
Önerilerimiz bir bir hayata geçiyor. Biz kamunun tamamına yapılsın demiştik ancak, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları özelinde gerçekleşti. Ancak, önerimizin yıllar sonra gerçekleşmesinin buruk sevincini yaşıyoruz.
31 Temmuz 2011 tarihinde bu köşede; ''Bakanlar Kurulu''nun Bu Kadar Anlamsız İşlere Ayıracak Vakti Olmamalı'' başlığını atmış ve şu önerilerde bulunmuştuk.
''Bu yazımızda; Sayın Başbakan''ın oligarşik bürokrasi dediği şeye güzel bir örnek vereceğiz ve Bakanlar Kurulu''nun nelerle uğraştığına hep birlikte şahit olacağız.
Her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile birçok kamu kurumunun kadro değişikliklerinin Resmi Gazete''de yayımlandığını görürüz. Bu değişikliklerden bir tanesi de dolu kadro değişikliğidir. Dolu kadro değişikliği Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14''üncü maddesine göre kurum ve kuruluşlara verilmiş bulunan serbest kadrolardan dolu olanlar hiyerarşik yapıyı bozmamak kaydıyla bu yönetmeliğin usule ait hükümlerine uygun olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik derecelerden aynı sınıf ve unvanlı kadrolarla değiştirilebilmektedir.
Bu durumun anlamlı bir düzenleme olduğunu işten anlayan hiçbir kimse kendine izah edemez. O zaman nasıl bir düzenleme ile bu anlamsız işlerden kurtulabiliriz? Özelleştirilen kurumların personel nakli için ihdas edilen kadrolar gibi Bakanlar Kurulu Kararı ile kadro ihdas edilirse yani kurumların kadroları değiştirilirse bu anlamsız işten kurtulunur ve kamu kurumları da her yıl ciddi bir iş yükünden kurtulur. Yani şef kadroları için ihdas edilecek kadro Şef 3-12, VHKİ kadroları için VHKİ 3-12, Memur Kadroları için 5-12 şeklinde kadro ihdas edilirse bu anlamsız işten kurtulurlar. Ümit ederiz ki bu yazımız Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı için bir anlam ifade eder ve Bakanlar Kurulu''nu bu anlamsız işten kurtarır. Ümitliyiz.''
Bu köşede buna benzer onlarca yazı kaleme almıştık. İşte yıllardır ısrarla üzerinde durduğumuz konu kısmen Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü''ne ait ''Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri (SH) Sınıfı''na ait kadrolardan bazıları için çözüldü. Demek ki istenilince sorun çözülebiliyormuş. Halbuki bu köşede yer verdiğimiz yazılara küçük bir göz atılsaydı kamunun tamamında yaşanan bu anlamsızlıklar çok basitçe görülebilirdi ve kısmen çözme yerine köklü bir çözüm getirilirdi.
657''de ve 190 sayılı KHK''da yapılan değişikliklerin anlamı
Sağlıkta kamu özel işbirliğini düzenleyen ve 9 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete''de yayımlanan 6428 sayılı Sağlık Bakanlığı''nca Kamu Özel İş Birliği Modeli İle Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''da yer alan 6 madde ile memurları ilgilendiren konularda önemli değişiklikler yapılmıştır.
Bu kanunun 18''inci maddesine göre; torba kadro veya asansör kadro olarak bilinen 657 sayılı Kanun''un 68/B maddesinden yararlanamayan Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı''nın yanına bir de Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeli eklenmiştir. Bu çerçevede 10 yıllık hizmeti olan bir doktorun veya hemşirenin 1''inci dereceli kadroya atanma imkânı kalmamıştır. Yapılan bu düzenlemenin SH sınıfında yer alan personel açısından ciddi bir olumsuzluk olduğunu düşünüyoruz.
Ayrıca, bu kanunun 19''uncu maddesi ile daha önce yapılan atamalar nedeniyle kazanılmış haklar da korunmuştur.
Bu kanunun 20''nci maddesiyle bazı kadrolara yapılacak açıktan atamalar Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu''nda yer alan sınırlamaların dışına çıkarılmıştır.
Bunlar ise;
1- 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu''nun ek 1''inci ve ek 6''ncı maddeleri uyarınca yapılacak atamalar, yani uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman, tabip, diş tabibi ve eczacı kadro ve pozisyonlarına yapılacak açıktan atamalar kapsam dışına çıkarılmıştır. Ancak, bu kadrolara yapılacak açıktan atamalar zaten kapsam dışındaydı. Yapılan düzenleme sadece 3359 sayılı Kanun''da olan hükümleri 190 sayılı KHK''ya dercetmekten ibarettir.
2- Merkezî yönetim bütçe kanunu kapsamında yer alan genel ve özel bütçeli kamu idarelerinden; ilgili bakanlık ile bağlı kuruluşlarının ve aynı bakanlığa bağlı kuruluşların döner sermaye kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere kendi aralarında yapacakları nakiller. Bu düzenlemeyle bütün bakanlıklar için önemli bir rahatlama getirilmiştir. Daha önce bu tür atamalar o kurumlara tahsis edilen atama sayılarından düşmekteydi.
Ancak, bu düzenleme geçici maddeyle 2013 için sadece Sağlık Bakanlığı''na tanınmıştır. Diğer bakanlıklar bu düzenlemeden 2013 yılından sonra yararlanabilecekler.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.