|

Özel okullar merkezi sınavı baz alacak

TEOG’un yerine getirilen yeni sistemin ardından, sınavla öğrenci alan özel okullar da rotalarını belirledi. Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, liselere yapılacak yerleştirmeler için MEB’in merkezi sınav sonuçlarını baz alacaklarını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:38 - 9/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Önceki sistemde bazı liseler, TEOG puanıyla öğrenci alırken bazıları kendi aursluluk ve kabul sınavlarını yapıyordu.
Önceki sistemde bazı liseler, TEOG puanıyla öğrenci alırken bazıları kendi aursluluk ve kabul sınavlarını yapıyordu.

TEOG’un yerine getirilen Liselere Kayıt Sisteminin (LKS) detaylarının açıklanmasının ardından, sınavla öğrenci alan özel okullar da seçimlerini belirledi. Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, aldıkları çoğunluk kararı ile liselere yapılacak yerleştirmeler için Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) merkezi sınav sonuçlarını baz alacaklarını açıkladı. Dal, bakanlık yetkililerinden alacakları onayın ardından verecekleri son kararı kamuoyuna bildireceklerini belirtti.

KAFA KARIŞIKLIĞI OLMAYACAK

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, özel okulların kendi sınavını yapabileceklerini belirtmesinin ardından, Özel Okullar Derneği İstanbul’da bir toplantı yaptı ve kararını verdi. 50 özel okul temsilcisi ile bir toplantı yaptıklarını bildiren Dal, bu yıl liselere girişte yeni sisteme geçildiği için sınavla öğrenci alan özel okulların Bakanlığın yaptığı merkezi sınavın dışında, velilerde ve öğrencilerde kafa karışıklığına yol açmaması için özel okulların ayrı bir sınav yapmasını istemediklerini ifade etti.


BAKANLIK ONAYI BEKLENİYOR

Dal, şöyle devam etti; “Toplantıya, daha önce TEOG Sistemi kapsamında öğrenci alan özel okullarımız katıldı. 9 okul temsilcisinin katılımıyla Sınavla Öğrenci Alan Özel Okullar Komisyonu kuruldu. Komisyonumuzun aldığı çoğunluk kararı ile liselere yerleştirmeler için Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı merkezi sınav sonuçlarını kullanacağız. Bu kararımızı haftaya bakanlık yetkililerine ulaştırıp onay alacağız. Onay almamız takdirde son kararımızı kamuoyuna bildireceğiz.”

YABANCI KOLEJLER İÇİN GÖRÜŞ BİRLİĞİ

Dal, Türkiye’deki bütün yabancı özel okulların da bakanlığın sınavını baz alma konusunda görüş birliğine vardığını bildirdi. Dal, çoğunluk kararlarının 50 okul ile sınırlı olmadığını, isteyen başka özel okulların da liselere yerleştirme sistemindeki merkezi sınava dahil olabileceğini, öğrenci almak isteyen üye olmayan özel okullara altyapı yardımında bulunacaklarını sözlerine ekledi.

  • BİLSEM seçmeleri 13 Kasım’da başlıyor
  • Türkiye genelinde 81 ilde 117 merkezde hizmet veren Bilim Sanat Merkezlerine (BİLSEM) yeni öğrenci seçim süreci, 13 Kasım Pazartesi günü başlatılacak.Milli Eğitim Bakanlığınca, 36 bin dolayında özel yetenekli öğrenci için farklılaştırılmış eğitim programlarının uygulandığı BİLSEM’lere öğrenci seçme işlemleri, sınıf öğretmenlerinin öğrencilere ilişkin gözlem formlarını doldurmasıyla başlayacak.

GRUP TARAMA SİSTEMİ

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel yetenekli öğrenci tanılama döneminin 2015-2016 eğitim öğretim yılında başlatılan uygulamayla ilk defa tablet bilgisayarlarla birinci sınıf düzeyinden itibaren yapılmaya başlandığını hatırlattı. Uygulamanın 2017-2018 eğitim öğretim yılında da devam edeceğini kaydeden Güngör, sınıf öğretmenlerinin öğrencilere ilişkin gözlem formlarını doldurmasıyla başlayacak süreçte, aday gösterilen öğrenciler grup tarama ile bireysel inceleme uygulamalarına alınacağını belirtti.

BARAJI GEÇEN GİRECEK

Grup tarama uygulamasını geçen öğrencilere uluslararası standardizasyonu sağlanmış testler uygulanarak bireysel incelemelerinin yapılacağını anlatan Güngör, yapılan test sonucunda belirlenen barajın üstünde puan alanların tümünün BİLSEM’de eğitim almaya hak kazanacağını bildirdi.

Öğretmende ‘nitelik’ aranacak

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlik mesleğini daha nitelikli hale getirmek için çalışma başlattı. Bu bağlamda bakanlık, 2018 yılından itibaren ihtiyaçlarına göre eğitim fakültelerini şekillendirip, başarılı öğrencileri öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarını tercih etmeleri için teşvik programları getirecek.

Bakanlık, öğretmen yetiştirme çalışmaları kapsamında bir taraftan öğretmen olmayı zorlaştırırken, diğer taraftan da yüksek lisans, doktora yapan öğretmenleri tercih edecek. Bakanlık, her bölüme de formasyon vermeyecek, ayrıca YÖK’le işbirliğine giderek eğitim fakültelerinde yapacak. 2018 yılından itibaren ihtiyaçlarına göre eğitim fakültelerini şekillendirecek olan bakanlık, bundan sonra üniversitelerin yüzbinlerce mezun vermesinin önüne geçecek.

#Eğitim
#Özel Okullar
#MEB
6 yıl önce