|

Şehitlerin izinde

Sarıkamış Harekatı’da şehit düşen 90 bin askerimiz Kars’ta anıldı. Çeşitli şehirlerden gelip Kızılçubuk Zirvesi’nde toplanan vatandaşlar, tekbir ve salavatlar getirdikten sonra karlı ve soğuk havada ellerinde Türk bayraklarıyla 4,5 kilometre yürüdü. Sarıkamış şehitleri için Türkiye’nin dört bir yanında da anma etkinlikleri düzenlendi.

Yeni Şafak
04:00 - 7/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:28 - 7/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Sarıkamış’ta yapılması planlanan SOLOTÜRK gösterisi, Erzurum Hava Meydan Komutanlığındaki yoğun kar yağışı ve sisten dolayı uçaklar kalkamadığı için iptal edildi.
Sarıkamış’ta yapılması planlanan SOLOTÜRK gösterisi, Erzurum Hava Meydan Komutanlığındaki yoğun kar yağışı ve sisten dolayı uçaklar kalkamadığı için iptal edildi.

Sarıkamış şehitleri, Türkiye’nin dört bir yanında dualarla anıldı. Harekatın 104. yılında 7'den 70'e onbinlerce kişi Kars'a akın etti. Kızılçubuk Zirvesi'nde toplanan vatandaşlar “Asım’ın Nesli asrın yürüyüşünde” sloganıyla şehitliğe yürüdü. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından şehitler için saygı atışı yapıldı.

Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı çerçevesinde Türkiye'nin dört bir yanında anma etkinlikleri düzenlendi. Birçok il ve yurt dışından 7'den 70'e onbinlerce kişi “Asım'ın Nesli asrın yürüyüşünde” sloganıyla “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” etkinliğine katılmak için Kars'a akın etti.
Birinci Dünya Savaşı'nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı harekatta şehit düşen 90 bin askeri anma etkinliklerine, soğuk hava ve kar yağışına rağmen vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.


ONBİNLER KIZILÇUBUK'TA

Kars’a gelen vatandaşlar, Türk Bayraklarıyla harekat sırasında yoğun çatışmaların yaşandığı, birçok askerin çatışmada ya da donarak şehit düştüğü Sarıkamış ilçesinin Soğanlı ve Allahuekber dağları arasındaki Kızılçubuk Zirvesi'nde toplandı.
Kur'an-ı Kerim okunup tekbir ve salavatlar getirilmesinin ardından şehitler için dua edildi. Daha sonra soğuk hava ve kar yağışı altında Ay-Yıldızlı Tören Alanı'na doğru yürüyüşe geçildi.
Yürüyüş güzergahında jandarma ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alındı.

4,5 KM'LİK YÜRÜYÜŞ

Katılımcılar, 4,5 kilometrelik yürüyüşün ardından ulaştıkları Yukarı Sarıkamış Şehitliği’nde, Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası dualar etti. Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından şehitler için saygı atışı yapılan programda, bir subay Sarıkamış Harekatı'nın tarihini anlattı.
Anma etkinliğinden sonra Türk Kızılayı tarafından katılımcılara yemek ikram edildi. Yürüyüşe, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

İyi ki geldim

  • Etkinliğe katılan 65 yaşındaki Nazime Toptaş, “İstanbul'dan geldim. Şehitler için yaşıyoruz, şehitler için öleceğiz, onlar için buradayım. İyi ki geldim, dualarımız onlarla” dedi. Türk Bayraklarıyla yürüyen vatandaşlar, güzergah boyunca güvenlik önlemi alan jandarma ve polis ekipleriyle hatıra fotoğrafları çektirdi.

81 ilde dualarla anıldı

Sarıkamış şehitleri için Türkiye'nin dört bir yanında anma etkinlikleri düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikler dualarla son buldu. Trabzon’un Şalpazarı ilçesi Sis Dağı eteklerindeki yürüyüşe 3 bine yakın kişi katıldı.


Kolay millet olmadık

Etkinliğe katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da tören alanında birer konuşma yaptı. Bakan Varank, “Sarıkamış, bu toprakları vatan kılan tarihi dönüm noktalarından birisidir. Buradaki kahramanlık destanı ortadadır. Bugün dahi Sarıkamış ruhuyla mücadele ediyoruz. 15 Temmuz’da, Fırat Kalkanı’nda, Zeytin Dalı’nda da o ruhla mücadele ettik. Allah bir daha Sarıkamış gibi zor mücadeleyi bizlere, çocuklarımıza yaşatmasın. Gençlerden beklentimiz, şehitlerimizin mücadelesini daha da yukarılara taşımasıdır. Bilimde, sanayide, kültürde, sanatta ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin ötesine ulaştırmanızdır” dedi.

ALLAH BİZİ ECDADIMIZA MAHCUP ETMESİN

Şehitlerin bıraktığı emaneti bilen bir millet olduklarını söyleyen İçişleri Bakanı Soylu da şöyle konuştu: “Biz kolay millet olmadık, büyük bir millet olduk. Dinimiz, inancımız, geleneğimiz, göreneğimizle Çanakkale’mizle, Kut’ül Amaremiz, 15 Temmuzumuz ile, ezan okunurken her birimiz Kabe-i Muazzama’ya doğru saf tutarak büyük bir millet olduk. Sadece 780 bin km2’den oluşan ülkesini ve sorumluluğunu bilen bir millet değil, tüm dünyaya haksızlığı haykıran bir millet olduk. Allah bizi ecdadımıza, tarihimize, bize bırakılan büyük medeniyetimize mahcup etmesin.
Çok çalışıp çok güçlü, kudretli, özgür ve hür olup, bütün dünyaya bu medeniyeti anlatmak ve aktarmak bizim sorumluluğumuzdur.

ÇOK ÇALIŞMAK BOYNUMUZUN BORCU

“Sarıkamış şehitleri listesine baktığımızda millet olarak en büyük zenginliğimizin birlik şuuru olduğunu görüyoruz” diyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise şunları söyledi:

İzmir’den Van’a, Hakkari’den Trabzon’a, Diyarbakır’dan Rize’ye vatanın her köşesinden akın eden Mehmetler burada yatıyor. Bu birlik beraberlik sarsılmadan devam edecektir. Kimsenin gücü nifak tohumlarını yeşertmeye yetmeyecektir. Aziz şehitlerimizi, emanet ettikleri şuura sahip çıkarak yad edeceğiz. Onların bıraktığı bayrağı hakkıyla taşımak her birimizin en mukaddes vazifesidir. Gereğinde bu vatan için ecdadımız gibi canımızı vermek kadar, bu ülkeyi geleceğe taşımak için var gücümüzle gece gündüz çalışmak da boynumuzun borcudur.


#Sarıkamış Harekatı
#Kars
#Türkiye
5 yıl önce