|

Pıhtı atması nedir, belirtileri nelerdir? Pıhtı atması nasıl önlenir?

Kadir İnanır, beynine pıhtı atması sonucu apar topar hastaneye kaldırıldı ve yoğun bakıma alındı. Bu gelişmenin ardından ise vatandaşlar pıhtı atmasının ne olduğunu ve belirtilerinin neler olduğunu merak ediyor. Bizler de sizler için pıhtı atması nedir ve belirtileri nelerdir bunları araştırdık.

Yeni Şafak
09:13 - 12/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:18 - 12/02/2018 Pazartesi
Diğer
Pıhtı atması nedir ve nasıl geçer?
Pıhtı atması nedir ve nasıl geçer?

Dün akşam saatlerinde yoğun bakıma alınan Kadir İnanır’ın beynine pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. 69 yaşındaki ünlü oyuncu ise sevenlerini korkuttu. Tedavisi devam eden Kadir İnanır için hastaneden ise henüz bir resmi açıklama geldi. Peki pıhtı atması nedir ve belirtileri nelerdir? Pıhtı atması nasıl önlenir? Bu soruların cevaplarını sizler için hazırladık.

Pıhtı atması nedir?

Pıhtı Atması Belirtileri: Pıhtı atması sorunu damarları tıkamış olan pıhtının damarlardan ayrılarak kan dolaşımına karışmasıdır. Bu hastalıkta hasta felç geçirebilir ya da daha da ileri bir boyutta bir etkiye maruz kalarak yaşamını yitirebilir. Pıhtı atma sorunu aniden gelişebileceği gibi zamanla da etki gösterebilir.

Beyin, kalp ve böbreklere giden damarlarda meydana gelen pıhtı atması hayati risk taşır. Bu pıhtı vücudun her noktasında gerçekleşebilir. Kan dolaşım yolu ile de bir organa sıçrayabilir. Vücutta ki tüm işlemler beyin sayesinde koordine edilmektedir. Beyinde ki sinirler sayesinde insan vücudu sinirlerini kontrol eder. Beyinde pıhtı sıçraması sorunu bu sinir hücrelerinin zarar görmesine ve haliyle kişinin koordinasyon sistemine zarar vermektedir. Beyin yapısında binlerce damar kanalı bulunmaktadır. Bu damarlar yolu ile beyne ulaşan pıhtı bölgesel olarak zarara yol açacaktır.

Pıhtı atması riskini azaltmak mümkün

Pıhtı atma riskinden korunmak için basit ama etkili önlemler almak mümkün. Sağlıklı beslenmek ve aşırı kilolardan kurtulmak alınabilecek ilk önlemler arasında yer almaktadır. Bunun yanında;

Gün içinde bol su tüketilmelidir.

Alkol ve kafein alımına dikkat edilmelidir.

Özellikle uzun uçak seyahatlerine özel önlemler alınmalıdır. Uyku hapı kullanmayarak uçak içerisinde otururken bile bacak egzersizleri ve kısa yürüyüşlerle hareket kısıtlılığının önlenmesi hayati önem taşımaktadır.

Gebelik ve hormonal tedavi gerektiren durumlarda bilinçli yaklaşılarak doktor kontrollerinin aksatılmaması gerekir.

Yatak istirahatlerinde pıhtı oluşumunu engellemek için hareket edilmelidir.

Gerektiğinde yaşam tarzında değişiklikler yapılmalıdır.

Doktorun tavsiyesine uygun olan basınçta varis çoraplarının toplardamarlardaki kan akımı üzerinde faydası olmaktadır.

Bacaklarda varislere yatkınlık var ise, doktor takibi ile varisler tedavi ettirilmelidir.

PIHTI ATMASI NASIL ANLAŞILIR?

Pıhtı atması beyinde meydana gelmiş ise kişinin konuşma merkezine giden pıhtı konuşmaya engel oluşturacaktır. Bunun dışında görme ya da duyma sinirlerine giden bir damar da meydana gelmiş ise görme ya da duyma kaybına neden olacaktır. Beynin hangi noktasında pıhtı atımı meydana gelmiş ise o bölgenin işlevine zarar verecektir. Bunun dışında kalbe giden bir damar da bu problem yaşanır ise kalp krizine neden olabilir. CT taraması ve manyetik Rezonans kullanımı ile bu sorun fark edilebilir. MR çekimi ile hangi bölgede sorun yaşandığı tespit edilerek sorunun boyutu anlaşılabilir. Yapılacak bir takım testler sayesinde de bu belirtiler ışığında nasıl bir tedavi süreci izlenmesi gerektiğine karar verilebilir. Pıhtı atması sorunu aniden gelişmiş ise belirtileri fark etmeden hasta fenalaşabilirken yavaş ilerleyen bir süreç bulunuyorsa halsizlik, yorgunluk, bölgesel sıkıntılar, tansiyon sorunu kendisini gösterecektir. Akciğerde nefes darlığı sorunu ve göğüs ağrısı kendisini gösterir.


PIHTI ATMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Pıhtı atması tedavisinde, pıhtının verdiği zarar, acil müdahale ile azaltılabilir. Pıhtı atması yaşayan kişiye müdahale geciktikçe hastanın vücudunda ki pıhtı büyür ve buna bağlı bölgede ki zararı da genişler. İlk olarak hastaya ilaç tedavisi uygulanır ve bu sayede pıhtı bölgede eritilmeye başlanır. Bu pıhtının eritilmesinde büyük oranla kan sıvılaştırıcı ilaçlar kullanılır. Gecikilmiş bir pıhtı atma vakasında ilaç çözüm getirmeyebilir. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale yapılması söz konusudur. Öncelikle denenecek yöntem hastanın damar yolundan pıhtı temizlenmeye çalışılır.

Eğer bu müdahale çözüm getirmez ise açık ameliyat söz konusudur. Bundan sonra ki süreçte hastanın bir süre hastanede gözlem altında tutulması gerekir. Hasta eve geçtikten sonra kendisini çok yormamalıdır. Alkol ve sigara tüketmemelidir. Bunun dışında kendisini yormadan düzenli egzersizler yapmalıdır.

#Pıhtı atması
#Pıhtı atması nedir?
#Pıhtı atması nasıl geçer
6 yıl önce