|

Abdülhamid’in izinde

Türkiye’nin 4. sondaj gemisi “Abdülhamid Han”, adını taşıdığı 2. Abdülhamit’in hayalini gerçekleştirmek için yola çıkıyor. Petrol keşfini çok önemseyen 2. Abdülhamit, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Ortadoğu’daki enerji kaynaklarını gösteren bir harita hazırlatmıştı. 1889’da Akdeniz’de petrol gazı madeni bulunduğu haberini alınca da çalışma başlatmıştı. “Abdülhamid Han” gemisi şimdi Sultan’ın izinde Türkiye’nin hidrokarbon kaynaklarını araştıracak.

Ali Kürşat Büyükada
00:00 - 18/07/2022 Pazartesi
Güncelleme: 15:43 - 18/07/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye’nin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han
Türkiye’nin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han
Türkiye’nin 4. Sondaj gemisi “Abdülhamid Han” adını taşıdığı 2. Abdülhamit’in hayalini gerçekleştirmek için yola çıkıyor. Petrol keşfini çok önemseyen
, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Ortadoğu’daki enerji kaynaklarını gösteren bir harita hazırlatmıştı. 1889’da Akdeniz’de petrol gazı madeni bulunduğunu haberini alınca da çalışma başlatmıştı. “
” gemisi şimdi Sultan’ın izinde Türkiye’nin hidrokarbon kaynaklarını araştıracak.

SULTAN’IN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEK

Abdülhamid Han’ın hazırlattığı petrol haritası, bugünlerde hazırlıkları sona gelinen Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisi olan Abdülhamid Han sondaj gemisine yol gösterecek. Abdulhamid Han zamanına kadar dayanan ve Türkiye’ye türlü oyunlar ile çıkartılmayan petrol şimdilerde Sultan’ın adını taşıyan “Abdülhamid Han’ gemisi ile çıkarılacak ve işlenecek. Yakın zamanda faaliyete girerek Türk filosunun en güçlü arama ve sondaj gemisi olacak, Abdulhamid Han sondaj gemisi adını aldığı Sultan’ın hayallerini gerçekleştirecek.

AKDENİZ’DE KEŞFEDİLEN PETROL GAZI MADENİ

Akdeniz’de 1889 yılında bir petrol gazı madeni bulunduğunu haberini alan Abdulhamid Han o bölgedeki petrol gazı keşfinin ihalesini bizzat keşfi gerçekleştiren Devair-i Askeriye müteahhitlerinden Ahmet Necati Efendi’ye 75 yıllığına vermişti. Bölgedeki aramalar ve çıkarmalar sonucunda Osmanlı petrol gazından pay almıştı. O yıllarda çıkarılan petrol gazı rezervinin çok büyük miktarlarda olduğu da kayıtlara geçti. Ancak bu rezervin tamamı çıkarılamadı. Bu rezervin daha fazlasının dağınık olarak Akdeniz kıyılarında ve denizlerin içerisinde de olabileceğini Ahmet Necati Efendi’nin Sultan Abdulhamid Han’a gönderdiği belgelerde belirtilmişti.


ANADOLU’NUN PETROL HARİTASINI ÇIKARTTI

Sultan Abdülhamid Han’ın başta Türk ve Alman mühendislere yaptırdığı, belli zamanlarda kontrol edilmeleri için komiserler yolladığı incelemelerde, Anadolu’da 20’den fazla noktada petrol buldu. Çıkarılan rapor ve haritalarda Anadolu’nun her yerinde yüksek kaliteli ve yüksek miktarda petrol rezervi bulunduğu yazıyordu. Kuzey Irak başta olmak üzere Hakkari ve Bitlis yörelerinin petrolle dolu olduğu belgelerde ifade ediliyordu. Günümüzde Sultan’ın petrol olduğunu belirttiği bölgelerde sondaj çalışmaları devam ediyor.


#Abdülhamid Han
#sondaj
#gemi
#petrol
#Akdeniz
#Anadolu
#rezerv
#Ahmet Necati Efendi
2 yıl önce