|

Türkofobiye karşı Arf ödülü

Almanya’da Türk üniversite öğrencileri tarafından kurulan “Türk-Alman Akademisyenler Birliği Göttingen”, Türkofobiye karşı mücadele edenlere Cahit Arf Ödülü verecek. Birliğin Başkanı Cenk Sancak kuruluş amaçlarını, “Temel amacımız artan yabancı düşmanlığına karşı yapıcı çalışmalar yapmak” şeklinde açıkladı.

Yasemin Asan
10:55 - 17/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:00 - 17/09/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Cenk Sancak
Cenk Sancak

Almanya Göttingen'de okuyan üniversite öğrencileri tarafından "Türk-Alman Akademisyenler Birliği Göttingen"(D-TAB Göttingen) adı altında yeni bir üniversite derneği kuruldu. Göttingen Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve Türkoloji öğrencisi olan D-TAB (Deutsch Türkischer Akademikerbund) Başkanı Cenk Sancak, kuruluş amaçlarını ve projelerini Yeni Şafak’a anlattı.

GENÇLER KÜLTÜR ELÇİSİ

Almanya’da artan camii saldırılarından sonra örgütlenme kararı aldıklarını söyleyen Sancak, "Öncelikli hedef kitlemiz Almanlardır. Bu bağlamda Almanlara yönelik kültür elçiliği yapmak istiyoruz" dedi. Almanya’da Türkler ve İslamiyet gibi konuların üzerinden yürütülen olumsuz tartışmalar yüzünden yabancı düşmanlığı, Türkofobi ve İslamofobinin ivme kazandığını belirten Sancak, "Temel amacımız gerilemekte olan Türk-Alman ilişkilerine ve artan yabancı düşmanlığına karşı yapıcı çalışmalar gerçekleştirmektir” diye konuştu.

TÜRKLERİ TANIMIYORLAR

Türklerin 50 yılı aşkın bir süre Almanya’da yaşadığı ve çalıştığı halde Almanların tam anlamıyla Türkleri tanımadığını vurgulayan Sancak, “Maalesef Almanların Türklere ve kültürlerine karşı garip bir ilgisizliği var. Almanlar ne yazık ki kültürümüz ve dinimiz ile alakalı en asgari bilgileri bile bilmiyor. Medyada yer alan olumsuz haberlerle bu ilgisizliğin yanında olumsuz düşüncelerin hızla filizlenmesine neden oluyor” dedi.

İSMİNİ YAŞATACAĞIZ

Ünlü Matematikçi Cahit Arf’in 1938 yılında Göttingen Üniversitesi’nde doktora yaptığını hatırlatan Sancak, "Önümüzdeki dönemde Cahit Arf ismini yaşatmak adına Türk-Alman ilişkilerine katkı sağlayan insanlara Cahit Arf Ödüllerini vermeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATIYORLAR

Türk gençlerin Almanya’ya büyük katkılar sağladığını ifade eden Sancak, "Türkler Almanya’da geçmişte vasıfsız işlerde çalışıyorken, günümüzde sanat, spor ve siyaset gibi alanlarda da giderek artan bir başarı ortaya koyduklarını görüyoruz. Feridun Zaimoğlu, Nazan Eckes ve Mesut Özil gibi isimler bu alanlarda öne çıkıyor” dedi.


Matematik dehası

  • Cahit Arif, 1910-1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü matematikçimiz. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılımasında ortaya çıkan ve kendi adıyla anılan “Arf Sabiti“, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimleri bularak, matematik ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu. Alman matematikçi Helmut Hesse ile birlikte, Hesse-Arf Kuramı’nı geliştirdi. Yüksek öğrenimini Fransa’da Ecole Normale Superieure’de 1932’de tamamladı. Doktorasını yapmak için Almanya’ya gitti. 1938 yılında Göttingen Üniversitesi’nde doktorasını bitirdi. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ilk bilim kurulu başkanı oldu.
#TÜBİTAK
#Türkofobi
#Cahit Arif
#Arf ödülü
6 yıl önce