|

Dünya ABD’yi azarladı!

BM Genel Kurulu'nda ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren tasarının kabul edilmesi dünya basınında büyük yankı buldu. Haber, birçok basın kuruluşu tarafından "BM, ABD'nin tehditlerine boyun eğmedi" şeklinde verilirken ABD basını, "BM'nin Trump'ı sert bir şekilde azarladığı" yorumunu yaptı.

Yeni Şafak ve
08:00 - 23/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 10:00 - 23/12/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Kudüs’ü bir oldubittiyle İsrail’e vermek isteyen ABD’nin BM Genel Kurulu’nda sadece 7 devletçikten destek bulabilmesi tüm dünyada alay konusu oldu.
Kudüs’ü bir oldubittiyle İsrail’e vermek isteyen ABD’nin BM Genel Kurulu’nda sadece 7 devletçikten destek bulabilmesi tüm dünyada alay konusu oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ABD’nin tehditlerine rağmen Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararını eleştiren tasarının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesi Amerikan basınında manşetlere taşındı.

HALEY'İN TEHDİDİ SÖKMEDİ
ABD BASINI:

Ülkenin önde gelen basın kuruluşlarından CNN haberi, "Haley’in tehdidine rağmen BM, Trump’un Kudüs kararını kınama yönünde oy kullandı" başlığıyla duyurdu. Kararın, ABD’nin tehditlerine karşın ezici çoğunlukla kabul edildiğine değinilen haberde, oylamanın ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in, ABD’nin dünya genelinde fon sağlama konusunda iki kez düşüneceğini söyleyerek yayımladığı direkt tehdidin ardından yapıldığına dikkat çekildi.

New York Times gazetesi de haberi, "BM Genel Kurulu, Trump’a karşı gelerek, ABD’nin Kudüs kararını kınadı" başlığıyla servis etti. Haberde, dünya devletlerinin çoğunun, Trump’ın tehdidini görmezden gelerek ve ABD’nin Kudüs kararının geçersiz olduğunu belirterek ABD’yi sert bir şekilde azarladığı yorumu yapıldı.


Öte yandan CIA eski Direktörü John Brennan'ın Twitter'dan "Trump’ın BM’de egemenlik hakkını kullanan milletlere karşı intikam tehdidinde bulunması rezaletin ötesindedir" şeklinde bir paylaşım yaptı. CNN'e değerlendirmeler yapan eski CIA analisti Phil Mudd da, "Dünya bize gülüyor. 128 ülke bize, bizim bir avuç aptal olduğumuzu söyledi" değerlendirmesini yaptı.

  • BM, tehdidi reddetti
  • ARAP BASINI:
  • Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesi, Arap basınında geniş yer buldu.
  • * LÜBNAN: TRUMP’A KOMİK DESTEK
  • Lübnan'da El-Ahbar gazetesi "Filistin’den Trump’a: Satılık değiliz" manşetiyle verdiği haberinde, "BM’nin aldığı kararla ABD’nin emirlerine karşı yeni bir cephenin doğduğu" ifade edildi. Karara karşı çıkan ve ABD’den yana tutum alan az sayıdaki ülkenin tavrının ise "Trump’ın politikalarına komik bir destek şeklinde gözüktüğü" ifaade edildi.
  • * SUUDİ ARABİSTAN: CEZALANDIRAMAZ
  • Son dönemde ABD ile ilişkilerini güçlendiren ve Kudüs konusunda çekimser kalmaya devam eden Suudi Arabistan'da Şarkulevsat gazetesi haberi, "BM Genel Kurulu, Trump'ın kararını ve tehdidini reddediyor" başlığıyla duyurdu. Gazetede, "ABD'nin, aleyhinde oy kullananları cezalandırmakla tehdit etmesine rağmen tasarının BM'de reddedildiği" kaydedildi.
  • * TUNUS: İSRAİL’LE GÖRÜŞMEK SUÇ
  • Tunus’taki Şuruk gazetesi haberi "Çoğunluk: Kudüs, Araptır" manşetiyle verdi. Gazete ayrıca Tunus Meclisinde İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesinin suç kapsamına alınmasını öngören yasa tasarısının görüşüldüğü bilgisine de yer verdi.
Trump’a tokat
AVRUPA BASINI:

Avrupa basını, Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesine geniş yer verdi.

* İNGİLTERE: SES GETİREN OYLAMA

İngiliz yayın kuruluşu BBC, “BM kararı, Trump’ın beyanını reddediyor” başlığıyla duyurduğu haberinde, oylamanın ardından liderlerin yaptığı açıklamaları ve bazı tepkileri okuyucularına aktardı. BBC, tasarının Türkiye ve Yemen tarafından hazırlandığını belirterek, kararın bağlayıcı olmadığını anımsattı.

