|

YÖK Atlası’yla adaylara kolaylık

YÖK, üniversite tercihlerinde kolaylık sağlaması için öğrencilere, Yükseköğretim Program Atlası hazırladı. Cep telefonlarıyla bile erişebilecekleri bu program, adayların hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğine ilişkin bilgilerin yanı sıra birçok istatistik sunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2016 Cuma
Güncelleme: 00:20 - 11/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) hazırladığı, Yükseköğretim Program Atlası ile üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda öğrenciler, sanal ortamda, cep telefonuyla bile erişebilecekleri güvenilir bilgi kaynağına, sanal rehbere kavuştu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, düzenlenen “Yükseköğretim Program Atlası” uygulamasının tanıtım toplantısına katılarak hazırladıkları bu program hakkında bilgi verdi. Buna göre programda şu özellikler yer alıyor:



HANGİ BÖLÜM KAÇ NET?


YGS-LYS Net Sihirbazı modülünde adayların en çok merak ettikleri konulardan “hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiği”ne ilişkin bilgiler bulunuyor. 2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan lisans-ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS veya LYS testlerinde yaptıkları net ortalamaları da modülde yer alıyor. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerler kullanıldı.



ADAYLAR YGS'DEN SONRA DURUMLARINI BİLECEK


ÖSYM bu sene sınav sorularının tamamını kamuoyuyla paylaşacağı için adaylar YGS'den hemen sonra kaç net yaptıklarını az bir yanılma payı ile bilebilecek. Adaylar, “Net Sihirbazı”nda, yerleşmek istedikleri programlara ortalamada kaç net ile girileceğini görerek, hedeflerini gözden geçirebilecek ve LYS'ye kadar ders programlarını belirleyebilecek.



ÜÇ AYRI MODÜLDEN OLUŞUYOR


Yükseköğretim Program Atlası, YÖK Lisans Atlası, YÖK Önlisans Atlası, YGS-LYS Net Sihirbazı olmak üzere üç modülden meydana geliyor. YÖK Lisans Atlası modülü, 2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan devlet ve vakıf üniversitelerindeki 9 bin 556 lisans programını ve yerleşen 471 bin 771 adayın verisini, YÖK Önlisans Atlası modülü ise devlet ile vakıf üniversitelerindeki 10 bin 434 önlisans programı ve 499 bin 440 yerleşen verisini kapsıyor. Modüllerde, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen sayılarından ülke genelinde tercih edilme ve yerleşme koşulları gibi birçok istatistik yer alıyor. “yokatlas.yok.gov.tr” adresine giren kullanıcılar, üniversite ve program seçtikten sonra o programla ilgili bilgilere kolaylıkla erişebilecek.



Mezunlarhangi alanda çalışıyor?


Saraç, YÖK Program Atlası'nın sadece üniversite adayları ve veliler değil, eğitimciler, rehber öğretmenler, eğitim yöneticileri, yükseköğretim seviyesinde akademisyen, araştırmacı ve yöneticiler ve hatta bu konuda bilimsel çalışma yapmak isteyen kişiler ile bakanlıklar ve devlet kurumlarına da fayda sağlayacağını söyledi. KPSS ve TUS'a giren mezunların merkezi sınavlardaki başarılarını da açıklamak istediklerini söyleyen Saraç, SGK ile imzaladıkları protokolle de mezunların hangi alanlarda çalıştıkları bilgisine de ulaşabileceklerini aktardı. Yüzde yüz mobil uyumlu geliştirilen programa bilgisayar, tablet ya da cep telefonlarından ulaşılacak.


#Yüksek Öğretim Kurulu
#Program Atlası
#YÖK Lisans Atlası
#YÖK Önlisans Atlası
#YGS-LYS Net Sihirbazı
8 yıl önce