|

Kriz görüşmenin deşifresi yayınlandı: Trump Biden'ın soruşturulmasını istemiş

ABD Adalet Bakanlığı, Trump için azil soruşturması başlatılana sebep olan telefon görüşmesinin deşifresini yayınladı. Dokümanlar, Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'den 2020 seçimlerindeki rakibi Biden hakkında soruşturma açılmasını istediğini ortaya koydu. Kamuoyunda günlerdir tartışılan bu iddia, ABD istihbaratından bir yetkilinin açıklamasıyla ortaya çıkmış ve Kongre Trump'ın azli için soruşturma başlattı.

17:21 - 25/09/2019 Çarşamba
Güncelleme: 22:32 - 25/09/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Adalet Bakanlığı
ABD Adalet Bakanlığı
ABD Adalet Bakanlığı, Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin deşifresini yayınladı. Kongre, Trump'ın Ukrayna liderinden siyasi yardım aldığı gerekçesiyle
'hakkında azil süreci'
başlatılmıştı.

Özet döküme göre Trump, temmuz ayında seçim zaferini kutlamak için aradığı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den, kendisinin 2020 ABD başkanlık seçimindeki Demokrat rakibi Joe Biden’ın faaliyetleriyle ilgili inceleme başlatmasını, bunun için Adalet Bakanı William Barr ile işbirliği yapmasını istemiş.

Öte yandan, ABD Adalet Bakanlığı ise Trump'ın yasaları ihlal etmediğini duyurdu.


İstihbarat yetkilisi nasıl şikayet etti?

ABD istihbarat servisleri baş müfettişi Michael Atkinson'a göre yapılan şikâyet, hükümetten bir yetkilinin
istihbarat birimleri dışarısından birilerinin gizli görüşmelerini başkalarına aktarması
üzerineydi.

Şikâyetin detayları ve içeriği gizli tutuluyor. Ancak ABD basınında yer alan haberler, söz konusu şikâyetin bir olaylar zincirine dayandığını aktarıyor. Bu olaylardan birisi 25 Temmuz 2019'da Trump ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy arasında gerçekleşen telefon görüşmesi.

Trump kendini savundu

ABD Başkanı, Zelenskiy ile görüşmesinde Joe Biden'ın gündeme geldiğini kabul etse de Trump'a göre yaşananlar yeni bir siyasi sabotaj girişimi.

Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, 25 Temmuz'da Zelenskiy'i seçim zaferinden ötürü tebrik etmek için bir görüşme yaptığını söyledi.

Trump, "
Joe Biden ve oğlu gibi bizim insanlarımızın zaten kötü durumda olan Ukrayna'daki yolsuzluk durumuna katkı sağlamalarını istemediğmizi söyledim
" dedi.
#Donald Trump
#ABD
#Ukrayna
#Joe Biden
#Telefon görüşmesi
5 yıl önce