* FRANSA: DAHA ÇOK OY TOPLANABİLİRDİ

Fransız haber ajansı AFP’nin geçtiği ve pek çok gazete ile internet haber sitelerinin kullandığı haberde, BM’nin Trump’ı ve ABD yönetimini tehditlere rağmen kınadığı belirtildi fakat ABD tehdidinin etkisini de gösterdiği kaydedildi. Haberde, oylama öncesi 160 ile 190 arası kabul oyu beklentisi olduğu fakat ABD’nin tehditleri sonrası 35 ülkenin çekimser kaldığı, 21 ülkenin ise oylamaya katılmadığına işaret edildi.

* İTALYA: TÜRKİYE VE YEMEN ÖNCÜLÜK ETTİ

İtalyan'ın ana akım gazetelerinden La Repubblica, “BM Genel Kurulundan Trump’a tokat” başlığıyla duyurduğu haberinde, İtalya’nın da aralarında bulunduğu BM üyesi 128 ülkenin, Türkiye ve Yemen’in öncülük ettiği, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını eleştiren karar tasarısını kabul ettiğini bildirdi.

* ALMANYA: MAFYA METODU

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung, ABD Başkanı Donald Trump’ın şantaj denemesinin açıkça başarısızlığa uğradığını vurguladı. Gazetede ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in fotoğrafına yer verilerek, fotoğrafın altına da ‘’Mafya metotlarıyla’’ ibaresi eklendi.

* HOLLANDA: KARAR MASADA SİLİNDİ

Hollanda’da Algemeen Dagblad gazetesi, “Trump, Kudüs’ü başkent olarak tanıma kararını geri çekmek zorunda” başlığını atarken Telegraaf gazetesi de haberi “BM, ABD’nin Kudüs kararını masadan sildi” başlığıyla duyurdu.

* AVUSTURYA: ABD KARARINI GERİ ÇEKECEK

Avusturya’nın Die Presse gazetesi, Kudüs tasarısını kabul etme kararını, “ABD, Kudüs kararını geri çekecek” başlığıyla okuyucularına duyurdu.


Bosna yanınızda

Bosna Hersek’in Zenica şehrinde Filistinliler'e destek için miting düzenlendi. Ülkedeki Filistinliler Birliği'nce düzenlenen protestoya katılan grup, ellerinde “Kudüs, Filistin’in başkentidir.” yazılı dövizler ve Filistin bayrakları taşıdı. Filistinliler Birliği Başkanı ve Filistin’in eski Saraybosna Büyükelçisi Mecid Maruf, burada yaptığı açıklamada, tüm dünyanın Filistin’in yanında olduğuna işaret ederek, geçen hafta da başkent Saraybosna ve Tuzla şehirlerinde protestolar düzenlediklerini anımsattı. Trump’ın Kudüs kararına tepki gösteren Maruf, Kudüs’ün “Trump’a ait bir mülk olmadığını” vurguladı.

Kudüs, 128 oyla korundu
BALKAN BASINI

BM’deki tarihi Kudüs oylaması Balkan ülkelerinin basınında da geniş yer buldu. Oylamada çekimser oy kullanan Bosna Hersek’in en çok okunan gazetelerinden Dnevni Avaz, "BM Genel Kurulu, Kudüs tasarısını kabul etti" şeklinde düz bir başlık kullandığı haberde, BM Genel Kurulundaki oylamada tasarının 128 oyla kabul edildiği anımsatıldı.

* SIRBİSTAN: DAYANIŞMA SAĞLANDI

BM'de evet oyu kullanan Sırbistan’ın resmi haber ajansı TANJUG ise, "BM, Trump’ın kararını oyladı" başlığını kullandığı haberinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, "Genel Kurulda Filistin’le ve Kudüs’ün statüsüyle ilgili bir dayanışma ortaya kondu. Biz bu dayanışmadan büyük bir memnuniyet duyuyoruz" sözlerine yer verildi.

  • Hezimete uğradılar
  • * FİLİSTİN BASINI
  • Tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesi, Filistin basınında geniş yankı uyandırdı. El-Quds gazetesi kararı, “Filistin’in yeni diplomatik zaferi… BM Trump’ın Kudüs kararına ‘Hayır’ dedi” manşetiyle okuyucularına duyurdu. Filistin devletinin, “Barış için Birleşenler” adı altında bağlantısız, dost, Arap ve Müslüman ülkelerin desteğiyle yeni bir diplomatik zafer elde ettiğini belirten gazete, tasarının çoğunlukla kabul edilmesinin tüm tehditlerine rağmen “ABD adına büyük bir hezimet olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

BM’den darbe
İSRAİL BASINI

İsrail basını karar tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesini okuyucularına son dakika gelişmesi olarak duyurdu. İsrail’in sol eğilimli gazetesi Haaretz, kararı “BM, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını reddederek Trump ve Netanyahu’ya darbe indirdi” başlığıyla verdi. Aynı gazetede kararla ilgili yayınlanan bir analizde de “BM’deki oylama İsrail’e atılan yumuşak bir azardı ancak Trump’ın yüzüne indirilen şiddetli bir tokattı” yorumunda bulunuldu.

#ABD
#Kudüs
#BM
6 yıl önce