman boşluk olmuyor, tüccarlar da çalışanlar da iş veren de memnun."
Başlıklar :HatayMantarKadın
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026