|

Çarşı pazarda erken bayram

Koronavirüste aşının yaygınlaşmasıyla normalleşme, tatil hareketliliğine bayram hazırlıkları eklenince çarşı pazar doldu taştı. İstanbul’da Eminönü, Kapalı Çarşı ve alışveriş merkezlerinde yoğunluk yaşandı. Sahil kentlerindeki oteller ise 9 günlük bayram tatiliyle birlikte daha fazla misafir ağırlamaya hazırlanıyor.

Haber Merkezi
00:00 - 14/07/2021 Çarşamba
Güncelleme: 23:23 - 13/07/2021 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Kovid-19 salgını nedeniyle geçen yazı kısıtlama kararlarının gölgesinde geçiren Türkiye, bu yıl aşılamanın yaygınlaşmasıyla rahat bir nefes aldı. 45 gün önce başlayan kademeli normalleşme iç talebi artırdı. Tatil ve bayram alışverişi peş peşe gelince çarşı pazarlar iyice hareketlendirdi. Müşterisine kavuşan esnaf, deyim yerindeyse çifte bayram sevinci yaşıyor. İstanbul’da Eminönü, Kapalı Çarşı ve alışveriş merkezleri özledikleri müşteri hareketliliğe kavuştu.

KAPALIÇARŞI 1 MİLYON KİŞİ AĞIRLADI

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, kısıtlamaların kaldırılmasıyla Kapalıçarşı’da yaşanan hareketliliği Yeni Şafak’a değerlendirdi. Pandeminin olumsuz etkilerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hissedildiğini söyleyen Kurtulmuş, “1 Temmuz itibariyle seyahat ve sokağa çıkma kısıtlamalarının tamamen kaldırılmasıyla ziyaretçi sayısında artış bekliyorduk. Öyle de oldu. Pazar günlerini yani kapalı olduğumuz günleri saymazsak henüz 10 gün olmuşken 994 bin 983 kişi Kapalıçarşı’yı ziyaret etti. Bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz. Haziran’ın ortasından şu ana kadar 2 milyon 263 bin kişi Kapalıçarşı’yı ziyaret etti” dedi.


HEDEFİMİZ 40-45 MİLYON ZİYARETÇİ

Kurtulmuş, İstanbul’un gözbebeği tarih, sanat ve kültürün birleştiği Kapalıçarşı’nın yavaş yavaş eski cıvıl cıvıl günlerine döndüğünü belirterek, “Bizler de bu durumu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu süreçte özlendiğimizi düşünerek misafirlerimizi Kapalıçarşı’yı davet ediyorum. 2021 ilk yarısında ziyaretçi sayımız 12 milyon civarında gerçekleşti. Hedefimiz 2021 yılı sonuna kadar 40-45 milyon kişiyi Kapalıçarşı’da misafir etmek” diye konuştu.


EMİNÖNÜ ESNAFI ‘BAYRAM’ YAPIYOR

İstanbul’da bayram alışverişi denildiğinde akla gelen yerlerden biri olan Eminönü’nde Kurban Bayramı öncesi esnafın yüzü gülüyor. Esnaf, geçtiğimiz yılki bayrama göre satışların iki kat arttığını söyleyerek yoğunluktan memnun olduklarını belirtiyor. Eminönü esnafı Fatih Sarıkaya, “Vatandaşlar bayramda misafirlerini güzel ağırlamak için özen gösteriyorlar. Vatandaşlar daha çok, lokum, çay, kuruyemiş alıyorlar. Kısıtlamaların kalkmasıyla vatandaşlar artık misafirlerini güzel ağırlamak istiyorlar" dedi.

YOĞUNLUĞUMUZ YÜZDE 90

Kısıtlamalar kalktığı için artık Rusya, Arap ülkeleri, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerden gelen müşterileri ağırladıklarını belirten Sarıkaya, “Bu sene hem esnafımız için hem de ülkemiz için güzel bir bayram olacak. Geçen sene Kurban Bayramı’nda iş yoğunluğu yüzde 40’lardayken bu sene yüzde 90 diyebiliriz” şeklinde konuştu. Hollanda’dan geldiğini belirten Perihan Kazancı, “Dün geldik. Bugün ise Eminönü’ne alışverişe geldik. Lokum ve kahve alacağız. Akrabalara ise hediye bakıyoruz” dedi.

TURİZMCİLERİN 9 GÜNLÜK TATİL SEVİNCİ

Sahil kentlerindeki oteller ise 9 günlük bayram tatiliyle birlikte daha fazla misafir ağırlamaya hazırlanıyor. Otellerde yüzde 100 doluluk oranına ulaşan turizm merkezi Antalya’da boş oda bulmak zor. Daha önceden erken rezervasyon yapmış olan tatilciler ise 4-5 gün olarak planladıkları tatillerini 1 haftaya çıkardı.


OTOGARLAR DOLDU TAŞTI

Otogar ve havalimanlarında da tatil için yollara düşenlerin yoğunluğu var. Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olarak belirlenmesinin ardından tatile çıkacaklar hazırlıklara başladı. Tatile çıkacak vatandaşlar ise bilet fiyatlarının pahalılığından yakınıyor. Yoğunlukla ilgili olarak otobüs firması yetkilisi Nihat İşleyen, ‘’Bu sene pandemi dolayısıyla otobüslerimiz uzun bir süre yüzde 50 kapasiteyle çalıştı. 1 Temmuz itibariyle kısıtlamaların kalkmasıyla bir hareketlilik oluştu. Şu an otobüslerde yerlerimiz dolmak üzere, erken rezervasyon yapılmasını öneriyoruz. Vatandaşlar özellikle bayramlarda biletlerini erkenden alsınlar” dedi.

#kapalıçarşı
#fatih kurtulmuş
#esnaf
#bayram
#çarşı
#pazar
#alışveriş
#otogar
#havalimanı
3 yıl önce