|
Klas duruşlu tavır adamı: Nuri Pakdil

Nuri Pakdil, 1934 yılında Kahramanmaraş’ın Yörükselim Mahallesinde dünyaya geldi. Sahih olmadığını düşündüğü resmi doğum tarihi kaydını “Güzel İstanbul’umuzun Müslüman olduğu günü doğum günüm sayıyorum” diyerek 29 Mayıs olarak değiştirdi. Dedesi, Cami-i Kebir Medresesi müderrislerindendi. Babası manifaturacılıkla geçimini sağlayan Mehmet Emin Ziyai Efendi, annesi Tefsirzadelerden Hatice Vecihe Hanımdı. İlk tahsilini ailesindeki hocalardan aldı. Kendi tabiriyle çocukluğu “Allah” demenin bile yasak olduğu bir dönemde geçtiğinden ‘ödünsüz Müslüman’ olarak tanımladığı anne babasının yeni kurulan devletin okullarına duyduğu güvensizlik ve kaygı nedeniyle ilkokula da ortaokula da 3 yıl geç başladı. Özellikle dayısının teşvikleriyle Maraş Lisesine devam etti. Burada birkaç arkadaşıyla birlikte ‘Hamle’ edebiyat dergisini çıkarttı ve derginin etkisi İstanbul ve Ankara’da gibi şehirlerde yankı buldu.

Yedi Güzel Adam’ın ‘Tavır Adamı’ olarak ün salan Nuri Pakdil, Maraş Lisesi’nde birlikte okuduğu ve ilk yazı çalışmalarını birlikte yaptığı Yedi Güzel Adamın duruşu için şunları söylüyordu: “Bizim ideolojimiz ortaktı. Hepimiz sapına kadar İslam devrimcileriydik”. İstanbul sevgisi nedeniyle eğitimine İstanbul’da devam etmek istedi ve 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydoldu. Öğrencilik günlerinde maddi zorluklar nedeniyle bir yandan yazı çalışmalarını sürdürürken bir yandan da semt pazarlarında pazarcılık yaptı. Fakülteyi bitirdikten sonra avukatlık stajını başarıyla tamamlasa da hayatı boyunca avukatlık yapmadı. Bir süre maliye memurluğu, hukuk müşavirliği yapı ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı.

Sezai Karakoç’un Diriliş dergisinin yayınına ara vermesi üzerine 1969 yılında Edebiyat Dergisini çıkarmaya başlaması hayatının dönüm noktalarından biri oldu. Yedi Güzel Adam’ı (Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören) yeniden buluşturan dergi, büyük bir okul gibi hizmet etti. 1972 yılında Edebiyat Dergisi Yayınları kuruldu ve ilk olarak Nuri Pakdil’in Batı Notları yayınlandı. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1984 yılına dek 18’i Nuri Pakdil imzalı olmak üzere 45 kitap yayınladı. Aralık 1984 hem yayın evinin hem 15 yıl boyunca 157 sayı yayımlanan Edebiyat Dergisinin maddi zorluklar nedeniyle kapandığı yıl oldu.

“Okumadığın gün karanlıktasın” diyen Nuri Pakdil, Edebiyat dergisinin kapandığı 1984 yılından 1997 yılına dek sürecek on üç yıllık bir suskunluk devresine girdi ve okuma ve yazma çalışmalarını attırsa da bu süre içinde hiçbir eser yayınlamadı. Aynı zamanda bu süreç 7 yılı Zümrüt Palas’ta olmak üzere 11 yıl boyunca otelde yaşadığı günlerdi. Suskunluk günlerinin bittiğini 28 Şubat 1997 tarihinde kendi yayınevinden çıkardığı ve 33 şiirden oluşan “Sükût Suretinde” isimli kitabıyla ilan etti. ‘Otel Gören Defterler’ başlığıyla peş peşe yayınladığı 6 serilik kitap, otelde yaşadığı günlerin birikimi ve hatırasıydı.

Nuri Pakdil’in “Yayımlanmış 43 kitabımın hepsi puta tapıcılık sapkınlığına bir karşı koyuştur” diye özetlediği yazma serüveninde en önemli başlıklardan biri kuşkusuz Kudüs sevgisiydi. “Yüreğimin yarısı Mekke’dir, geri kalanı da Medine’dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır” diyen Kudüs Şairi, 81 yaşında TİKA tarafından düzenlenen program kapsamında Kudüs’ü ziyaret etti. Mescidi Aksa’da cuma namazı kıldı. Filistin’in Nablus kentinde yaptırılan ve Nuri Pakdil ismi verilen kız lisesinin açılışına katıldı.

Antikapitalist, antifaşist, antisiyonist, antiemperyalist ve antifiravunist bilinci son nefesine kadar savunan ve yazarak savunduğu İslâm uygarlığı için mücadele etmekten yılmayan Nuri Pakdil, üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi’nde 18 Ekim 2019 günü vefat etti. 85 yaşında vefat eden Pakdil’in cenazesi, Hacı Bayram Veli Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Taceddin Dergahına defnedildi.

Nuri Pakdil

#Nuri Pakdil
#Edebiyat
#Kültür
#Tarih
#Nuriye Çakmak Çelik
8 ay önce
Klas duruşlu tavır adamı: Nuri Pakdil
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu