Geçmiş yıllarda kanlı olaylara sahne olan 1 Mayıs kutlamaları, dün beklenenin aksine birkaç küçük taşkınlık dışında olaysız bir şekilde geçti.
İstanbul- DİSK ve KESK'in öncülüğünde, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tarafından Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları önceki yılların aksine bu yıl olaysız geçti. Dün saat 11.00'de, Şişli'de toplanan gruplar ile Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanan gruplar, mitingin yapılacağı Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'na doğru yoğun güvenlik önlemleri altında yürüyüşe geçti. Şişli'deki yürüyüş kolunda CHP, DBP, HADEP, SİP gibi partiler, Piyalepaşa yürüyüş kolunda ise DİSK, KESK, EMEP, ÖDP ve çeşitli sol dergiler etrafında toplanan gruplar olduğu görüldü.
İstiklal Marşı okundu
Çağlayan Kavşağı'nda toplanarak ellerinde "Yaşasın 1 Mayıs" pankartları taşıyan yürüyüşçüler, alanda toplandıklarında, hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı okudular. 1 Mayıs Marşı'nın okunmasının ardından 1977 yılı 1 Mayıs'ında ölenler ve işçi sınıfı şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. DİSK Genel Sekreteri ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Murat Tokmak yaptığı açış konuşmasında, bütün dünyada dışlanmaya, açlığa, işsizliğe, eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı protesto sloganlarının yükseldiğini kaydederek Türkiye'nin işçi sınıfının da aynı talepleri dile getirdiğini belirtti.
Kutlamalara KESK Başkanı Siyami Erdem, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, CHP eski milletvekili Mehmet Sevigen de katıldı. Kutlamalar sürerken yasadışı DHKP/C'li bir grup Çağlayan Meydanı'na doğru geldi. Örgüt lideri Dursun Karataş lehine slogan atan grup duvarlara da örgüt bayraklarını astı. Okmeydanı ve Şark Kahvesi civarında ise bazı işyerleri 1 Mayıs dolayısıyla kepenk kapattı. Kutlamalar için İstanbul Valiliği'nden saat 17.00'ye kadar izin alınmasına gruplar saat 13.00'ten itibaren meydanı boşaltarak olaysız bir şekilde dağılmaya başladı.
Ankara'da ise Türk-İş, DİSK, KESK ve Ankara Şubeleri Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları, katılımcıların Hipodrom'dan mitingin yapılacağı Tandoğan Meydanı'na yürüyüşleri ile başladı. Emniyet kuvvetlerinin yoğun güvenlik önlemleri altında 1 Mayıs Marşı eşliğinde yürüyüşlerini sürdüren katılımcılar, Tandoğan Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingin ardından olaysız dağıldılar. İzmir'de ise Konak Alanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen ve yasadışı TKEP (Türkiye Komünist Emek Partisi) sempatizanı oldukları öne sürülen bir gruba müdahale eden polisler, 3 göstericiyi gözaltına aldı.






