|

Minneapolis’i yaktılar: Irkçı cinayet sonrası şehri savaş alanına çevirdiler

46 yaşındaki siyahi George Floyd’ın ırkçı polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösteriler Minneapolis’i savaş alanına çevirdi. Floyd’un ölümüne sebep olan polislerin cinayetle yargılanmasını talep eden göstericiler, birçok binayı ateşe verdi. Kentte yağma olayları da yaşanırken bir kişi hayatını kaybetti.

Haber Merkezi
01:00 - 29/05/2020 Cuma
Güncelleme: 23:58 - 28/05/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Protestocular şehri savaş alanına çevirdi.
Protestocular şehri savaş alanına çevirdi.

ABD’nin Minneapolis kentinde polis şiddeti yüzünden hayatını kaybeden siyahi George Floyd’un ölümünü protesto eden yüzlerce gösterici polisle çatıştı. Minneapolis Emniyet Müdürü John Elder çarşamba gecesi yaşanan çatışmalarda bir kişinin öldüğünü doğruladı. Dükkanının yağmalanmasına engel olmak isteyen bir kişinin protestoculardan birini vurduğu iddia edildi. Minneapolis’te, polis şiddeti sonrası yaşamını yitiren siyahi George Floyd’un hayatını kaybettiği yerin yakınında bulunan 3. bölge polis merkezinde akşam saatlerinde protesto gösterisi yapıldı. Göstericiler bölgede bulunan inşaat halindeki bir binayı ve araçları ateşe verdi. Göstericiler “Nefes alamıyorum”, “Katil ırkçı Ku Klux Klan polisleri” yazılı dövizler taşıdı.

PLASTİK MERMİYLE MÜDAHALE

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı ve birçok bölgeye giriş çıkışları kapattığı yerde bir araya gelen çoğunluğu siyahi göstericiler, Floyd’un ölümüne neden olan polislerin cinayetle yargılanması yönünde sloganlar attı. Bazı noktalarda göstericilerle yakın temasa giren polislerin göstericileri dağıtmak için yoğun şekilde göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı kameralara yansıdı.

MAĞAZALAR YAĞMALANDI

Olaylar devam ederken bazı göstericilerin bölgede bulunan bir mağazayı ateşe verdiği, bir başka mağazayı ise yağmaladığı ve polisin bu bölgeye ilave destek göndererek göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttığı belirtildi.

FLOYD’UN ÖLÜMÜ BİR SUÇ

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Minnesota eyaletinde polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyasi George Floyd’un ölümünün suç olduğunu söyledi. Yaşanan olayın kabul edilemez olduğunu kaydeden Pelosi, “Bu bir trajedi, bu bir suç. Kalbinizi parçalayan bir olay. Çok üzücü. Bunun karşılığında adalet olmalı” ifadelerini kullandı.

Polis şiddeti can alıyor

ABD’deki polislerin 2017 yılında 987 kişiyi silahla vurarak öldürdüğü raporlara yansımıştı. Washington Post gazetesinin, yerel resmi kaynaklardan derlediği istatistiklere dayandırdığı habere göre 2015-2017 döneminde yaklaşık 3 bin kişi ABD polisinin kurşunlarıyla hayatını kaybetti. İstatistiklere göre polis, 2015’te 995, 2016 yılında 963, 2017 yılında da 987 kişi vurarak öldürdü. Öte yandan ABD polisinin 2015’te 36, 2016 yılında 17, geçen yıl ise 19 silahsız siyahi erkeğin ölümüne neden olduğu kaydedildi.

Soruşturmayı hızlandırın talimatı


ABD Başkanı Donald Trump, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Adalet Bakanlığı’na, Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde George Floyd adlı siyahi vatandaşın gözaltı işlemi sırasında polis tarafından boğularak öldürülmesine ilişkin soruşturmayı hızlandırması için talimat verdiğini duyurdu. Yerel güvenlik birimlerinin soruşturmada yaptığı işten dolayı da memnun olduğunu vurgulayan Trump, “George’un ailesi ve arkadaşlarının acısını paylaşıyorum. Adalet yerini bulacaktır” dedi.

Nefes alamıyorum


  • 46 yaşındaki George Floyd, Salı akşamı, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı dakikalarca “Nefes alamıyorum” diye yalvarmıştı. Floyd’un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı. Olaya karışan dört polisin işine dün son verilirken, Minnesota Ceza Muhakemesi Bürosu ile Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) olayı incelemek için başlattığı iki ayrı soruşturma sürüyor.

#ABD
#George Floyd
#Minneapolis
#Irkçılık
#Cinayet
4 yıl önce