Rüzgar enerjisinden ısı üretme projesi geliştiren UFO, rüzgar güllerini evlerin çatısına kuracak. Bir evin ısıtılmasında da kullanılacak sıcak su ihtiyacını karşılamayı hedefleyen uygulama, 3 yılda kendini amorti edecek
Işınla ısıtma sistemi İnfrared'in Türkiye'deki öncülerinden UFO, bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Prototip çalışması tamamlanan yeni projeye göre dağlarda, tepelerde gördüğümüz rüzgar gülleri evlerin, apartmanların çatılarına kurulacak. UFO Yönetim Kurulu Başkanvekili Abdullah Yeşil, çatılardaki güneş kollektörlerinin yerini alacak projeyle rüzgar enerjisinden ısı üreteceklerini açıkladı.
Endüstriyel rüzgar gülleri yerine çatılara monte edilebilecek mikro uygulamalar geliştirdiklerini anlatan Abdullah Yeşil, Moskova ve Ukrayna gibi güneşi yeterince görmeyen ülkelerde de pazar araştırması yaparak sonuçlandırdıkları proje hakkında şunları söyledi: “Kışın çatılardaki güneş kollektörleri çalışmaz, yazın çalışır. Yazın da sıcak suya daha az ihtiyaç olur. Biz bunu rüzgara çevirerek, her aile ve müstakil ev için olabilecek birimlere çeviriyoruz. Apartmana da, müstakil eve de uygulanabilir. Bir ailenin ısınma ihtiyacını giderebilecek küçük, piramit şeklinde kanat yapısı olan ve ses çıkarmayan bir rüzgar gülüyle evin sıcak suyunun temin edilmesini planlıyoruz.”
“Bizim projemizin çalışması 5 KW civarında olacak” diyen Abdullah Yeşil, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Araştırmalarmızda dünyada da böyle bir şeyle henüz karşılaşmadık. Bizim hedefimiz, 3 yılda sağladığı avantajla kuruluş maliyetini amorti ettirmek. Bu durum, müşterinin alabilme arzusunu yükseltiyor. Şu anda güneş enerjisiyle ilgili solar sistemler, 7-8 yılda kendini amorti edebiliyor.”
Selimpaşa ve Çanakkale'de kurdukları seralarıın sıcak su ve ısıtma ihtiyacını sözkonusu teknoloji ile karşıladıklarını ifade eden Abdullah Yeşil, “Çünkü seraların ısıtılması çok pahalı. Maliyetlerimizi daha nasıl düşürebiliriz diye çalışırken bunu geliştirdik. Testleri sürüyor, farklı modelleri üzerinde çalışıyoruz. Sanıyorum 2 yıl içinde bunun seri üretimini yaparız” dedi.
UFO Yönetim Kurulu Başkanvekili Abdullah Yeşil, bir yandan yeni teknolojiler geliştirirken diğer yandan da mevcut UFO ısıtıcı teknolojisini daha ileriye götürmeye çalıştıklarını söyledi. Şu anda 2 yıl olan UFO ısıtıcılardaki garanti süresini 10 yıla çıkaracak karbon flament teknolojisini hayata geçirmek üzere olduklarını anlatan Abdullah Yeşil, şöyle devam etti: “Sanayide 24 saat çalışan makinelerde flamentler var. Bunlar bin-2 bin dolarlık flamentler. Biz bu sistemi oraya uygulayacağız. Diğerleri 1 yıl bile gitmiyorken biz 10 yıl garanti vereceğiz. Önümüzdeki yıl ürünlerize de takacağız. Mevcutlarda en fazla 6-7 yıl bir ömrü var. Ürünün ömrünü de onlar belirliyor. Biz karbon ısıtıcıyla birlikte gerek endüstriyel gerekse alan ısıtmasında 10 kat uzun ömür vereceğiz.”
“Biz bir problemle karşılaşınca önce onun dünyada bir çözümünün olup olmadığına bakıyoruz. Yokse biz kendimiz geliştiriyoruz” diyen Abdullah Yeşil, yeni endüstriyel soğutma teknolojisinin de böyle bir sonuç olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Şu anda kendi seramızda kullanıyoruz. Endüstriyel anlamda bizimki gibi teknolojik soğutulan bir sera yoktur. İtalyan ve İspanyol firmalarla fuarda karşılaştık, inanmadılar gelip yerinde gördüler. Yurtdışında doku kültürüyle fidan üretenler, gazlı sistemlerle seralarını soğutuyorlar. Bunun gerek kuruluş, gerekse işletme maliyeti çok şüksek olduğu için biz ucuza satabiliyoruz. Şu anda bizim fiyatlar, Avrupa'dakinin yarı fiyatına, bizde yüzde 100 para kazanıyoruz.”






