|
Dertli bir bürokratın kamuda tasarruf için çırpınışı ve bir öneri

Bir bürokratla yaptığım görüşmede “Kamuya ait ihtiyaç dışı ve ihtiyaç fazlası taşınır malların değerlendirilmesi” için neler yapılabileceğini müzakere ettik. Acaba kamu kurumlarının elinde bulunan ihtiyaç dışı işe yarar birçok araç ve gerecin hurdaya ayrılmadan başka bir kuruma tahsisi için neler yapılabilir diye kafa yorduk. Nitekim birçok kamu kurumunda ihtiyaç dışı taşınır bulunmasına rağmen bazı kurumlar bu imkanlara sahip olmadığı için çırpınmaktadır. Bu yazımızda konuyu açıklamaya çalışacak ve bir öneri sunacağız.


IKAMUDA IHTIYAÇ DIŞI TAŞINIRLAR NASIL DEĞERLENDIRILIYOR?

Kamuya ait İhtiyaç Dışı ve İhtiyaç Fazlası Taşınır Mallarının Değerlendirilmesi 31 Aralık 1972 tarihli ve 14408 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7/5472 Sayılı Kararname hükümlerine göre yapılmaktadır. Kararnameye göre; İhtiyaç fazlası olarak tespit edilen yedek parça ve malzemelerin kamu kurum ve kuruluşlarının bağlı olduğu kanun ve usullere göre değerlendirme imkanlarına bakılır. Değerlendirilemeyenlerin listeleri, makine parkı olan resmi dairelere gönderilerek ihtiyaçları olup olmadığı sorulur. İhtiyacı olan resmi dairelere 2490 sayılı Kanunun 66’ncı maddesi, İktisadi Devlet Teşekküllerine ise 792 sayılı karar gereğince satış yapılır. Resmi dairelerin almadıkları ve herhangi bir değerlendirme imkanı bulunmayan malzemeler HURDASAN A.Ş.’ye satış suretiyle devredilmekte ve devredilen taşınırlar da hurda işlevi görmektedir.


IİDARELERCE KARARNAME NASIL UYGULANIYOR?

İhtiyaç Dışı ve İhtiyaç Fazlası Taşınır Mallar yazı ile usulen birkaç kamu kuruluşuna bildirilmesini müteakip hurda mal vasfında Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş.’ye Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği fiyatlar üzerinden satış yapmak suretiyle değerlendiriliyor.


IÇÖZÜLMEK ISTENEN PROBLEM NEDIR?

İsraf, lojistik maliyetleri ve çevre etkisi dikkate alındığında öncelikle bu konunun farkına varılmalı ve ciddi bir analize tabi tutulmalıdır. Yapılacak küçük bir araştırma ile bu konuda çok büyük bir israf olduğu görülecektir.


IÇÖZÜM ÖNERISINDE NELER YER ALIYOR?

Sorun tespit edildikten sonra Kamu 2. El Platformu olarak adlandırdığımız bir platform yazılımının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kamu İkinci el Platformu, özü itibarıyla ihtiyaç fazlası ve ihtiyaç dışı taşınır mallar ile bu mallara yönelik taleplerin birebir eşleştirilmesine yönelik dijital bir platformdur.


IBU PLATFORMDA;

Kamu Kurumlarında ikinci el sorumlusunun belirlenmesi, İhtiyaç fazlası taşınırların Kamu İkinci El Platformuna girilmesi, Taşınır Mal Yönetmeliği ekinde yer alan Taşınır Kod Listesindeki kodlandırma sistemi göre İhtiyaç fazlası ve İhtiyaç dışı taşınır malların platforma bildirilmesi, Taleplerin alınması, Ölçülebilir mallarda kısmi taleplerde bulunulabilmesi, Taşınır malın verilmesinde talep tarihi önceliğine bakılması, Taşınır malın talep edene ulaştırılmasına ilişkin bedelin talep eden tarafından karşılanması, Ürünlerin teslimi, süreçleri izlenecektir. Bu süreçlerin sonunda, Kamu İkinci el platformunda yer aldığı tarihi müteakip 30 gün içinde talep edilmeyen taşınır mallar, bu sürenin bitimini müteakip Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. Geri Dönüşüm Müdürlüğünün dijital Platformuna hurda mal vasfında değerlendirilmesi gerekmektedir. Görüleceği üzere ihtiyaç sahipleri ile ihtiyaç fazlası olan kurumlar eşleştirilmeye çalışılmaktadır.


ISONUÇ VE ÖNERILER

Bu Platform sayesinde taşınır ihtiyacı olan kamu kurumları ile ihtiyaç dışı taşınırı olan kamu kurumlarının eşleştirilmesi sağlanmaya çalışılacaktır. Günün sonunda hurdaya ayrılmaması gereken birçok taşınır mal ihtiyaç sahibi kurumlarla buluşturulacak ve bu alanda yaşanan israf sonlandırılacaktır. Bu sayede kamunun ciddi bir tasarruf sağlayacağını düşünüyoruz.


IDAHA ÖNCE KİT’TE SÖZLEŞMELI ÇALIŞAN BIR PERSONEL AÇIKTAN MEMUR KADROSUNA ATANABILIR MI?

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü mülga Devlet Personel Başkanlığının fonksiyonunu üstlenerek belediyelerin sordukları sorulara hem cevap veriyor hem de görüşleri internet sayfasında yayımlıyor. Aşağıda yer verdiğimiz görüşte bu kapsamda olup kamu kurumlarına yol gösterecek niteliktedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92’nci maddesi kapsamında açıktan atanmak için başvurmayı düşünen ilgilinin halihazırda özelleştirme yoluyla devredilen bir şirkette çalışan bir kişi açıktan atanma yoluyla memur kadrosuna atanabilir mi? 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları” başlıklı 92’nci maddesinde, “İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71’inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler. 657 sayılı kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler...” hükmü yer almaktadır. Öte yandan, 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin istihdam şekillerini düzenleyen 3’üncü maddesinde, teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda hizmetlerin memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle gördürüleceği ve söz konusu sözleşmeli personelin ise teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel idare esasları dışında yürüttükleri hizmetlerinde bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hukuki esaslar çerçevesinde akdedilecek bir sözleşme ile çalıştırılan ve işçi statüsünde olmayan personel olduğu hüküm altına alınmıştır. Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde 399 sayılı HK kapsamında çalışırken özelleştirme uygulaması nedeniyle daha önce çalışmış olduğu birimde kalan ilgili personelin 657 sayılı Kanunun 92’nci maddesi kapsamında boş bulunan memur kadrosuna açıktan atanamayacaktır. Benzer bir şekilde halen KİT’lerde çalışan sözleşmeli personeller de kamu kurumlarının memur kadrosuna naklen veya açıktan atanamazlar.

#Ekonomi
#kamu
#taşınır mal
2 ay önce
Dertli bir bürokratın kamuda tasarruf için çırpınışı ve bir öneri
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî