|

Üniversiteler artık askerlikten kaçış kapısı olamayacak

Tek tip askerlikle birlikte artık gençlerin yıllarca üniversiteye kayıt olarak askerlikten kaçma yolu kapanmış olacak. Yeni düzenleme ile dört yıllık fakülte bitiren bir genç ile ilkokul öğretim mezunu vatan görevini aynı sürede yapacak.

Yeni Şafak
10:51 - 3/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 11:00 - 3/11/2018 Cumartesi
Diğer
Askerlerin yemin töreni
Askerlerin yemin töreni

Yeni sistemle birlikte kısa ve uzun dönem askerlik ayrımı kalkarak tek tip askerlik gelecek. Profesyonel orduya geçişin önemli adımlarından biri olan bu düzenleme, askerlikten kaçış için adeta bir sığınak olarak görülen üniversitelerde de büyük bir değişime yol açacak.

Gençlerin birçoğu yıllardır askerlikten kaçıyordu. Kısa dönem yapmak için üniversiteye kaydoluyor, tecil için de yüksek lisansa başvuruyordu. Hatta Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinin dört yıllık bölümlerine kaydolan erkek öğrencilerin büyük çoğunluğu, askerliği ertelemek isteyenlerden oluşuyordu. Yeni düzenleme ile dört yıllık fakülte bitiren bir genç ile ilkokulöğretim mezunu vatan görevini aynı sürede yapacak.

EĞİTİMDE DE DÖNÜŞÜMÜ ETKİLEYECEK

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; Eğiticimlere göre bu yenilikler eğitimde dönüşümün de habercisi... Çünkü bekleme süresi ortadan kalkacağı için gençler, bir an önce hayata atılmanın derdine düşecekler. Dört yıl bekleyip 'işsizler ordusu'na katılmak yerine erkenden mesleğe atılacaklar. Meslek liseleri daha da canlanacak. Açık öğretimler elekten geçecek. Gençler, askerliği parayla ertelemek yerine kendi işlerine kafa yoracak.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Muhammet Kurulay'a göre gençler uzun vadeli planlarını daha kolay yapacak. Kurulay şunları söylüyor:

Askerlikte herkesi aynı şartlarda değerlendirmek günümüz şartlarına uygun. Üniversite okumak ayrıcalıklı olmaktan çıktı. Bu durumda sadece askere gitmemek için okula kayıt olup zaman ve maddi kayba yol açıyordu.

Bunun da önüne geçildi. Askerliğini bir şekilde ertelemek isteyenler artık okulu mazeret gösteremeyecek. Gençler uzun vadeli planlarını daha kolay yapacak. Bu ülkenin gelişimi ve ekonomisine oldukça önemli katkı sağlayacak. Beklenen değişikliğin, çağı takip eden ve gereklerini yerine getirmeye çalışan bir yönü var

TECİLCİLER EĞİTİMİN KALİTESİNİ DE BOZUYOR

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Anık, askerlikten kaçmak için üniversite okuyanların eğitimin kalitesini bozduğunu söyledi. Anık şöyle dedi: Eğitim sürecinin, askerlik görevinin yerine getirilmesinde geciktirici veya erteleyici bir rolünün olması, ilk bakışta gençlerimize çok büyük bir avantaj sağlıyor gibi görünmektedir. Ancak gerçekte böyle değildir. Askerliği ertelemek ya da tecil etmek amacıyla eğitim sürecinin araçsallaştırması, eğitimin kalitesi ve işleyişini bozmaktadır. Askerliği tecil amacıyla üniversitelere kayıt yaptırılması ve bilhassa lisansüstü eğitiminin bu amaca yönelik olarak tercih edilmesi, eğitimden beklenen başarıyı doğrudan olumsuz etkilemektedir. Öncelikle, askerliği tecil niyetiyle eğitimi kullanmak isteyen öğrenciler, derslere devam etmez, sınıfta kalır, eğitim sürecine ne kadar çok uzatırsa, amacına o kadar fazla nail olacağını düşünmektedir. İkincisi, bazı vakıf üniversitelerinin devam ve eğitimin kalitesi konusunda esneklikler sağlayarak, daha fazla sayıda öğrenci elde etmeye çabalamaları, askerliğin eğitim ve eğitimin askerlik amaçlarıyla araçsallaştırılarak meşrulaştırılmasına neden olmaktadır.

Kuşkusuz ki, derslere devam ederek kaliteli eğitim almak isteyen öğrencilerle, eğitim kalitesinden taviz vermek istemeyen eğitim kurumları açısından, bu meşrulaştırma, ciddi bir risk teşkil eder hale gelmiştir. Bu sebeple askerlik süreci ve süresini, eğitimin etkilemesinin önlenmesi oldukça faydalı bir düzenleme olacaktır. Ancak kendi başına yeterli değildir. Zorunlu eğitimi bitiren genç insanlarımız, meslek okulları veya meslek yüksekokulları marifetiyle, çok hızlı bir biçimde meslek sahibi yapılmalıdır.



#bedelli askerlik
#tecil
#üniversite
#tek tip askerlik
5 yıl önce