|

KDV’de İngiliz modeli olabilir

Maliye Bakanı Naci Ağbal ile vergi reformunun detaylarını konuştuk. Üretimin üzerindeki KDV yükünü en başından itibaren almayı planladıklarını anlatan Ağbal, “Benim amacım şu; İngiltere’de KDV sistemi nasıl çalışıyorsa Türkiye’de de aynısı olsun. Anglosakson ülkeler içinde İngiltere örneği doğru” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 6/06/2017 Salı
Güncelleme: 11:51 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
KDV’de İngiliz modeli olabilir
KDV’de İngiliz modeli olabilir

Türkiye’nin yeni dönemde mevzuat değişikliği yapmayı planladığı alanların başında vergi konusu geliyor. İş dünyasından yükselen talepleri değerlendiren hükümet, KDV konusunda önemli bir reforma hazırlanıyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, üzerinde çalıştıkları vergi reformunun detaylarını sorduk. Malatya’da sorularımızı cevaplandıran Ağbal, üretimin üzerindeki KDV yükünü en başından itibaren almayı planladıklarını anlattı.

ÖNERİSİ OLAN GELSİN

KDV konusundaki çalışmanın devam ettiğini belirten Ağbal; bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı, sanayi odaları, TOBB ve TİM’e ödev verdiklerini belirterek, “Konuşma zamanı değil, fikir üretme zamanı. Öneri getirin” çağrısı yaptı. KDV iadeleri konusunda güzel şeyler yaptıklarını anlatan Ağbal, Belgelerini veren, teminatını verene beş gün iş günü içinde iadesini yapıyoruz. KDV iadelerini hızlı yapmaya başladık. İnşaat sektörü normalde bir sene sonra alır. İlk defa yıl içinde yapmaya başladık. Binayı satıyor ertesi ay alıyorlar. Bürokrasi azaldı. iadede sorun yok” dedi.

VERGİ YÜKÜNÜ ALACAĞIZ

İhracatçıya ‘önce KDV öde gel benden al’ demelerinin doğru olmadığını belirten Ağbal, “Başlangıçta yüklendiği yükü almam lazım. Bu işletmeler üzerinde finansman yükü oluşturuyor. Benim amacım şu. İngiltere’de KDV sistemi nasıl çalışıyorsa Türkiye’de de aynısı olsun. Anglosakson ülkeler içinde İngiltere örneği doğru. Onlar firmalara yük oluşturacak iş yapmazlar” diye konuştu.

Türkiye’deki ağır vergi yükünün yatırımcıyı yurt dışına ittiğine işaret eden Ağbal, şunları kaydetti: “Bir malı yurtiçinde üretmektense dahili işleme rejimi ile KDV’siz dışardan getirmek daha uygun. Bu KDV sistemi bu haliyle yurt içinde üretimi cezalandırıyor. Ne yaparız da firmalardan bu yükü alırız diye uğraşıyoruz. Çok fazla oran, istisna farklılıkları var. Oran farklılıkları firmalarımıza yaramıyor, zarar veriyor. Yüzde 18’le alıyor yüzde 8’le satıyor. Arada on puan üzerinde yük geliyor. Firmalar da artık bunu istemiyor.”

İngiltere’de KDV %15

İngiltere’de KDV oranı çoğunlukla yüzde 15 civarında. Ancak çocuk giysileri, ilaçlar, eğitim harcamaları ve yiyecekte KDV oranı sıfır. KDV’sini yanlış beyan eden, faturasız satış yapan işletmeler için ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Hatalı bildirim gibi durumlarda ise ülke ciddi para cezaları uyguluyor. Serbest çalışanlar ise yıllık ciroları 56.500 sterlini geçenler KDV vergisi ödemekle yükümlü. Bazı mal ve hizmetlerin fiyatları ilan edilirken KDV dahil olmayan fiyatları ilan edilir. Bunlar genelde bilgisayar ve ofis ekipmanlarıdır.

Türkiye girilecek pazar

Türkiye piyasalarındaki olumlu havayı da yorumlayan Naci Ağbal, “Gelişmekte olan piyasalar içerisinde Türkiye hikayesi satın alınacak, girilecek bir pazar. Siyasi bir belirsizlik yok, ekonomiyle ilgili sorun yok, KGF, vergi ertelemeleri birçok paket sunuldu piyasaya. Bunun etkisi de piyasaya dalga dalga yayılıyor. Tansiyon düştü. 2017’de uluslararası kuruluşlar Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminlerini üçün üzerine getirdi” dedi.

Mayısta bütçe fazla verecek

Mayısta bütçenin fazla vereceğini de açıklayan Ağbal, alınan tedbirlerin büyümeye bir puan katkı vereceğini kaydetti. Yapılandırmanın yüzleri güldürdüğünü söyleyen Maliye Bakanı, bu adımın bütçeye katkısını anlattı: Yılbaşında bütçeye koyduğumuz yapılandırma 1.5 milyar liraydı. Şu anda 5.5 milyar lira. Bunun çok üzerine çıkılacak.”

Borcu olan bile bankada para tutuyor

Ödeme imkanı olduğu halde kamuya borcunu ödemeyenlerin üzerine gideceklerini de vurgulayan Bakan Ağbal, “Ödeyecek gücü var, bankada para tutuyor, beyefendi. Onların üzerine gideceğiz. Devlet bu kadar kolaylık sağladı. İyi niyetli vatandaş dişinden tırnağından kesip getiriyorsa 80 milyonun hakkı için üzerine gitmem lazım. Bu son” dedi.


Kardeşlik sofrası Malatya’da

Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, memleketi Malatya’da verdiği iftarda ildeki sosyal kesimleri bir araya getirdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katıldığı iftarda şehit aileleri, engelli vatandaşlar ve Suriyeli muhacirlerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi ağırlandı. Ev sahibi iş adamı Ahmet Arslan; hoş geldin konuşmasında; vatan için şehit düşenlerin kalplere gömüldüğünü belirtti. Arslan, böyle anlamlı bir günde aynı sofrayı paylaşılmasına vesile olduğu için mutlu olduğunu ifade etti.



#KDV
#Maliye Bakanlığı
#Naci Ağbal
7 yıl önce